用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教割包皮
go

請教割包皮 [複製鏈接]

請教割包皮

我想請教為仔仔做過包皮手術的媽咪:

我仔仔9月就4歲,他1.5年前試過一次包皮炎,最近多個醫生診斷都話佢遲早都要割,因為佢地話仔仔包皮好窄,如果唔係迫切性,我想大家比D意見我:

1.幾多歲做和什麼時候做最好?K1/K2/K3的暑假?還是什麼時間好D?
2.做了手術係咪個人會好忟,我驚影響佢小一interview.
3.未夠4歲做,佢會唔會痛到自己去搞個bird bird?
3.手術後有什麼要注意的?

謝謝.

Re: 請教割包皮

我個仔的表弟最近做了手術, 效果幾好, 做完手術第一日就行得走得, 可以沖涼, 不用小杯子蓋住 (因多數都要在頭幾日蓋住), 佢在復活節時做, 假期完之前已完全OK. 不過開始要買一些大小小的底褲著, 以免點到.

Dear weweroxy,

請問果小朋友幾多歲, 佢响邊度做有關手術?  因為我兩個寶貝, 分別5歲多&3歲多, 都可能遇著同樣既問題!  請指示!

OnHo

其實係咪真係需要割呢? 我亞仔最近先睇醫生, 因為佢曾經發過炎, 又成日"hour" 何b仔, 醫生看過他的何b仔後, 說真係好窄, 仲有小小發炎, 一般小朋友六歲做最好, 但佢今年五歲半, july 可以做, 我依家仲十五十六, 唔知做唔做好, 因為要全身麻醉, 始終都係手術.  有無家長可以分享一下
[img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_2_56.gif[/img]

OnHo,

個小朋友6歲,响私家做手術, 聽佢媽咪講, 手術費, 醫生 + 住院大約$2xxxx.

醒目開學勳章

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

Matthew&AshleyMom

大約要痛幾耐?

boboma
[img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_2_56.gif[/img]

我個仔都要割包皮, 不過d人成日話細路做過全身麻醉會有後遺症, 包括第時記性會較差咗同反應會慢咗,我個叔仔做護士, 我問過佢, 佢話係有根據, 所以我唔打算比佢入院做手術, 因為入院一定全身麻醉, 我搵緊我以前隔離屋個師奶, 佢兩個仔都係d專科醫生診所嗰度做手術, 唔駛全身麻醉, 手術後一個鍾度可以走, 好多人都去佢度割包皮, 不過唔入院個仔保險無得包, 要自己比     

醒目開學勳章

BoBo_媽咪38 寫道:
Matthew&AshleyMom

大約要痛幾耐?

boboma

我見亞仔係即日比較辛苦d!可能大家未習慣!
佢放
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

我個仔又係咁架....上年仔仔話佢覺得痕痕地,咁我咪帶佢去診所睇啦,點知個醫生話阿仔有發炎...而且個口比較窄...咁我咪叫醫生寫紙比我去阿公度睇....排左幾星期就有得睇啦...
阿公個醫生都係話阿仔比較窄,如果要開刀就要全身麻醉,佢話比隻藥膏我同阿仔搽,4個星期之後就再返去覆診,個醫生仲話明,呢隻藥膏有少少激素,叫我先用2星期,而另外果2星期,就要日日幫阿仔揉上去,...
咁我咪照做law....4個星期返去...個醫生話,好明顯上左好多,我自己都見到(係搽左藥膏2星期後)....咁個醫生就話,暫時可以唔駛做手術~~    我都不知幾開心....但係醫生話明, 日日都要揉上黎洗...做得多,個口就會鬆d,慢慢就原全可以上晒去....依家我阿仔一年後先至再覆診了....

dear fatfatma,

可唔可以pm隻藥膏名同生產商名比我呀???我之前上個BK有位媽咪介紹過一隻藥膏比我,我想引証

sorry呀....我已經掉了....因為醫生話唔駛再搽,所以我就成支掉左了....幫唔到你,唔好意思呀~~~~[quote]
Huisys 寫道:
dear fatfatma,

