用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撤小學
樓主: vickycheung36
go

聖羅撤小學 [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學

係呀, 1年班係咁上下啦, 佢地又要適應新環境, 新同學, 新老師, 一下子要佢地pick up 咁多野, 都好難. 好彩有intranet, 我地可以幫佢check 下有冇抄錯/漏功課 ! so far 亞女一年班就未試過漏功課袋, 但冇左工作紙,作業比人羅左就去同二年班都仲有 !
我依家執書包, 功課同默書都唔同佢溫, 希望佢知道佢既責任, 不過未知成唔成功 ?
琴日去同學仔個生日會, 佢地話今年好多老師走左   我就唔知係唔係, 佢地話亞校長叫左好多由喇沙既老師, 我又唔知係唔係    我個同學仔亞媽係老師, 佢話亞囡個班d老師嘛嘛地, 我又唔知 (因為開左一個月課, 我都唔知), 只知個班主任好似好盡責, 成日send email 比我地, 又打了一些中文小文章叫我地同佢地係屋企睇下 (不過唔知係咪校長要求 ??? ) 佢又話, 校長唔肯用d新既教科書, 話我地用d係好保守既書, ...... 我都一概唔知, 我真係完全搭唔度咀 !
不過佢一家長個小朋友讀緊小五, 佢話新校長真係要求高左, 佢話小學d成績 要catch up 呀, 如果唔係就現合唔度中學既程度 !
好彩我地2年班, 仲可以一步一步pick up 者 !
大家努力呀 !

WTMAGGIE,
估唔到係度會撞到你! 你好有心呀, 年年都幫亞女攪生日會, 我攪過一年, 真係怕怕...   所以今日係屋企請幾個同學仔黎就算 !
我都冇點八呀, 不過都係其中一個媽咪話比我聽咋, 因為其他人我都唔識 !
佢地仲話d學器班好貴, 仲貴過出面, 我就更加唔知, 因為亞女一聽樂器督 , 所以我都冇睇到 !
亞女好似坐係你囡囡側邊, 希望佢唔會成日"了'你囡傾計啦 !
你係專業人仕, 你又覺得今年係咪改變左好多 ? 係好定唔好 ?

wtmaggie,
full time mom 就更好了, 有更多時間照顧小朋友, 我都好想做full time mom, 不過環境未配合到 !

cameo 寫道:
dear all mami,
係呀,我有野想問呀,,,,
我覺得今年開學後,我女o個班有早讀=無早讀,之前開頭兩日忘記叫個女帶圖書,我以為好似以前p.1咁,老師都會另有圖書俾佢睇,點知個女話無書可以畫畫,之後我都有俾個女帶書,但個女又話要做班務(交功課,寫手冊等等),無時間睇,,,,
你地班有冇係咁呀??????
其實我上年幾欣賞學校閱讀風氣,所以暑假都keep住去圖書館,反而開左學,我覺得個女睇書o個團火...熄左....

cameo,
我就冇特別問亞女有冇早讀堂, 但我估有, 因為老師係intranet 寫左2次叫小朋友帶書係早讀時睇, 而我個女琴日仲帶5本公主故事書, 比我   因為都重架嘛, 而且5本, 佢邊會有時間睇, 一定係睇公仔同埋同d同學仔sharing 啦 !
至於班務, 我又唔知, 會唔會係你個女有特別任務要幫手, 所以冇時間睇書 ? 我個女都有次要被老師叫佢陪另一個小朋友交唔知乜野, 所以冇左早讀堂 !
我暫時都幾滿意個班主任, 我之前都講左, 佢好似好有心, 開學不久就send 一d鼓勵email 比小朋友, 中文又教佢地用唔同colour 既筆去分清d筆畫同留意一d易錯既地方 ! 另外, 又叫佢地參考多d課外書, 好似書名都比埋我, 但我冇時間理佢, 仲有又email 左一d中文小文章比佢地. 而功課又叫佢地跟課文意思畫幅古代既圖畫, 家長千祈唔可以幫手, 叫佢地自己唸, 另外, 自己仿寫文章作詩咁.... 我唔知你個班有冇. 不過, 小學六年, 好難避免遇上自己唔鐘既老師, 不如你mark down 你既問題, 星期五問老師啦 ! 或者再post 上黎, 睇下我地幫唔幫到手啦 !

