用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友是為了什麼而讀書呢?
樓主: et_0429
go

小朋友是為了什麼而讀書呢? [複製鏈接]

Re: 小朋友是為了什麼而讀書呢?

et_0429 ,
我相信沒有一個制度是完美的,又要學生們學到嘢、家長又開心又放心,最好唔使繁、唔使勞氣,學校又教得Perfect,又高透明度又多課外活動,又要令到學生在沒有壓力下學習或自學,我都想。教育制度的問題,唔係而家至有,只不過以前可能上咗高小或中學至緊張,而家初小或幼稚園巳經迫緊d小朋友學習、學習再學習。學校有一定的壓力比小朋友,難道家長沒有?點解大家唔放鬆d呢?乜嘢叫做心散?乜嘢叫做唔想落後於人前?是否每個小朋友都要規定每日温書的?每日温書或者24小時讀書(除咗瞓覺)就一定考到好成績?我覺得而家d小朋友讀書已經好辛苦,佢哋好似番工咁,仲有個重重過自己嘅書包、食物袋、美勞袋.....,甚至可能忙過番工。
你問一個六、七歲嘅人仔,讀書為咩?為考試。佢既答案好正常亦都叻喎。我相信呢條問題唔係個個小一生都識答,有好多小朋友根本都唔知點解要番學、讀書,話係亞媽要的。
現實歸現實,家長應該學習向好處看,不要太比較成績,「求學」是求學習,讀書是一條漫長路,小學階段除咗打好學習基礎外,仲要學習羣體生活、個人自身嘅德育、品行......,俾d時間及空間小朋友去摸索、適應,家長自己放鬆d,你緊張便會使小朋友更緊張、更大壓力。如其緊張不如留心觀察吓學校是否適合自己小朋友的性格。傳統學校唔係個個小朋友都適合,唔係咁易讀的,錯配咗亦都好辛苦。
放鬆d啦。

Very interesting topic, I think one of the indicator that shows your lovely kid still alive is their reaction when you tell him/her go to a bookshop of which don't have any chinese cartoon.

Singapore indeed notices the traditional teaching problem and they had changed a lot but not enough(they can change the system without any opposition   but not parent mindset just like HK).

It is very upset when discussing Hong Kong education system as I discussed with my relative last sunday that they still very nervous about their kid’s exam. result and complaining their kids were not concentrated enough. In the past, I did agree with them to put pressure on the kids but when you notice this will spoil kid's interest and stop their creative thinking, I don't see that's worth. But I can tell this is also a no turn way once your kid entered the path for several years.

It is interesting to ask kid for what reason they study? To be honest if my kid tell me that's for fun and appreciation, that's prefect answer but they had already trained too long by my wife. That's my regret.

我有問過我個女,她為了什麼而讀書。她說她為了將來可以當老師,可以有機會和一班天真可愛的小朋友相處。

這個答案也不錯,因為所有跟進問題都容易有答案:

『老師會不會躲懶?』「不會。」『那妳應不應躲懶......』

『老師怕不怕考試?』「不怕。」『那妳怕不怕......』

『老師會不會讓同學傾計,而不專心上課?』「不會。」『那妳為什麼傾計?』「我忍不住,不過我會盡量唔傾計。」

最近,可以在互聯網用學校的圖書館系統。囡囡很關心她的借書名次,看來又多一個動力讓她多看課外書。

點解要讀書? 我係咁答個仔既:

個個人都有志願, 無論志願係乜, 都先要有知識既基礎至有能力實現自己既目標/志願.  讀書就係為左我地將來能夠實現自己既志願, 所以中英數常/德智體群美都要學.

我仔志願話做police, 佢以為做police只係要"捉賊".  我解釋比佢知, 要讀多d書至可以破解d賊仔既古惑野 (再用examples, 好似個賊開槍, 用個彈窿同數學原理就可以計番個賊由邊個方向發射;仲有d人用computer犯罪, 如果唔識用computer又唔識英文, 點可以破解d"賊"?), 又同佢講, 做police講紀律同合作, 好似o係學校同同學合作同埋守校規, 學責任, 都係為左要"準備"實現自己既理想....

