用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 軒尼詩小學 - 請指教
樓主: Maisy
go

軒尼詩小學 - 請指教 [複製鏈接]

Re: 軒尼詩小學 - 請指教

jmak006,

多謝你的寶貴意見,我想問一下,你怎様安排小朋友溫習, 因為夜晚6:30pm才放學,另想問一下英文書是用那本,因為聽英文比較弱d,會不會在九月前有分班試考呢?

你說2007年之後入學可能會轉變,因為我有個細的跟住,如果咁的話到時我又要再揀過就慘啦!

其實軒官下午是不是很容易入呢?實不相瞞,其實軒官下午是我的第二意願,因為我驚考不到第一或第二會不知派到什麼學校!其實我比較鐘意上午校,但奈何要接受,而軒官下午好像沒有什麼好口碑,因為前年,小兒的有兩位學姊都叩門考入,但沒有讀入。所以軒官下午是不是很容易就考入,至於原來軒官下午 一至三年級是活動教學,四至六年級是傳統教學,我個人來說我比校鐘意傳統教學,你認為呢?請給意見,謝謝!

jmak006,

妳話第二或三意願選軒官, 第一應該願邊間好呢?(我個小朋友都係仔), 請比d意見, 謝謝!

重想問吓妳, 妳個仔仔讀邊間幼稚園?

有無上午校的家長可以分享下經驗?
另外,有關轉全日制的問題.
2006年,今年入讀的又如何?
據悉學校最遲會於2007年制定轉全日制的方案,
是否真確?校內家長們有何意見?

Maisy,

我嘅意思喺話同區第二或第三都有机会入到(糸有机会唔係一定入到),當然都要睇番當年嘅小童出生比率、你揀選嘅學校有幾多位、多唔多人揀、同區嘅小朋友多數会揀邊類學校從而計出命中率有幾高,重要有好嘅分析選校策畧加埋睇你好唔好運氣啦,同樣有時大家都擺軒官係第二位,點解有小朋友派位成功,有D失敗,歸根究底都係輸咗隋机編号後唔夠人前,所以派唔到心儀嘅小學,我自己本身唔係住灣仔區嘅,我係參加統一派位誇區甲部第一志願入軒官下,都算係有小小運氣呢,
而我嘅第二choice反而喺軒上因為我主要糸鍾意軒尼詩官立嘅校風同埋認同學校嘅教學方法,當然唔小得有好嘅联系中學同埋之前仔仔K.3係讀開P.M.嘅 ,所以作出選擇,唔会太鑽牛角尖去理会喺唔喺要A.M.至好D呢,有D小朋友派位派得唔好,
好辛苦到開學至揾到間心儀嘅小學,果種過程真係唔想試,揾到啱小朋友嘅學校入到巳經好開心仲邊会諗要求多多,派到上午定下午都照讀(除非本身有私校或者直資喺手係好過軒上或下否則都唔会放棄啦,加上我重有一個細女今年K.2九月揀學校跟哥哥直入軒官下午唔需要再凡啦,。

我係住中西區嘅仔仔讀聖士提反堂幼稚園只係一間普通嘅幼稚園,統一派位真係同讀邊間幼稚園關系唔大,反而派得唔好要叩門就幾睇小朋友邊間kindergarten同有乜特長啦,因為我仔仔K.3嘅同學仔好多都派得唔好,好多都讀咗私校,而且中西區男、女小學好嘅又唔使交學費嘅選擇始終唔多,來來去去都係聖公会基恩、聖彼德、般含道官立,要俾學費嘅St.Paul同聖類斯又係男校,對囡囡冇著數,加上區內有頗多女校,仔仔非走女校可以揀嘅男、女校小之又小,好同差嘅揀晒都係得14間,最後決定誇區揀軒官,因為我相信抽唔到再叩門仲有好多机会(當然到時好嘅學校会冇乜位,同会好辛苦重有小小风險添。)

Maisy你系唔系灣仔區,你仔仔今年派位又點排呢?(第一、二位揀邊D學校唔介意嘅話post 出嚟同大家分享吓,第幾choice派到軒上呀,自行第一輪派到定第二輪統一派位派到
恭喜晒

jmak006,

我仔仔而家先2歲, 我都係搜集緊資料邊間小學好, 再從而選擇邊間幼稚園. 其實我心儀都係華仁同軒小, 我老公鍾意軒小因為多d機會入皇仁, 我自己就覺得華仁小學上番華仁中學%高d. 所以都唔知點揀好?因為我個仔成日坐唔定, 要佢入軒小的精英班相信唔容易.

有無家長的小朋友讀上午校,但下午不能照顧他/她?
大家有何計劃?灣仔區內的課餘託管如何?

