用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教各位媽媽:老師話仔仔楂筆唔夠力,有無人曾經面對相 ...
go

請教各位媽媽:老師話仔仔楂筆唔夠力,有無人曾經面對相同問題? [複製鏈接]

請教各位媽媽:老師話仔仔楂筆唔夠力,有無人曾經面對相同問題?

仔仔3歲半k1,佢學校一向都無家課的(長假期除外),今日老師話仔仔楂筆唔夠力,重係用拳頭楂,請問有無人曾經面對相同問題?再大d會唔會好d?係咪只有叫佢寫多d,劃多d呢個辦法?

Re: 請教各位媽媽:老師話仔仔楂筆唔夠力,有無人曾經面對相同問題?

我囡囡今年都係K1,下學期就有字寫,初時都話佢楂筆唔夠力,MISS 叫我買三角膠套落鉛筆度等佢可以好些少揸手.同埋叫佢得閒穿吓珠仔,訓練吓手嘅肌肉.佢地學校敎用揸槍手勢揸筆,好容易學又易記.你試吓啦.  

Re: 請教各位媽媽:老師話仔仔楂筆唔夠力,有無人曾經面對相同問題?

鉛筆買三角筆俾小朋友用,平時多o的同佢玩泥膠都有幫助
人在世上,只要開心和快樂,就已足夠 :mrgreen:

是的,三角筆真的有幫助,嘗試給仔仔用!
idyhk 寫道:
鉛筆買三角筆俾小朋友用,平時多o的同佢玩泥膠都有幫助

各位:

唔該晒你地,等我儘快試下先。

Grace

其實有可能你個小朋友係少用鉛筆寫字所以唔太識就力姐,用三角筆係最好既方法,因為佢既筆形令你手指位就住正確執筆手勢執筆,你可以試用你的手執着佢隻手用少許力壓下,比佢感受一下寫字的力度, 拳頭楂筆係小朋友剛學執筆時的最開始手勢,佢只係係第一個階段姐,老師同你講,可能想你係屋企再配合佢係學校教佢執筆的手勢,敢小朋友好快就執得好架la,唔使緊張,岩岩開始好多小朋友都係敢架,時間耐左自然會掌握到架...

你可以用三角筆,另外再叫他利用中指、無名指、尾指握住一粒泥膠,讓他只用母指和食指握筆。此外,你可在白紙下鋪上粗沙紙,要他在白紙上畫線or寫字,這可訓練其書寫時較大力。
‹ 上一主題|下一主題