總之, 用d切身d, 簡單d既方法去同佢解釋讀書既目的啦.

「讀書為考試」一定無錯,然而這不應是單一的答案,讀書還應有其他目的/理由.......黄金屋?顏如玉!

記得有個雞精廣告,爸爸對兒子說「最緊要身心平衡......」。如果家長真的重視「閱讀」,每日騰出半小時至一小時相信不是甚麼難事,或許只是少做一些補充練習,少温一點默書......結果成績不是100分而是85分。又如果家長重示小朋友的健康,總要騰出一些時間讓小朋友跑吓跳吓,而唔係整個星期天都係坐响屋企温習。

多謝各位的意見, 我可能應儉討一下自己過於緊張, 畢竟他只是一個小一生, 但我只怕從小他找不清讀書為何, 或有錯誤見解, 長大後便很難更正了, 其實我不是緊張他的學習成績, 只是關注他的學習態度而已, 我只重申若他不知道自己為什麼要讀書的話, 他是不會自動自覺去做功課和溫習的, 他做功課只因有嚴厲的老師和媽媽督促, 只因有考試, 這有什麼意思呢? 其實我自己也是考試制度下的產物, 我也是為考試而讀書的人, 所以考完試畢業出來工作後已對讀書毫無興趣, 因為我不用考試了, 以前還不夠莘苦嗎?現在讀書來做什麼? 這可能是很多香港學生香港人的寫照, 而相反我丈夫是在內地受教育的他從小對讀書有興趣, 不用考什麼試, 只純為興趣娛樂而看書,他十多歲才來香港, 會考不太用功成績反比我好, 而他到現在仍保有讀書的興趣, 學習是終身的, 我只想兒子不受制度侵蝕, 像以前一樣滿有學習興趣, 而不是為考試而學習

為考試而學習
讀書的興趣
學習是終身

不可並存?
或者可以   .....not sure....

PS just up 下    :
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

mm.......我個女真係會答我返學讀書係佢o既責任啊,,,
因為媽咪同爸爸都有正經野做,佢都有正經野做...
我個女其實都只係一個小一生,我都覺得對一個6,7歲o既小朋友嚟講,呢個問題又好似深左d...hehe,,,
不過我都會俾番d實際o既回報佢o既,例如佢考試測驗真係溫習得辛苦,咁我會一測驗完送份禮物俾佢,呢份禮物唔係要睇佢成績,係因為佢肯勤力溫習而俾番少少甜頭佢,,,,,
每日都會有份"禮物",只要佢肯快快手做好功課執好書包,咪賞佢"自由時間"30分鐘,任佢揀玩咩,可以睇電視,打機,玩公仔等等,,,,,,
其實我諗我個女真係未必咁快明白到讀書真正目的,講就識講o既,吸收知識..hahaha,,,,,,不過佢就真係明白一樣野,有d野係佢應該做,有d野係佢想做,只要佢做好應做的事,就可以做佢想做的事,,,geheee,,,,,,,,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Same....."自由時間" / 回報 should be given if possible, otherwise he/she don't have any emotion to do the homework or study (or examination performance) good and fast.  

cameo 寫道:
mm.......我個女真係會答我返學讀書係佢o既責任啊,,,
因為媽咪同爸爸都有正經野做,佢都有正經野做...
我個女其實都只係一個小一生,我都覺得對一個6,7歲o既小朋友嚟講,呢個問題又好似深左d...hehe,,,
不過我都會俾番d實際o既回報佢o既,例如佢考試測驗真係溫習得辛苦,咁我會一測驗完送份禮物俾佢,呢份禮物唔係要睇佢成績,係因為佢肯勤力溫習而俾番少少甜頭佢,,,,,
每日都會有份"禮物",只要佢肯快快手做好功課執好書包,咪賞佢"自由時間"30分鐘,任佢揀玩咩,可以睇電視,打機,玩公仔等等,,,,,,
其實我諗我個女真係未必咁快明白到讀書真正目的,講就識講o既,吸收知識..hahaha,,,,,,不過佢就真係明白一樣野,有d野係佢應該做,有d野係佢想做,只要佢做好應做的事,就可以做佢想做的事,,,geheee,,,,,,,,,,
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

小寶 寫道:
我個仔都係咁好心散,做功課又拖下拖下唔願做,溫習又唔願溫,下星期考試啦....

