用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 06年民生小學全日制
樓主: wwktyw
go

06年民生小學全日制 [複製鏈接]

Re: 06年民生小學全日制

我個女係P.1C. 仲有冇其他同學仔呀  
咁你地d小朋友會唔會參加星期六既課外活動呀??

請問班主任是否Miss Lee?? 如果係就好啦,佢真係一個好老師.

maggkiki 寫道:
我個女係P.1C. 仲有冇其他同學仔呀  
咁你地d小朋友會唔會參加星期六既課外活動呀??

maggkiki, SARIDON,

我個仔係P.1C, 班主任是Miss Wong, 唔知佢好唔好呢!
我覺得好似幾惡吓!

kaayee &  clpma,
今天是第一天, 好緊張呀, 我由sat開始胃痛, 可能真係緊張過龍啦。  唔知今天佢地如何呢, 小朋友好快適應掛...

wwktyw :

我今天都好緊張, 我個仔話今天有同學打架, 唔知真定假? 佢話好辛苦, 因個書包好重, 佢話余老師都有小小惡, 同埋佢話今日都無上堂, 只係玩, 我今天上午放假, 接他番學放學, 但放十二時半, 十二時五十分才接到他, 我都好擔心, 唔知佢攪唔攪得惦.....

kaayee

kaayee,
阿仔被編坐到最後, 佢都係講冇教書, 白白背個幾斤重的書包回去, 老師惡都好呀, 如果唔係佢地唔怕架。  佢一落車就話好急啦, 因為坐車回家成1:30才到, 遲了15分鐘。  真係好, 可以在這通吓消息... :

wwma  

真係好, 有個同班同學.  我問阿女Miss Wong惡唔惡, 佢就話小小啦, 其實我諗初頭真係要俾d下馬威佢地, 因始終現在是小學生, 唔似幼稚園個時咁寬鬆的.

琴日阿女又係話冇教書, 見佢咩住個書包就慘, 人仔細細, 個書包又鬼咁重, 見佢行得好似好辛苦咁, 而家學期頭就咁, 遲d唔知點算    

我個女都成1:45先番到黎, 保母車ee話等到成1:00先放學, 唔知今日又會幾點呢??

各位小一家長:

我想講一下帶書方面既問題, 希望可以幫助得到妳地小朋友減輕書包既重量.

For example, 中, 英, 數等科目, 接住落黎都會有好多 workbooks / 補充練習 / 簿等派發, 老師一般既做法, 除教科書外, 其他需要既係寫家課冊後才要帶, 所以這段時間, 我想妳地係唔需要帶這些練習簿, 直至老師要求或個別老師講出自己既做法之後再落實如何帶!  妳地小朋友依家好似有 locker, 咁其實好多野都可以放係學校喇          .

wwktyw,

我都覺得好好呀, 可以有你互相照應, 我個仔好大頭蝦, 好似今日, 我見佢寫畫自畫像, 我問佢畫係邊, 佢話唔知道, 可能畫係白紙掛, 好彩我上網睇下, 原來網上已經有得睇功課, 應該係畫係常識書P.1, 你話死唔死! 今日放學仲遲, 成一時十分, 工人姐姐話P.1F出最後!

kaayee

Zoey

多謝妳既提點, 我個女而家日日中, 英, 數同要上既科目都帶齊書同作業番去, 因為唔知幾時用, 所以咪攪到鬼咁重囉, 希望遲d摸清楚, 就唔洗咁辛苦啦 :-|

kaayee

妳唔講都唔知原來已經有網上功課表, 咁以後就方便我地d家長, 睇

(路過)
好驚呀!!! 小一: 背金句      咁快

請问你教英文科的老師 (GE)是誰?呀仔話唔寄得!他又说每個小朋友都要改番個英文名。我問他想改什麽名,他說要容易串的,我說叫 Ben or Bill.

maggkiki,

Hi, 我阿仔話Miss Wong 都幾惡, 第一日開學典禮己經鬧小朋友唔准打呵欠,話今日第一日返学就算下次再係咁就要記名,攪到阿仔都驚驚哋!

返咗兩日学佢仲係好似一舊雲咁, 今日抄家課珊又抄錯, 問佢上堂做咗啲セ又樣樣唔知, 真係好鬼擔心佢會欠交功課要記缺点呀!

clpma,
我都唔知GE老師姓乜, 阿囝無講, 佢昨天放學掛住玩, 功課+背金句都係我放工番來才做, 激死我

KAAYEE & CLPMA,
你地收pm啦, 我留下我的電話給你們啦, 有野可以互相聯絡 :  :
WWKTYW

wwktyw :

請收PM!

我每日在公司打電話番屋企問佢有咩功課做, 佢都答我無功課做, 跟住就玩成個下晝, 到我放公番屋企, 先至抄佢書包拎D功課出黎, 佢就話係播, 有功課做播, 唔記得左TIM,你話死未!

Kaayee

Kaayee,

你係唔係吳XX媽媽呀!我係彭XX媽媽呀!

CLPMA
CLP = C.L. Pang

請收PM!

WWKTYW,

你收pm啦

CLPMA

wwma

見你話Miss Wong話唔准打呵欠,即刻問阿女係唔係,佢話係,仲話唔准伸懶腰添喎,因老師話咁樣係冇禮貌,跟住問洗唔洗記名,佢又話唔駛呀,我諗老師都係想嚇
‹ 上一主題|下一主題