用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 煩惱英國返香港北京轉機
go

[英國] 煩惱英國返香港北京轉機

英國返香港北京首都國際機場轉機,英國機場check in會問回鄉證嗎?打去Air China問,佢話要回鄉證,我問copy可唔可以,佢話唔知,要問機場,真係煩死, 無端端走去自己book大陸航空公司, 我從未book過大陸航空公司!

之前都曾經考慮過經北京返香港,問過好多人都有唔同經歷同講法。總結黎講,基本上經北京轉機唔需要出境係唔需要回鄉證,但實際經驗係睇彩數,有人試過無回鄉證都順利上機回港,有人試過因無有效回鄉證被航空公司拒絕登機,亦有人被拒登機,經理論後仍然順利登機。又有講法話搭中國既航空公司就無要求回鄉證,非中國航空公司要求有回鄉證。
因我阿女回鄉證過咗期無續,所以最後都係決定唔搏。

按道理就唔使既,我之前試過上海轉機去日本都無問過回鄉證,其實唔系所有香港人都有回鄉證。我之前都有望過經北京返香港,都唔系平,卡塔爾航空仲多選擇,BA直航都系8千(2月尾)。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... =%E8%BD%89%E6%A9%9F

之前有人問過

回覆 Taimum 的帖子

+++  我仔試過北京轉機返香港, 佢話無用到回鄉證
++   有朋友, 去年經上海轉機, 因為無帶回鄉證, 全程有專人跟住佢行去另一個閘口, 即是, 無回鄉證都無問題既

++  我COPY 返比你

其實仲有時間, 你可以把正本回鄉證, 用DHL 或 FEDEX 寄過去學校, 嘥幾百蚊買個安心

大食媽咪 發表於 24-6-13 12:39
之前都曾經考慮過經北京返香港,問過好多人都有唔同經歷同講法。總結黎講,基本上經北京轉機唔需要出境係唔需 ...

收到,謝謝你

yuyueng 發表於 24-6-13 14:34
按道理就唔使既,我之前試過上海轉機去日本都無問過回鄉證,其實唔系所有香港人都有回鄉證。我之前都有望過 ...

阿仔自己訂的,因為已經工作緊,佢用自己錢,可能想慳錢。

KIMLIFEINUK    發表於 24-6-14 18:58

GogoCheung 發表於 24-6-13 16:46

+++  我仔試過北京轉機返香港, 佢話無用到回鄉證

佢星期一飛

乖仔

Taimum 發表於 24-6-13 16:52
阿仔自己訂的,因為已經工作緊,佢用自己錢,可能想慳錢。

乖仔來的,要讚。
下次又提下佢,慳錢係好,good boy,但做事要穩陣d好。

回覆樓主:

朋友給我資料,已經比埋阿仔,萬一在Heathrow有問題就比啲staff睇。

Taimum 發表於 24-6-13 19:36
朋友給我資料,已經比埋阿仔,萬一在Heathrow有問題就比啲staff睇。

你要附合foreign national 才可以?中國好多國家免簽證

我喺希斯路搭過兩次佢都冇問我攞過,喺香港搭過一次,香港又問我攞嚟睇過,我問佢有咩作用,佢話冇都得嘅,係驚住如果有啲咩問題,你係要滯留喺機場出唔到去,例如航班突然取消,咁佢安排酒店俾你喺出邊嘅咁你咪出唔到去囉,我以前都好抗拒大陸航空,自從搭過南方之後開始愛上佢,平時性價比真係好高,真心服務好過國泰,淨係講洗手間一定乾淨過國泰,佢哋清潔得好頻密,但最主要人大咗真係唔可以連續坐十幾個鐘頭機啦,依家香港飛北京三個鐘頭多啲,北京飛倫敦十個鐘頭多啲,可以落機行吓會舒服啲。

foxli 發表於 24-6-13 21:24
我喺希斯路搭過兩次佢都冇問我攞過,喺香港搭過一次,香港又問我攞嚟睇過,我問佢有咩作用,佢話冇都得嘅, ...

收到,我會影佢張回鄉證copy比佢,希望阿仔順利上機啦!

TTEE1819 發表於 24-6-13 19:31
乖仔來的,要讚。
下次又提下佢,慳錢係好,good boy,但做事要穩陣d好。
...

佢應該純粹只睇價錢,跟住轉機又唔洗等長時間,就試下。

今午復活節搭過CA中國國航係北京轉機去希斯洛機場,去程有問回鄉卡攞嚟睇;英國返香港,不用出示回鄉卡。

阿仔都搭過北京大興轉倫敦,有問佢攞回鄉證來睇,上網check過話帶定好,於是乎我將佢張回鄉證寄掛號去英國比佢先出發。

剛由北京回來,櫃檯忙着聽電話沒有問我拿來看,但以往一向都有問拿回鄉證

lwi 發表於 24-6-14 08:53
剛由北京回來,櫃檯忙着聽電話沒有問我拿來看,但以往一向都有問拿回鄉證
...

你意思英國櫃檯?

alpham0m 發表於 24-6-14 08:44
阿仔都搭過北京大興轉倫敦,有問佢攞回鄉證來睇,上網check過話帶定好,於是乎我將佢張回鄉證寄掛號去英國 ...

我寄唔切,星期一飛
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