用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兩年前, 6月的某日................
go

兩年前, 6月的某日................ [複製鏈接]

兩年前, 6月的某日................

兩年前的6月某日

軒軒剛做完評估, 日期吾記得, 可能係我個腦, 該意去忘記果日的正確日子。

回想呢兩年, 要引用張學友某首歌其中一句歌詞「這麼近, 又那麼遠」。

兩年前, 比醫生評估為「自閉症, 佢依家比四幅牆圍住, 佢呢一生, 你要陪佢行一條漫漫長路」的小朋友, 兩年後, 經過不同的治療, 又係在6月, 忽然之間, 帶給我同我老公的驚喜, 令我們諗起, 甘快又兩年, 兩年真係好似過得好快, 又好慢, 又充實……………………..

1.        星期六, 我中學同學和她的男朋友黎我屋企探我, 入門口, 軒軒叫我同學做姐姐, 跟住叫佢男朋友做哥哥(個哥字個音細聲左), 跟住再望下個哥哥兩邊白髮, 改口叫叔叔………跟住引來大家的笑聲

令到我們開心的原因 : 係因為軒軒識得分辨特徵, 去自己衡量, 叫哥哥定叔叔

2. 又係同一日, 同一班人

我 : 軒軒, 哥哥肥吾肥? 哥哥瘦定肥?
軒 : 瘦 (事實真係好瘦)
我 : 甘姐姐呢?
軒 : 姐姐肥(都幾肥, 但吾係好肥果隻)
我 : 甘姐姐肥d, 定媽咪肥d (我肥過同學好多)
軒 : 姐姐肥d (還要陰陰咀笑住答)
我 : 甘姐姐靚d, 定係媽咪靚d?
軒 : 媽咪靚d

呢次, 係因為軒軒識得’講善意的大話’黎氹我開心

3. 星期日, 父親節, 一早, 軒軒拿住係學校的制成品, 一幅畫, 爸爸, 得個圓頭, 5枝豎起的頭髮, 兩點眼晴, 一點鼻, 一個圓形咀

軒 : 呢個比爸爸, 6月18日父親節
爸 : 軒軒畫架
軒 : 係…………….5月母親節, 過左, 6月父親節

呢一刻, 好感動, 諗吾到兩年前一個音都無的仔, 居然可以兩年後, 分辨到時間日子, 還可以畫一個人型晝送比爸爸…………………………………..

4. 呢排軒軒鍾意聽故事, 臨訓前, 一定要我講故事, 尋晚, 講左一個兔仔袋鼠分青蘋果的故事, 講完之後訓覺, 係樹同佢傾下計, 問返, 媽咪頭先講左乜野故事比軒軒聽?

軒 : 兔仔袋鼠青蘋果……..apple

我果一剎那, 好驚喜, 因為我一直的宗旨係, st, ot, pt都未攪得掂, 係吾會教佢英文, 但無諗過佢會彈一個apple出黎, 心怕, 佢吾知apple = 蘋果, 如是,再問

我 : apple 即係咩黎架?
軒 : 蘋果

即係佢有個概念,  中文同英文的分別,

我 : 邊個教你apple架?
軒 : ………………….吾出聲
我 : 係吾係x先生(都知吾會, 學校還教緊d好淺既野)
軒 : 吾係
我 : 甘係姐姐(工人)定係家姐呀?
軒 : 姐姐

甘我即刻問家姐, 係吾係你教? 家姐話吾係

問工人, 工人話係佢教

即係……………識得講返之前發生的事……………..

以前幾樣野加埋, 令到我尋晚訓吾著, 成晚係樹諗, 兩年前比醫生評估為差吾多serious a 的仔, 兩年後的今日, 有著明顯的進步, 如果當日我放棄, 比醫生一句自閉症而打沉, 就無今日的軒軒

希望新朋友/舊朋友, 大家一齊努力, 奇蹟. 係吾會出現的, 但只要努力, 一定會見到成績…………..加油!

Re: 兩年前, 6月的某日................

