用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃小學 20分想抽拔萃小學,機會大嗎
樓主: happybaby2002
go

20分想抽拔萃小學,機會大嗎 [複製鏈接]

Re: 20分想抽拔萃小學,機會大嗎

乜原來有分新舊小拔既咩~~? 同埋我想請教一下, 如果20分入讀既可能都咁低, 咁如果唔係住個區係唔係無可能入呀?

deleted

haohao,

請問你仔讀幾年級呢?功課量係咪好多?好傳統教學?係咪大部份學生都要出去補習先可以keep到成績呢?又係咪舊小拔升中差新小拔咁多ga?最後,你知唔知收插班人要咩成績先會考慮?

對唔住太多問題.麻煩你!     

haohao 寫道:
KatieM1203,

我諗 PHmami 都係聽番黎,比人誤導左,所以先至咁講「姐」,不過都好在有你澄清了一下,使其他家長不至再被誤導。

其實我都朝朝送仔番學,都未見過有「龍鳳人」家長。我間中都有接放學,亦冇發現「龍鳳人」家長,如果唔係有人(褓母車司機叔叔)有心誤導,就可能係認錯學校。其實 ...... 有「龍鳳人」家長又如何?咪又係肯接放學和愛錫仔女的好家長一個!

不過 KatieM1203 你又講得好合理喎,疑點係 ...... 其他褓母車係唔會經過及見得到家長等放學的「志士達道」的。

至於學術成績跌左,我諗一定係我囝囝入左去讀,拉低晒學校的成績喇

Sorry 呀大家,            

簽名被屏蔽

我都想知呀,要有什麼成績呢? Because all in English at their web-site.

今日聽到

easyeasy 寫道:
haohao,

請問你仔讀幾年級呢?功課量係咪好多?好傳統教學?係咪大部份學生都要出去補習先可以keep到成績呢?又係咪舊小拔升中差新小拔咁多ga?最後,你知唔知收插班人要咩成績先會考慮?

對唔住太多問題.麻煩你!     

easyeasy,

小兒讀四年班,沒有補習,功課每日兩樣,番學時間 8:30-15:15 ,現年小一開始冇測驗冇考試。

小拔要補習的學生不多。只是插班方面,近四五年中,只有去年收過兩三個插班生,因為有幾個升四、五年班的轉了過新小拔。而對上起碼三四年就一個都冇收過。

新小拔是大拔的直屬一條龍小學,只要中英數及格便可直升大拔。至於舊小拔,現讀小二以上的都可以有85%直入大拔,現讀小一或未讀小一的,男生中就只有頭十名可以直入,女生一個都唔會收,因為大拔是男校。不能直上大拔的只可靠其他途徑,如靠音樂、運動等才藝,或以爸爸是大拔校友有分加而考入大拔。

舊小拔已將沒有現今的85%入大拔的比例,而變成了只有約25%入大拔率 ,但還是比新小拔以外任何一間小學高。

HaoHao de Baba ... 皓 皓 的 爸 爸 ---------

haohao,

多謝晒.嘩!無測驗考試?用咩方法計成績呢?會否太過輕鬆呢?聽落功課都好少喎,係咪學校特登留返咁多時間俾細路做其他野呢?

話時話,咁今年既女生以咩方法派位升中呢?thank you!

還有呢,邊間係新小拔及舊小拔?

hi haohao, easyeasy,

thank you so much for your topic, these are the questions that i want to know also.... : .  Pls update me as well.....my daughter now studying at K1 in Kv (kln tong).....what should be the best 策畧to apply for the DGJS....

what about the different between the DGS (Jordon) & (kln city)....??????     
forgive that i'm the bigheadmami.....pls updated with thanks....many many thanks!!

cheerio 寫道:
hi haohao, easyeasy,

thank you so much for your topic, these are the questions that i want to know also.... : .  Pls update me as well.....my daughter now studying at K1 in Kv (kln tong).....what should be the best 策畧to apply for the DGJS....

Hi 各位拔萃小學的家長:

我都好想知道以上的問題!
但我仲想問點樣計分才有20分,例如:我阿囡適齡有10分,再加上同宗教的5分,是不是只有15分,又是不是無機會.
我仲想問小朋友現就讀的幼稚園,又會不會有影響???(我阿囡讀Kentville)
仲有在第一輪交表是否可以把profile一起交上,是否有幫助?   

女孩子在該校畢業後,多數會派去那些中學?

舊小拔剛剛又嬴了 i-cube 全場總冠軍,...已連續第三年了

http://www.icube.hk/

具我所知有一至三位老師已住新小拔
其與全部不知所終

1.舊小拔小部份教職員已往新小拔
2.我放學時曾經見過一名(所謂的)龍鳳人
3.大拔給予舊小拔學額只有十人
PHmani你有很多資料都錯的
PHmami 寫道:

聽聞舊小拔原班教職員佔大部份已往新小拔,人面全非了,而且學生質素亦不明為何地下降,連接放學的家長亦由斯文人變為龍鳳人(紋晒身),可能家長門如有深入了解學校改動後,都只會考慮新小拔,事關大拔只接收新小拔的畢業生,而給予舊小拔的學額只像徵式般得約 10%,入讀了亦無乜優勢 !

Hi kennischow,
我不是小拔的家長,但你的問題也可以和你分享一下:
你阿囡適齡有10分,再加上同宗教的5分,如果她是首名子女有5分, 即20分, 機會是有的, 但可能不會太高成數,因為20分的人數也不少,試想

There is only one DGS which is in Jordan.  Never heard about another one in Kln City.

請問你識人入到拔萃小學,是父母或哥哥巳是該小學舊生,或巳是cckg的幼稚園小朋友,還是大抽籤入到?
今年有沒有人入到呢?

請問是否一定要聖公會才有5分宗教分?  我是浸信會....

原帖由 kchow 於 06-11-22 09:24 發表
請問你識人入到拔萃小學,是父母或哥哥巳是該小學舊生,或巳是cckg的幼稚園小朋友,還是大抽籤入到?
今年有沒有人入到呢?
‹ 上一主題|下一主題