我仔仔都是這樣.問他小朋友為了什麼而讀書呢?他說學校要他們考試讀書.於是他有自己一套:-

1.  考中文句子排列,試卷要求將句子重新順序寫出來.而他會將詞語按1,2,3,4,....列好,答案會是4,2,1......結果零分.

2.  考英文卷時,要求以句子形式答題,比方說有幾多個蘋果在桌面上,他只會寫four一個字,結果又是零分.

多次跟他說要根據題目要求作答,否則考試分數會很低.可是他始終覺得沒有分別,也不明白老師為什麼將他的答案當錯.有時我跟他解釋老師可能想知道你懂不懂寫句子,所以才這樣要求.我總不能跟他說: This is an order.軍訓是咁,不得有異議.

可他習慣低分,將來升學一定有影響.   

thank you ar

麟媽媽 寫道:
佢老人家好好野架!
講D野好到point 都唔到你駁既。
兄弟姊妹打交嘈交成日都有架喇,
我地有次勁嘈佢又有法寶對付我地。

我地大嗰3個姊妹排排企,
佢叫我地一人伸一隻手出黎,
之後用力將我地其中一手指向後屈!
咁我地呱呱叫話好痛!
佢又話喇︰
屈吓隻手指都好痛咩?
咁如果隻手指斷了,不是更痛?
姊妹好似手足一樣,
折斷了好痛好痛,姊妹要互愛,
如果自己人都不同心,點得呢?
你地仲有咁多個細妹,如果咁樣,
人家要蝦你地容咩易?

自始我地姊妹好少嘈,可能怕被屈手指,
又可能是姊妹們都明白亞嫲所講既野。

[quote]
Sindy 寫道:
我都偷到師喎......仲有乜名言呀????
[/quote]

王國長老

有時我覺得,尤其是一年級學生,
成績強差人意都係唔熟悉作答技巧。
呢樣都係要做多D,錯吓先學得精D。
我仔小一時都有KWT 提出的答題錯誤,
琴晚佢好乖一口氣做了8頁英文補充,
有D “Yes/No”題佢都自己口up up 講︰
“Aiya...呢D要寫complete sentence...”
舊年佢屎得最多是careless mistakes,
而家對於”s”、大細草、”yes/no”題都小心左,
不過唔好以為佢會啱晒喎…只係錯少D咋。
同埋細蚊仔真係要有D時間玩吓架,
唔係話做晒功課溫左書獎佢睇一個鐘圖書!
而係真係比佢玩,我仔琴晚做完英文補充之後,
我比佢玩左半個鐘遊戲機,
玩完我問佢做幾篇閱讀理解好唔好?
佢心情愉快即話「好!」咁又坐定定做喇,
如果成晚要佢坐係度,我睇佢實頂唔到。

我阿媽無乜點讀書, 但都係咁教我架! 我爸媽當年借都要借錢俾我幾兄弟姐妹讀書, 我將來都會咁教我d仔女, 況且我係真係無乜錢.

麟媽媽 寫道:
我祖母是個受過高深教育的人,
當年係佢同我睇功課的,佢講過︰
人點解要讀書呢?
比如你伯爺留好多錢比你,
但有人打劫,咩錢都無晒了。
又如果天災人禍,亦可令你一無所有。
但唯獨是學識,已在你手裡的,
沒人可能搶走,只要有學識,
縱然失去都可靠有學識找回來。

我覺得佢講得好有道理,我印象好深刻。
而家講起… 點解我無同個仔咁講過?
下次有機會,一定同亞仔講同一番說話,
講教細路,我亞嫲真係高我好多班。

我阿媽都未夠60歲, 點解同妳嫲嫲講d嘢咁似? 佢就成日用筷子做比喻, 我哋現在都很團結.