講漏左

兩年前, 醫生講到軒軒係一個無感情, 自我封閉典型的自閉症小孩, 今日的軒軒, 係社交, 大小肌上都係差, 雖然比係正常的小朋友還有一段距離, 但係絕對吾是一個無感情的典型a仔, 我真係好想返去mok醫生棚牙

所以, 希望新朋友, 吾好太介意醫生評估的醫學名稱, 亦吾好比呢個醫學名稱嚇到, 大家努力, 見到成績之後, 返去mok醫生棚牙, 等佢要去整假牙

Re: 兩年前, 6月的某日................

hinhinmummy,

Thanks for sharing your son's progress with us. I am so happy for you, it's so encouraging! Way to go! There was a PT nurse who was really mean to my son too, he said my son could never make it in mainstream school, I really want to mok 佢棚牙 too.

Pamam

恭喜恭喜,真是苦盡甘來
add oil add oil
你囝囝現時幾歲呀?
我囡囡現時20個月大,仍然未開金口,好擔心呀?
昨天與囡囡出街,有個路人甲同我講發現我囡囡的注意力很低,不集中,沒有耐性(其實我一直都知道),當他知道我囡囡仍未懂說話時,便著我開始要留意了!
我想問下你可以去邊度做評估呀?

YIBB

我個仔4歲半, 20個月未識講野, 亦未必一定係自閉症, 吾好比我們呢樹d媽咪嚇親, 但有懷疑, 建議你盡快帶bb去看一個私家兒科醫生, 同佢講你的憂慮, 叫佢寫紙比你refer你bb去評估中心做評估(要看你住邊區), 通常要排起碼4個月先會見到醫生, 到時bb已經2歲

吾叫你帶佢返健康院, 係因為d姑娘通常大事化小, 小事化無, 叫你再等幾多個月, 看下點, 然之後幾個月, 又再返去見姑娘, 先再安排見醫生, 比起去私家醫生的時間要長

係呢段時間, 你嘗試自己係屋企, 同bb講多d野

Really an encouraging sharing!  I trust that your family must have worked hard to achieve this!  Congratulations!

Justin2002

相信這裡有很多家長都有同樣經歷,在亳無心理準備下給那些"正苦"醫生或專家懇懇地判症,仲要講到明話冇得醫,唔駛晒時間及金錢.其實真的想問吓他們,如果發生在他們子女身上,又有何感受....

其實將心比心,他們應該顧及他人感受,婉轉些加以安慰及勸導家長樂觀去面對,這才是他們應有的專業態度.事實上有很多例証,確實他們是太草率判症.

軒軒叻仔,繼續努力!快快比人踢出校.

Thanks for your sharing !

hinhinmummy ,

好鄧你高興呀!  我一路有留意你係度關於軒軒的postings,軒軒係呢年幾以來真係進步左好多呀! 真叻仔!   

我和shunshun 都要努力加油先得!

軒軒有進步,就是送給媽咪的最佳生日禮物啦﹗

預祝軒軒媽咪聽日生日快樂、身體健康﹗兩個小朋友愈大愈乖,叻叻又聽話﹗

p.s.:就嚟生日特別多感觸lei?
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

稚言治語

呵呵, 真係吾能吾佩服你的好記性..............成年都還記得...............

人大左, 又老一年, 特別多感觸, 尤其每當軒軒訓著時, 望下, 佢的身體漸長(高), 巴口同其他智能與年紀吾配合, 個心就會酸, 所以, 真係要搵d 值得我開心, 鼓舞的事黎鼓勵下自己, 令到自己振作起來, 繼續努力

好嘞........好嘞有收成嘞............. 恭喜恭喜   不如大家回顧吓吖

軒媽
生日快樂    
大一年都唔係老一年既,應該係又成長左一年  

Congratulation!
軒軒的進步真令人鼓舞, 其實這亦是你們一家人努力的成果.  大家繼續努力!  加油!!

