用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

各位可否給予一些意見:        我個大仔六歲,讀緊一年班,為左快D有report,我去搵協康會排期做評估,11月頭開始排,都要1月中先有得做評估,剛剛農曆年前先有報告收到,證實屬ADHD混合型,今日攞埋份report及轉介信去俾學校及去醫院兒童精神科排期,都要排到8月先有得睇醫生,有朋友話食有好多副作用,所以都冇俾佢自己個小朋友食藥,等小朋友大大下,自己既自制能力會改善,仲建議我嘗試搵下個大仔嘅興趣;我個仔而家既興趣是超鍾意打機,但在學校與朋輩的社交技巧及聽指示後行動這兩方面真是十分弱,如果讓他參加一些小童軍的興趣班會否對他建立社交及聽指示的技巧有幫助呢?

一段日子沒有出現了,近期看了這套電影,感觸非常,大家可有同感?

在 YouTube 上觀看「叫我第一名- Front of the Class (7分鐘精華版)」

牡丹  謝謝分享!  發表於 13-8-31 01:50
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

回覆:&

請問各位知唔知concerta 27 mg可否空肚食呢?因為有時放假呀仔好遲先起身

‹ 上一主題|下一主題