Maisy:

If your hubby really hopes your son to enter Hennessy Road Government Primary School ("HRGPS"), I would advise you to send him to Hong Kong Ling Liang Church Kindergarten (Causeway Bay) ("HKLLCK").  To do so, your son MAY have a better '3rd' chance (i.e., knocking on the door) to get a seat in HRGPS.

One of the principals of HRGPS (I have forgotten if she is the a.m. or p.m. section) has had a very good relationship with the principal of HKLLCK.  During a 'primary school talk' given to parents by that principal of HRGPS about 8 months ago, she told us that both her daughter and son were graduated from HKLLCK some 10 years ago.  She gives similar talk to parents of HKLLCK every year since then.  

The HRGPS's principal did openly admit and tell us that there are a small number of seats rested at the discretion of every school principal under the central allocation system; she further advised us the way of 'knocking on the door', if necessary.

Obviously from the above, there might (though not necessarily) be some advantages for a student of HKLLCK over other kindergartens to 'knock on the door' of HRGPS as a last resort.

兩歲!! 睇定d先啦,入軒官,唔使理乜野幼稚園,如果唔夠分,到時咪去抽囉,最緊要係住 12區。

另外,軒官上午班無精英班嫁,個校長誓神劈願話無   

華仁,好似都係唔係好理乜野幼稚園嫁播。我識人今年個仔入左,佢晨咁早就一路寫信去叩門,終於第一輪完左,學校比佢打動,就打比佢話收佢。

你小朋友而家兩歲坐唔定姐,可能遲d係全港狀元呢。    睇多幾年先算,而且,香港既教育政策,都唔知幾時又轉!!   

chitmapa,

你試吓問灣仔聖雅各福群会佢核下好似由兒童課餘托管服務,因為仔仔學校每次有家長講座及活動好多時都有聖雅各福群会嘅工作人員為學校解答好多小朋友在學嘅問題,佢地尤其關注同區嘅小朋友,試吓睇佢幫唔幫到你。

chitmapa,

你試吓問灣仔聖雅各福群会佢核下好似有兒童課餘托管服務,因為仔仔學校每次有家長講座及活動好多時都有聖雅各福群会嘅工作人員為學校解答好多小朋友在學嘅問題,佢地尤其關注同區嘅小朋友,試吓睇佢幫唔幫到你。

tommythumb,

係呀你講得啱,大抽獎真係唔睇讀也嘢kindergarten,因為大抽獎係講运氣,根本冇机会俾你表現小朋友嘅成績,反而自行都話睇夠唔夠分得同唔得,心目中有數得計,如果到最後都要叩門入,學校得番好小位,就一定乜嘢都睇晒,(包括係唔你好嘅幼稚園、校內操行、成績同有乜特別專長,因為而家好多小  朋友都識樂器又或者個別科目出眾嘅,當然比較有優勢呢,
始終灣仔區好多好學校,唔使擔心啦!重有教育政策真你係变得好快,三、五、七年就變一次,你而家plan好晒到時要再諗過都係殺到埋身至算啦。

醒目開學勳章

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Hi jmak006,

以你睇普通話班同精英班成績距離大唔大?(我簽咗抽普話班)老師有冇愛心?惡唔惡?PM今年新校長好唔好?係咪仲有小食部?高低年班係咪分開天台/操場小息?除校車外,保母車有幾間公司?是否只接載軒小學生?請問知不知保母車公司電話?(因我想早d决定自己接送定搭車),學校算不算"谷"學生呢?

唔好意思太多問題! Thank you so much!!!   

hidemode,

我個人覺得普通話班同精英班成績距離應該有D差別,因為入from抽普話班前其實學校巳經講明普話班將獨立成班(P班)而P班係唔会按期考成績升班嘅(即係話揀咗普話班嘅小朋友要一直至五年級都唔能夠轉入精英班)而揀親普話班嘅家長普遍心態係想小朋友全力加強普通話,同埋有部份家長唔想小朋友入精英班嘅怕要鬥成績有壓力,所以都有好多家長想抽普話班嘅,而五年級嘅小朋友學校会採取原班升小六(即係話P.2入到精英班要keep住成績全級頭60名直至P.5為止,如果中途成績跌出60名都要讓番個位出嚟被其他名次較高嘅小朋友入
精英班嘅,所以每年考試過後都会有大調動,而普話班嘅小朋友無疑一定普通話呢科会比其它班嘅小朋友優勝)但精英班因為都係按平均分計名次而分班嘅,即係話成績每科都好平均,起碼同其他(120人比)約莫知道都係有一定嘅程度,入得精英班嘅學校都係会放多D資源落去栽培,因為學生嘅成績同banding都好直接影响學校嘅聲譽。

學校冇咗小食部啦,所以小一開學初期最好用食物盒放定一D乾糧同水被小朋友用手挽食物袋裝好,方便携帶(因為每次小息都只係準拿食物袋同水,而每日有兩節小息每次都係得15分鐘)老師方面都好有愛心,

‹ 上一主題|下一主題