祝你生日快樂! 願望成真!!

siue  

軒媽,
軒軒ge 進步, 係你同佢2年黎努力ge成果. 要為你地鼓掌呢!    
(OH...一post出黎就俾Siue捷足先登講左我想講ge

hinhinmummy

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

hinhinmummy

生日快樂!!    
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

好多謝各位的祝福, 我會keep住努力....................

kawai

其實心中一直對果次評估醫生/姑娘的態度耿耿於懷, 當我步出醫生房, 已經雙眼含淚, 忍住吾喊, 軒軒又吾知走左去邊樹, 佢地居然可以無人幫我看住個'自閉症'的仔, 有得佢四圍走吾知去左邊, 又捉住我同我講野, 比左兩張a4紙我, 話係internet print出黎比我看, 乜野叫自閉症

當時第一個反應係, 將兩張紙摺埋, 放係袋, 返屋企慢慢看, 去搵左個仔先, 跟住佢即刻話, 呢兩張紙我架, 你係樹看啦, 再吾係internet都有好多關於自閉症的資料

果一剎那, 即刻想講粗口鬧個姑娘, 你無a4紙, 我送一箱比你都得, 駛吾駛對一個岩岩比醫生評估佢仔係自閉症的媽咪呀?

跟住又話幫我約乜乜物物檢查, 又話約社工, 但完全無解釋比我聽, 見社工的目的係排s位, & s位好難排, 越早排越好, 卒之我係個心情惡劣之下, 收埋自己成兩個月, 7月底先去養和再做評估, 從醫生口中知道要見社工先排到s位/eetc...........叫我盡快去搵社工(都吾係社工搵我tim)...................

最近覆診, 見返果個姑娘, 佢見到軒軒拿住架thomas, 即刻同我講, 吾好比佢玩車, 我話, 佢吾會玩車輪, 點解吾好玩車?

佢話, 佢地呢d仔, 總之吾好比車佢地玩............

乜野叫做呢d仔? 又解釋吾到乜野原因吾好玩車? 吾通吾好出街? 出街都有車................

Hinhinmummy,

Congratulations!!!      Some of the so-called professionals are only doing their jobs for diagnosis but will not cares about the emotions of patients or their dependents.  

Same to you, I also will not forget the wordings from a bad teacher of my girl's nursery school 2 years ago.  Such poor qualified educator but finally can be promoted to the principal of a nursery school!    I'm very glad that I have arranged my girl to the current kindergarten!  This is my big good decision!!!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Assessment Centre 的工作人員, 不知道他們是否已見慣父母初次知道自己仔女有自閉症的反應, 他們總給我冷血的感覺, 我比你好一點, 佢比幾張A4紙我叫我返屋企自己睇, 我當時大住6個月肚流住兩行眼淚, 果個人重話, 係呀佢地唔知做勿架, 前幾日之麻, 我見到有一個自閉仔, 佢亞媽係到咸到豬頭甘都好以唔識自己亞媽甘, 佢講架時侯好以當笑話甘, 都唔知人地亞媽架感受, 重有佢係對住個mm知道自己個女有自閉症的亞媽講耐d 甘野有勿作用?? 係咪要令人更加傷心??!!   佢呢句說話係我心裹呢幾年都揮之不去…唉!  好彩亞女呢兩年經過訓練之後都有顯著進步, 亞媽咸架時候都識拍下亞媽表示安慰。

唉!.. d唔開心架野唔講啦, 講講吓d正能量唔見曬…

hinhinmummy 寫道:
其實心中一直對果次評估醫生/姑娘的態度耿耿於懷, 當我步出醫生房, 已經雙眼含淚, 忍住吾喊, 軒軒又吾知走左去邊樹, 佢地居然可以無人幫我看住個'自閉症'的仔, 有得佢四圍走吾知去左邊, 又捉住我同我講野, 比左兩張a4紙我, 話係internet print出黎比我看, 乜野叫自閉症

當時第一個反應係, 將兩張紙摺埋, 放係袋, 返屋企慢慢看, 去搵左個仔先, 跟住佢即刻話, 呢兩張紙我架, 你係樹看啦, 再吾係internet都有好多關於自閉症的資料

果一剎那, 即刻想講粗口鬧個姑娘, 你無a4紙, 我送一箱比你都得, 駛吾駛對一個岩岩比醫生評估佢仔係自閉症的媽咪呀?

‹ 上一主題|下一主題