[quote]
麟媽媽 寫道:
佢老人家好好野架!
講D野好到point 都唔到你駁既。
兄弟姊妹打交嘈交成日都有架喇,
我地有次勁嘈佢又有法寶對付我地。

我地大嗰3個姊妹排排企,
佢叫我地一人伸一隻手出黎,
之後用力將我地其中一手指向後屈!
咁我地呱呱叫話好痛!
佢又話喇︰
屈吓隻手指都好痛咩?
咁如果隻手指斷了,不是更痛?
姊妹好似手足一樣,
折斷了好痛好痛,姊妹要互愛,
如果自己人都不同心,點得呢?
你地仲有咁多個細妹,如果咁樣,
人家要蝦你地容咩易?

自始我地姊妹好少嘈,可能怕被屈手指,
又可能是姊妹們都明白亞嫲所講既野。

王國長老

唉!我多你DD...
陪細路溫書、幫亞老公執手尾、交稅, 同死亡.......

wunma 寫道:
"小朋友是為了什麼而讀書呢?" 令我想起, 做人又為乜呢?

唉! 陪細路溫書, 交稅, 同死亡, 都係人生必經既階段.......   

王國長老

可能你亞媽有個好似我嫲嫲咁既亞媽?
筷子?!我亞嫲都成日套用架喎!
仲有簷前水滴....呢句佢又成日講架!

twokidsmum 寫道:
我阿媽都未夠60歲, 點解同妳嫲嫲講d嘢咁似? 佢就成日用筷子做比喻, 我哋現在都很團結.

我外婆在我阿媽三歲的時候便死了, 由她的嫲嫲照顧! 啊! 我明嘞!我明嘞!

簷前水滴....聽過啦!  

麟媽媽 寫道:
可能你亞媽有個好似我嫲嫲咁既亞媽?
筷子?!我亞嫲都成日套用架喎!
仲有簷前水滴....呢句佢又成日講架!

[quote]
twokidsmum 寫道:
[/quote]

麟媽媽 寫道:
唉!我多你DD...
陪細路溫書、幫亞老公執手尾、交稅, 同死亡.......

[quote]
wunma 寫道:
"小朋友是為了什麼而讀書呢?" 令我想起, 做人又為乜呢?

唉! 陪細路溫書, 交稅, 同死亡, 都係人生必經既階段.......   
[/quote]

Seems that we mummies are living for the sake of our families...maybe this is our greatest satisfaction...  

agree~
佢地用心做功課o既動力就係,,,,做完有得即刻玩~haha
同我地大人差唔多,咁辛苦返工都係為左出糧o個一日啫,,ha
麟媽媽 寫道:
有時我覺得,尤其是一年級學生,
成績強差人意都係唔熟悉作答技巧。
呢樣都係要做多D,錯吓先學得精D。
我仔小一時都有KWT 提出的答題錯誤,
琴晚佢好乖一口氣做了8頁英文補充,
有D “Yes/No”題佢都自己口up up 講︰
“Aiya...呢D要寫complete sentence...”
舊年佢屎得最多是careless mistakes,
而家對於”s”、大細草、”yes/no”題都小心左,
不過唔好以為佢會啱晒喎…只係錯少D咋。
同埋細蚊仔真係要有D時間玩吓架,
唔係話做晒功課溫左書獎佢睇一個鐘圖書!
而係真係比佢玩,我仔琴晚做完英文補充之後,
我比佢玩左半個鐘遊戲機,
玩完我問佢做幾篇閱讀理解好唔好?
佢心情愉快即話「好!」咁又坐定定做喇,
如果成晚要佢坐係度,我睇佢實頂唔到。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題