可唔可以pm隻藥膏名同生產商名比我呀???我之前上個BK有位媽咪介紹過一隻藥膏比我,我想引証

Huisys :
我仔仔現在3歲半, 差不多3 歲時, 我已發現佢包皮窄,有一次發高燒, 成日無尿出,驚佢尿道炎, 入了將軍澳醫院, 開了隻藥膏, 又係擦2星期, 個口開了, 但有機會再窄返.
fatfatma : 我現在日日清潔, 但半年到都窄返, 打去將軍澳醫院問, 佢唔比我book期覆診, 叫我自己睇私家. 我剛問了醫生, 支藥膏如無過期, 可以再擦返, 你要keep住呀.但擦之前最好再問吓d 醫生, 雖然d 醫生話無副作用, 但我一年擦兩次, 仔仔又得個 3 歲幾, 咪話唔擔心. 但點都好過做手術.
Huisys : 我 pm 了個藥膏名比你, 但最好都係叫醫生開, 因怕個個case 及反應唔同.

huisys:
我問過醫生架啦,佢都話我阿仔唔駛再搽..所以我先至掉架咋.
由上年開始到依家阿仔都冇再窄返,醫生都話好好,阿仔依家係佢自己揉上去的,我連個頭頭都見到了.
但係醫生話明比我知,支藥膏係會有少少激素,都話明唔可以長時間搽..
咁醫院唔駛再要你覆診咩,我睇開呢間就話一年覆一次,一直至到阿仔青少年架!
朱MayMay 寫道:
Huisys :
我仔仔現在3歲半, 差不多3 歲時, 我已發現佢包皮窄,有一次發高燒, 成日無尿出,驚佢尿道炎, 入了將軍澳醫院, 開了隻藥膏, 又係擦2星期, 個口開了, 但有機會再窄返.
fatfatma : 我現在日日清潔, 但半年到都窄返, 打去將軍澳醫院問, 佢唔比我book期覆診, 叫我自己睇私家. 我剛問了醫生, 支藥膏如無過期, 可以再擦返, 你要keep住呀.但擦之前最好再問吓d 醫生, 雖然d 醫生話無副作用, 但我一年擦兩次, 仔仔又得個 3 歲幾, 咪話唔擔心. 但點都好過做手術.
Huisys : 我 pm 了個藥膏名比你, 但最好都係叫醫生開, 因怕個個case 及反應唔同.

Hi, fatfatma

請問你在那間醫院排期? 我

marskat:
你好!
我仔都係6歲半呀...
係上年10月,我去診所度睇的,咁我就叫醫生寫紙比我去瑪嘉烈排期,咁我咪去law,去到果日,(瑪)果個姑娘話,如果係呢度排要成年幾先可以見到醫生(2007年),咁我當時咪   
之後個姑娘就話,叫我試下去荃灣(人仔)醫院問下,個姑娘仲話,知道果度唔駛等咁耐,就可以見醫生,咁我咪再叫診所個醫生寫過另一張去(人仔)ge信比我,
去到(人仔)姑娘睇完信之後,佢就話下個月可以見醫生了(19/11/05),之後4星期後再返去覆診,(唔記得係邊日,只係記得係12月),果次覆診後,醫生話要阿仔3個月後再返去比佢睇睇(25/03/06),果次,醫生仲讚阿仔叻,可以自己整比佢睇,
咁醫生就話,睇黎可以唔駛做,叫我一年之後再返去(04/2007).

原來有D藥膏用了可以不用做手術都唔知添, 不過我仔仔現時小一 剛剛的復活節假期同他已做了手術, 但過程好快, 他入手術室到出來好似只需30分鐘, 推出來時已經同我講手術室他所見到的東西, 過了10日已差不多好晒, 但當我不用他再用杯杯, 他就忘記了自己傷口未脫晒線, 一過飛身落梳化到將個傷口弄爆了, 又要入院住了兩晚, 所以請各位家長如果想同小朋友做手術, 緊記提醒他們一定要小心.

唔該哂你呀朱MayMay^^

[quote]
朱MayMay 寫道:
Huisys :
fatfatma : 我現在日日清潔, 但半年到都窄返, 打去將軍澳醫院問, 佢唔比我book期覆診, 叫我自己睇私家. 我剛問了醫生, 支藥膏如無過期, 可以再擦返, 你要keep住呀.但擦之前最好再問

唔該你呀fatfatma,原黎人仔唔駛排咁耐,咁我考慮

各位媽媽 ,

我仔仔4歲 , 都係較窄 , 試過一次包皮發炎 , 醫生話要"捽"及清潔多些 , 看下大些是否需要割 , 我問醫生是否有藥膏查的 , 但醫生說那些藥膏有"慮固純"的 , 不建議用 , 做手術較撤底 , 你們有何意見 .
‹ 上一主題|下一主題