用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教割包皮
樓主: Orange
go

請教割包皮 [複製鏈接]

Re: 請教割包皮

咁多位媽媽:
其實我聽過有兒科醫生話依家有藥膏塗, 令到包皮鬆番令到龜頭可以露出來, 而且成功機會都好高, 點解你哋唔試吓呢???

皮鬆番令到龜頭可以露到出來
已經可以唔駛割O既呢
ktmama 寫道:
咁多位媽媽:
其實我聽過有兒科醫生話依家有藥膏塗, 令到包皮鬆番令到龜頭可以露出來, 而且成功機會都好高, 點解你哋唔試吓呢???

Dear Y2KChild,
Please PM me the name and telephone no. of the doctor that u mentioned.

Thanks.

喺呀, 所以話既然塗藥膏可以令到鬆番令到龜頭可以露到出來, 點解唔試吓, 起碼唔駛全身麻醉咁傷身麻

揚莉煒媽咪 寫道:
皮鬆番令到龜頭可以露到出來
已經可以唔駛割O既呢

[quote]
ktmama 寫道:
咁多位媽媽:
[/quote]

Y2KChild :
hi!
我個仔都有包皮長既問題,可以pm比我妳個醫生資料、藥膏名稱、價錢等等嗎?
Thanks!!

Hi Y2Kchild,

Sorry for the trouble.  Would you mind pm me the name of the doctor as well since my son has a similar but more complicated situation, perhaps, consultation is required?

Many thanks.

Y2KChild:
已收到妳pm!
Thanks!!

ktmama :
已收到妳pm!
Thanks!!

Dear Y2Kchild,

My son has the same problem.  I supposed plan to do the operation in the coming Oct, but after reading your message, I also want to try the cream, and consult with your doctor before using it.  Please could you pm me your doctor’s name, his clinic address or tel no.  Many thanks.

pls PM the doctor name and address for me pls

Y2KChild :
hi!
可以pm比我醫生資料、藥膏名稱、價錢等等資料嗎?
唔該晒!

hi Y2KChild ,

我都想要哦~~~tks.
該用戶已被刪除

請給我多些資料
我Email : [email protected]
十萬分多謝

Y2KChild,
please kindly PM the details to me, thanks!

Hi Y2KChild,

Can you pls PM me the information. Thanks a lot!

Hi Y2KChild,
Pls PM to me the information.
Thank you!

--------        前篇---------------------               
好開心、我用Y2KChild建議的藥膏成功了,囝囝無需                       
做手術。現在分享:                       

記得舊年夏天,囝囝說小便處痛,我看開的兒科醫                       
生就說龜頭處發炎,好了後,一路試過幾次發炎,                       
因包皮窄,不能反起清潔,也驗了小便,沒有尿道炎,                       
但有1次他在醫生處看感冒時候,因這個醫生是第1次去看,                       
由爺爺帶去,我就對爺爺說,順便看看囝囝小便處,囝囝                       
自行反給醫生看,可能不懂用力,反過輪,他                       
太緊張和驚恐,不肯給醫生摸,醫生叫爺爺回家先,                       
說待他平靜下來才反回,他一路都不肯讓爺爺處理,爺爺
沒用電話通知我,待我放工回家已經晚上9:30.
我當時心情簡直難以形容,去找24小時私家醫生,
醫生都唔夠膽幫他,驚會擦損他,醫生建議
去急症室,或有儀器幫助會好些,急症室
的男護士都給我們優先處理(當時已經晚上12:00
離爺爺帶他看醫生都已經有7小時),囝囝已經
折騰及倦到睡覺了,都任由護士用手將包皮反回,
他即刻醒一醒但又睡番。總未完呀,還要排隊看醫生
才可以走。醫生說因太長時間沒有小便,要叫醒他
去到小便才可以走,因驚會影響膀胱或個腎,如果1小時內
還未去到就要留醫放尿。所以當時要他飲水及勸他去小便,
最後都好彩他去到小便,又要等醫生看完先走得,
我問醫生是不是包皮窄,他說現囝囝都會痛,沒理由再反起
check的,照情況應該是,如你要在公立醫院排期做手術都要1年半戟,
總知今次經歷真係好慘。

---------        後篇-------------------------               
所以我都一心找私家醫生在2006年夏季暑假做手術,                       
還在舊年買了保險,我囝囝現在6歲,                       
我一有空就會上baby kingdom看"小學雜談",我就好                       
少留言,可能真係天意,給我看到這個 Topics,好開心,                       
可以比我選擇用搽藥膏的方法, 囝囝可以無須接受全身痳醉                       
做手術,及受皮肉的痛苦。                       
因希望有個保障,最終有去看Y2KChild 介紹的醫生,因                       
為如果有甚麼事都可以找他follow, 其實真係貴,                       
比起我看開貴4至5倍), 可能真係出名醫生,囝囝搽了                       
1個月藥膏,都好似毫無進展,因為將近覆診(醫生                       
說搽1個月回來覆診),我就詢問Y2KChild意見,他說                       
其實為了這 case 去睇,真係唔需要,因為真係好貴,                       
他囝囝點解要睇,是有哮喘, 當時又有包皮窄的問題,                       
而醫生建議他用這隻藥膏搽,原來真係可以得,所以
才與我們分享。他說之前用錯方法,所以都搽了
1 段時間,他提醒我如果見到個龜頭,即係就快可以
反到,但係唔好心急,因為如現在去覆診,醫生都可
能叫我再搽1個月,再看情況如何,所以暫沒去覆診。

其實 Y2Kchild 之前已經好清楚說明及講解隻藥膏,我試寫下要注意的事:

1) 每日搽1次 - 我過去都是每晚侍他入睡後半至 1小時,
   才幫他搽,最好就睡後搽,如果日頭搽當他去小便就會沖走晒。
   先洗好手,我會用手指尾黏多些藥膏,再用2隻手指反開他的包
   皮,反到多少就多少(一定唔可以隔硬來,驚會弄損佢) ,然後
   係上面撻上去,祇要 cover 成過表面,將包皮反回,再同佢抽回褲子就OK。

囝囝都係搽了二個月後再多1星期先見到龜頭,再搽多1星期左右
先完全可以反晒,所以要些耐性。

我囝囝現在唔需要搽了,現在最重要就係心理輔導囝囝,                                       
因為之前的經歷實在嚇怕,佢現在都唔肯自己反出來洗,                                       
醫生說要我 KEEP 往晚晚都幫他反1次。                                       

還有沒有其他小朋友試過OK, 上來發表,等大家都了解…………………                                       

我真想向 Y2KChild 再次說聲多謝 "謝謝",因為世上真係重有好                                       
人,可以關心別人, 抽時間同我講解。                                       

‹ 上一主題|下一主題