我都冇比較過佢同其他學校既程度, 不過以我所八 :
英文比一般津小深少少 (test 要自己writing)
中文我就覺得深 (因為亞女中文差 !), 不過佢中文paper比起人地係要寫多d字, 同埋有d係no choice 既 !

cameo,
我都幾開心呀, 我之前咪話唔理個女d功課既, 佢d 功課好似仲比以前做得好左, 冇錯漏咁多, 中英文默書我都完全冇同佢溫, 佢中文都有 91分呀 ! 我都滿意啦 ! 我最開心既係佢考課外文果part 岩哂 ! 如果係咁, 我就可以放手比佢自己handle 功課同考試, 比番d時間照顧細佬啦 !   

Cameo,
咁你個女好乖啦, 肯跟schedule 做野同溫書, 我個女既粗心大意真係首屈一指啦, 老師話佢完全係水過鴨背個隻 !

我個女剩係上合唱團咋, 我都有d擔心, 因為佢做野太慢啦, 琴日做到成十點呀 (但其實好少功課之嘛, 佢係心散law)! 下星期返全日, 再加埋星期二要跑步, 星期四要合唱團, 真係冇哂時間啦 !  

不過好攪笑, 佢依家搭新校車, 琴日比左張紙我, 佢同另外2個小朋友(1個係五年班姊姊), 成為"攀石三人組", 佢係隊長喎, 仲寫哂自己既電話, 手提, 仲有email address, 佢話依家

ii-3,
依個問題, 我都想知 !

cameo,
我琴日又    有乜理由佢1:30返到屋企, 成8:00至做完功課呀 !     

我冇睇佢d功課啦, 不過我唸住每個星期六同佢recap 一次d書 ! 至於班主任, 我就暫時覺得ok, 不過我想問下, 你個班既數學老師, 係咪叫小朋友交作業黎改呢 ?   其實我都唔知係好定唔好, 我以前細個都有交換作業改, 但好似冇咁細個 !

至於英文網上exercise, 我多數唔報, 因為已有一個united english 係免費既, 而且佢做功課又咁慢, 再報比佢都係冇時間做, 所以唔會報 ! :evil:

Cameo,
我個班老師淨係話佢地唔專心, 聽完家長會, 我都有d驚同壓力呀 !! 好似好多野咁, 仲自己唔識點幫佢地tim !

你收到明愛個test 既結果未 ? 我已經收左啦 !

當初我都好擔心, 但其實只要每日証網CHECK 下佢功課有冇寫漏就ok, 1個學期好快過, 放心啦 !

CAMEO,
你對個TEST 有乜疑問 ? 你可以打去明愛問下呀 !

cemo,
我問左個organiser 啦, 佢話佢同明愛攪左好多年呢d program 啦, 佢話佢地冇詳細既report 做, 要做就要去政府或者私家做, 咁under 冇利益沖突既關係, 我估個report 都係可信既 ! 不過如果你問完明愛有乜update, 話聲比我知呀, 我會join 佢個會, 可能有d course 岩呀女 !

仲有, 亞校長咪話校車既安排既, 我真係覺得有d :evil:
1. 我都明白佢既選擇條件, 所以我覺得佢都講得合理.
2. 至於禮貌, 自問我冇要求佢好有禮貌, 但起碼要交帶, 連最基本既通訊電話都唔比人, 咁點得.
3. 至於回家接車時間, 佢覺得我地要求過份, 不合理, 但我想講, 接送時間係校車講比我聽, 佢話 1:15分接小朋友, 因我我地係第1個站落車, 我已經問, 咁快 ? 係個司機話得咋, 我都覺得冇可能啦, 但佢話同學校溝通左, 安排好, 所以我都冇反駁佢 ! :evil:  到最後, 工人話要1:45分至到 ! 不過我都冇投訴依點 !

我只投訴佢不斷叫人早些上車, 又唔比exactly 時間人同埋唔比校車電話, 仲有架校車行駛時有"架架"聲既零件聲, 我驚有危險嘛 ! 我覺得我既投訴 (反映)係合理呀 !

