用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 軒尼詩小學 - 請指教
樓主: Maisy
go

軒尼詩小學 - 請指教 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 軒尼詩小學 - 請指教

ypy_clara ,

正常一上到小學個網,會彈幾個視窗出嚟,係其中一個度,如果無彈出嚟,應係IE封鎖咗快顯,咁係網址下面會有字寫住 ""快顯已經封鎖......"""跟住按一吓呢行字,會有寫允許快顯,你再按''''允許快顯''''就會彈個視窗出嚟!!!!

hidemode,

多謝你的幫忙,我抽中了,但不能再入精英班,現在不知怎樣好?

ypy_clara  :-|  :-|  :-|

ypy_clara,

啱啱做完晒所有家务上bk見你同hidemode講你抽中咗普通話班,所以專登上嚟同你講聲恭喜!(今年咁早有結果嘅)

jmak006,

多謝哂!不過都唔知讀唔讀好?因為不能入精英班,在派位方便會不會派得不好呢?如果讀一年,覺得不適合可否又轉回普通班?唉!真是自討苦吃!請給予閣下之意見,因為看見你是比較喜歡普通班!

ypy_clara

jmak006,
十分感激    所以現在周圍問人, 邊間幼稚園好?邊間小學好?好頭痛?!
Don't worry!Be happy![/color purple]

ypy_clara,

我又真你冇聽過仔仔坐保姆車嘅普話班同學仔話讀完一年級之後唔繼續讀或者轉番(H、R、G、S)班,真係要問學校至知詳細情形,如果讀完一年級可以轉嘅話,或者俾一年嘅時間睇吓你仔仔入咗普話班又冇明顯嘅進步,值唔值得繼續讀落去。

不過有一樣嘢一定要考慮嘅就係,其實小一最後嘅期考之後學校巳經將全校(H、R、G、S)班嘅學生总成績分排咗名次將第一成績組別同第二成績組別分好晒班 ,即係話暑假前巳經編好晒班(H、R)喺第一組別嘅,(G、S)喺第二組別嘅,如果巳經 編好晒班,可能唔会咁易被你轉到,應該就算轉到都唔会被你入H、R班(因為入得H、R班嘅一定喺按全校成績頭60名至入到嘅),如果你有入普話班嘅念頭就一定要打电話或者親身到學校問清楚,唔係到時想中途轉就麻煩啦!

我自已真係比較喜歡偏向於其他班(除咗用一年嘅時間考驗吓仔仔嘅程度係唔係有能力讀到精英班,真係唔得至讀番普通班,(反正有好多年小學時間可以追番。)而且覺得每星期巳經有普話班,加埋自己教佢,我覺得足夠啦,另外有小小唔係好鍾意學校嘅編普話班制度問題,點解揀咗普話班一定要冇得轉其他班,一定要讀到小五為止,(因為小五係原班升小六嘅)至於派位灣仔區唔会太差嘅,派位嘅嘢太長遠啦,而家联皇仁、庇理羅氐或者幾年後冇联系中學位俾到小學啦(我係講如果)唸掂當前嘅嘢至算啦!

簽名被屏蔽

jmak006,

多謝你的意見,我相信要考慮一下啦!我同我個仔講他抽中普通話班,但我個仔話要入精英班,因為精英班叻d!總之要問打電話問清楚至得而要找一個老師叫做劉xx老師(因為派表格時,負責交換表格是他),唉我忘記了,你會否知道呢?謝謝!

kent哥,

我諗第一輪自行分配學位最小要有15分至会有机会啦!如果有20分就上午、下午都差不多一定入到啦,(因為學校冇宗教教),所以好多攞住20分嘅第一輪一定会報華仁或者聖約瑟啦!所以15分都有机会嘅。

ypy_clara,

好似教我仔仔嘅普話老師喺姓劉嘅,你唔需要知道全名,打电話話想揾今年負責抽簽入讀普通話班負責嘅老師或者主任就得架啦,(最好1:00後打去,因為呢段時間老師返齊晒但又未上堂)你仔仔細細個巳經知道讀精英班果d小朋友係叻d架,真係好醒目,好有主見呀,同仔仔商量吓至决定呢。

jmak006,

可否keep住聯絡?因為有時個folder會去到好後!好難找的!!!     

jmak006,

忘記多謝你!我明天打電話到學校查詢一下,你仲未接放學?你整咗餸咪?我已煑了一個湯及一個餸了!

遲d再傾,因為我要叫醒D仔,落樓下踏單車。

我最喜歡夜晚上網,因為最得閒。

ypy _clara

ypy_clara,

好呀keep住联絡啦,如果失去咗联絡你就記住個Heading係
軒尼詩小學-請指教。

ypy_clara,

個仔考完試呢幾日都係出街食冇煮飯,重有唔記得話你知,我個女喺同你個細仔一樣返上午班嘅(不過佢間kindergarten
K.3就只有下午班)所以而家得間嘅時間同你都差唔多,

醒目開學勳章

jmak006,

我係冇驚冇險1st round 20分入,因知道年年15分都一定有得抽!

講開派位,我有留意近幾年上/下午派位,剩睇聯係官中,同十幾廿年前比,百份比其實差不多,因以前一級起碼二百二、三十人,而家得15x人左右,如睇實際人數,Queen's差不多,BPS就少咗起碼1/3,但何東/維工等因已變中中,少咗好多人揀入(以前都好多人入),但成績差果d真係入哂當年嘅band 4/5 school......     

醒目開學勳章

ypy_clara ,

我唔記得係學校網站定通告睇過,入咗普通話班,要讀足6年,無得轉架,你真係打電話問清楚,再同個仔傾吓佢嘅意願!!

未抽之前,我老公知道入咗普通話班冇得入精英班,即刻話抽到都唔讀wor!!!

hidemode,

你終於知道入咗普通話班,不能進入精英班,所以我先煩,我明天一定要問清楚,我會pm出來,多謝大家之關懷。

另你在那處得知派位之資料?其實上年派成怎樣?

ypy_clara

hidemode,

我睇你嘅資料搜集都分析得幾準確呀,你有20分入軒官下你係唔係舊生呀,(因為我見你之前問我嘅問題,好多都大概知道
只係問我有冇改到啫,你係唔你誇區嘅啦?

ypy_clara,

我返嚟啦,仔仔呢幾日考完試都冇功課做所以多番好多私人時間啦!

‹ 上一主題|下一主題