用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你們k2 的小朋友, 已學識寫什麼英文和中文生字 ? ...
go

你們k2 的小朋友, 已學識寫什麼英文和中文生字 ? [複製鏈接]

你們k2 的小朋友, 已學識寫什麼英文和中文生字 ?

有冇媽咪可否在此分享下 ?

Re: 你們k2 的小朋友, 已學識寫什麼英文和中文生字 ?

PF1000,

apple,ant,axe,bee,boy,box,ball,balloon,bear,cat,car,
cup,dog,doll,door,dig,duck,egg,ear,eye,four,five,fish,
goat,goose,gate,house,home,hand,head,hair,ink,jam....

爸、媽、弟、哥、青草、花朵、毛蟲、昆蟲、青瓜、瓜菜、牛油、芝士、豆、春天、天氣、魚肉、牛肉、米粉、白米、晴天、雨天、上、下、大、小、刀叉、站坐、水果、行走、風扇、鳥馬...

Re: 你們k2 的小朋友, 已學識寫什麼英文和中文生字 ?

kathysuen:
嘩! 你小朋友已寫了那麼多的英文生字! 咁小朋友現在懂得串D 英文生字出來嗎 ?  介唔介意講出你小朋友在那所幼稚園上學 ?  同你比較, 我地學D英文生字真係好少, 真係唔知點算.
但中文就差唔多 (不過, 都係你地深D).

PF1000 ,

我個仔大致上都識串,其實佢識讀好多生字,但串出

kathysuen :
你個小朋友就好啦, 咁叻.
km 是否根德園 ?

唔駛擔心啦......我細女k3時,都可能未識呢度d字啦...但而家都讀得好好丫......

PF1000 寫道:
kathysuen:
嘩! 你小朋友已寫了那麼多的英文生字! 咁小朋友現在懂得串D 英文生字出來嗎 ?  介唔介意講出你小朋友在那所幼稚園上學 ?  同你比較, 我地學D英文生字真係好少, 真係唔知點算.
但中文就差唔多 (不過, 都係你地深D).

PF1000,

唔駛太擔心,每個小朋友除

你地寫 <英文生字> 是否第一個字係寫大楷, 其後是小楷 ?

Hi,

我仔仔都是讀k2, 但不太喜歡寫字.  學校教寫的中文字跟你們提到的差不多, 但英文現在只教寫大小楷, 用copybook寫, 現在寫到R, 仲未開始串字.

:-o

Tiffanyma

我女女今年9月入K.1, 依家我已經幫佢串字, 佢會覺得好玩, 其實唔使一定識晒26個子母, 學到邊個字就識邊個囉.

我個女依家識串cat, cow, moon, dog, boy....一啲簡單嘅字.

我個仔今年9月入k1, 佢都識串字, 最長果個係 mini cooper, 因為佢最鍾意呢架車車, 出親街, 一見到, 就即刻講, 仲要推我塊面一齊望添
‹ 上一主題|下一主題