我都覺得校長有d偏幫康和, 當然啦, 自己"簡"既, 如果認佢地差, 好於啦 !   不過算啦, 總之我依家攪掂左就算, 佢依家坐新校車, 好多朋友仔, 好開心, 上完課外活動又可以由褓母車接番返屋企 !    不過我估康和都係外判d車出去, 所以有d車好好, 有d好差, 佢根本control 唔到, 而今期我唔好彩, 撞左個差既 !

想問下小二媽咪, 你地小朋友平均用幾多時間做功課呢 ?

Cameo,
數學老師亦有你所講既要求, 同埋要唸乘數表 !

wtmaggie. cameo,
聽完你地講, 我都安心d, 因為亞囡星期三晚用左成2個幾鐘做功課, 而琴晚就2個鐘, 咁都唔係差好遠, 不過見佢好辛苦 ! :cry:   唔通上左小二既功課量真係咁 "金" ?

今年既功課量真係   , 再加上上完課外活動返到屋企已經成5點, 真係冇乜時間, 佢地真係好可憐 !
cameo,
我地都好d, 開心左一年 !  

Cameo,
佢依幾日好d啦, 可能因為少左花時間做改正吧 !

至於課外活動, 佢要上兩日, 星期二同四.  不過星期2就去到11月底, 比賽完就可以唔駛返 ! 辛苦埋11月啦 ! 至於校車, 佢星期二放4:30分, 佢話保母姨姨會係禮堂等佢, 至於星期四, 佢放4:15分, 都要等埋幼稚園生4:30至走, 但我覺得也合理吧 ! 返到屋企都係5:00, 快過自己接啦 !
   我當衫問校車上課外活動有冇得接送, 都未講細節已經say no 啦 !
其實你不如真係問下保母車d資料啦, 問下唔岩咪算law, 或者有意外收獲呢 !

Cameo,
佢其實係以前未轉校車公司果間, 以前搭開, 都ok !

亞女琴日上課冇圈詞語, 之後狂 , 我返屋企問佢點解, 佢又知唔以對 (不過唔駛問都知乜野原因啦 !!! :evil: ), 佢叫我打電話比老師問番, 我冇理佢. 我老公就幫佢call 左好幾次學校, 但冇人聽 ! 我之後同佢講, 你自己冇圈詞語冇理由亞亞爸亞媽幫你, 係你既責任, 之後佢死死地氣話等老師寫佢手冊喎 !  :-x

Cameo,
18以內既加數我冇埋佢, 其實係出邊買d直式/橫式 (或者自己出比佢, 每日做10題, 我想信都work) 但乘數表我就只有同佢背左2, 平日真係唔夠時間用呀, weekend 又要溫test, 再加上我個係"慢世魔王", 真係比多10小時一日我就差不多 !

cameo,
我都係同佢overall recap 一次先, 計劃今個week 至細仔溫. 我真係好擔心, 琴日佢中文工作紙同作業, 都只做了一半, 做左既一半之中, 只有一, 兩題答岩, 真係   佢點test 呀 ! 常識又係咁, 佢寫鴨係胎卯生喎 !
真係冇佢乎 !

vo以我記得係要架, 不過你一係問清楚先, 或者第1堂著校服, 因為實ok 嘛 !

各位2年班家長,
今年數學功課好似多左D ???
好似今日咁, 共有3份 (1份工作紙, 1份作業, 1份改正-好彩之前同佢睇過下, 所以只係改一條).
佢今日訓練完遊戲日之後返到黎都成五點 (好彩校車接, 如果自己接就起碼5:30至返到), 佢依家岩岩至做完功課咋 !

cameo,
數係做得多至得, 不過我覺得唔改正作業唔駛用紙改咁煩, 又哂時間 ! 好彩運動日到11中就唔駛再train, 唔係真係好辛苦, 亞女返黎話隻腳好痛同好倦, 真係冇氣力做功課 ! 阱星期test 都係要靠今個weekend 至有時間溫呀 !

你有冇問明愛呀 ? 有冇update ?

34網多數人take 協恩, st. rose, 陳端祺同馬頭涌 !
‹ 上一主題|下一主題