用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 06年民生小學全日制
go

06年民生小學全日制 [複製鏈接]

06年民生小學全日制

請問有冇人知道9月小學的任何最新情況? :

Re: 06年民生小學全日制

I want to know too.. Too much uncertainties!

昨晚打左比校車叔叔, 估佢可能收到消息的, 但他說這幾天老師都是忙於為收06小一申請表的事宜, 所以佢估多數會在月中比資料我地。  另外昨天阿囝帶左張見家長回條番來, 17/6, 所以可能到時會知。 :

我上網睇小學概x
06 民小係得小一全日
其餘照舊
唔知真唔真

想問下
係咪好多k3 學生都選擇直上民小

民 生 擬 ○ 九 轉 直 資 串 龍

http://www.singtao.com/yesterday/edu/0608go01.html

wwktyw 寫道:
昨晚打左比校車叔叔, 估佢可能收到消息的, 但他說這幾天老師都是忙於為收06小一申請表的事宜, 所以佢估多數會在月中比資料我地。  另外昨天阿囝帶左張見家長回條番來, 17/6, 所以可能到時會知。 :

我諗要到24/6小一簡介會先知詳情,根據過往經驗,小學部講番小學d野,幼稚園老師通常話不太清楚

wwktyw 寫道:
民 生 擬 ○ 九 轉 直 資 串 龍

http://www.singtao.com/yesterday/edu/0608go01.html

多謝你報料,因我無睇星島嫁
如果轉直資,應該無咁大升中壓力,吾洗谷得咁勁,都可以讀番民中.又吾洗靠運氣(隨機號碼),對嗎?

贊成,但少了競爭,希望不會影响質素。

今早我個民生小二家長的同事講, 民生有意轉用喇沙的英文書, 提高競爭力, 佢地小三就會轉英數 & 英文GS, 我就好希望學校可以係我地呢一屆用全英, 禁d小朋友才能夠一開始就用英文, 好過, 學學吓又話轉, 一時可能適應唔度。
我個姨甥女在德望讀小二, 全英小學, 數學有中數 & 英數, 所以英文程度都好好。  佢已經唔係最勁個批架啦, 但英文都唔差, 所以在24/6的簡介會上, 真係好期望有好的消息。 :  :

我都好希望妳地有一個嶄新既好開始               !!  雖然學術水平好重要, 但希望學校仍保持好全人教育, 因品學實在同樣重要呢        !

對於我地高年級, 唔知學校會唔會有改革既措施         , 希望學校都唔好遺忘左我地啦          !

請問怎樣レ可以參加 24/6 的小一簡介會 ?
小兒是K2學生、但沒有收到通告!   
:fighting1:

office>

你好!我仔是k.3,即今年9月讀小一,我地就有收到通告.不如你問下老師la.去年都有小一簡介會,好初步講全日制,都有俾低一屆的家長去聽的.

多謝你
:fighting1:

係唔係有得升"民小"先至有得聽簡介會呢?   
>>>吾太清楚,不過派呢張通告前一兩日有另一張通告問會吾會在民小讀小一,如會讀就安排註冊事宜咁話.

請問今年 (2006-2007) 民生小一 (全日制) 會有多少班 及毎班會有多少人呢?
>>>根據去年的小一簡介會,校長話開5-6班,不過開5班就較好,毎班會有35人.

想問下讀緊 k3 媽媽
升小一會上民小的學位係咪好緊張
係咪個個都會讀上去
咁k3 都好多班
學校點揀
‹ 上一主題|下一主題