用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校小學生之我見
go

名校小學生之我見 [複製鏈接]

名校小學生之我見

先旨聲明, 本人只是在公共汽車之所見, 亦只是見到好幾個學生.
la Salle-->小學生已睇報紙...社論
新小拔-->常拿住樂器通處去
Marynoll--> 小學生已拿英文classic 看
舊小拔-->拿木顏色畫畫
陪正--> same as other common local school students

Re: 名校小學生之我見

it's difficult to compare the schools in a different context.

fannychoi
咁係代表咩意思呢?

SUSANNA 寫道:
fannychoi
咁係代表咩意思呢?

成日聽人話想個仔/女入名校, 名校的學生係點, 我都會留意下, 睇下,想下我個仔似邊類型.
最新所見, 有個係國際學校的小朋友, 6 歲, 已可讀英文classics, 讀音非常好聽, (親身聽過, 估計果本classics 好多中學生都睇唔明.), 但又識講廣東話wor., 都想自己個仔可以咁早就咁自發

你地呢?

簽名被屏蔽

成日聽人話想個仔/女入名校, 名校的學生係點, 我都會留意下, 睇下,想下我個仔似邊類型.最新所見, 有個係國際學校的小朋友, 6 歲, 已可讀英文classics, 讀音非常好聽, (親身聽過, 估計果本classics 好多中學生都睇唔明.), 但又識講廣東話wor., 都想自己個仔可以咁早就咁自發

小朋友自發學習唔係單靠學校,家庭教育更重要,更影響小朋友既成長。

6 歲國際學校的小朋友已可讀英文classics,相信這小朋友喜愛閱讀這類型的書不是一朝一夕的事,相信他家長都有供給他一個良好既英語學習環境及在閱讀classics書時幫助他不少。你喜歡留意名校學生,那不防留意埋名校學生既家長吧。

儘管如此,你留意到的可能只是幾個或一部份的學生,名校學生程度高,但都有品德差既學生。他們在一個溫室中長大,成功的例子他們是在父母的栽培環境下變得對世事更有學趣,因而激發起他們自發學習。但,失敗的例子係家長過份'谷'小孩子,變得反效果,壓力便小孩子怕了學業。
街坊學校都有勤力、上進甚至天才既新移民學生,有些新移民學生的辛苦過,知道麼是'慘',激發他們的雄心更自發,將來更會出人頭地。
我想講既係,家長正確既教法比入讀到邊間名校更重要。

還有,其實培正好多小學生數學都好勁嫁!這點你沒有留意到了。
做人至緊要開開心心 :-D

當然, 家長的努力非常重要, 但學校的風氣都好重要. 點解marynoll 的學生英文會勁d? 點解皇仁年年都有人拿10 A?
雖然我都知樹大有枯枝, 我只想如果阿仔入了這些所謂的名校,當中的枯枝唔會咁橋係我個仔掛?
同學間之影響都非常重要, 學校多low SEC 的學生已有Research 證明會多些學業上, 行為上的問題, 當然可能有10% 的學生能成功, 但我們父母只會想把孩子送到有85% 學生能成功的學校吧?

fannychoi :
我認為你應該讓你的小孩去外國讀書,那麽無論香港哪一間英文最勁的學校教出來的學生也無法與你的孩子相比。

相信fannychoi 不是想與其他小朋友比較,只是將她平時觀察的小朋友的行為向大家分享一下罷!

名校與否對我來說並不重要,校風我卻覺得重要,如果學校及家長可培育小朋友有閱讀習慣、自發性,無論小朋友將來成功與否都是一件好事。

stccmc 寫道:
我貪心些, 以中英並重為目標。  讀英文好聽非常吸引, 但我要求小朋友中文不只講, 還要讀和寫, 對中國文化德育有濃厚興趣。

stccmc,

絕對同意。身為中國人,便要熟知中國文化德育,這是理所當然的。我比你還要貪心,最好我的孩子可以有能力從中國古籍中探究人生哲理,不知要求是否過份了一點呢?

我無你地咁貪心, 我要我個仔中文能講, 讀同寫, 但不需要去到能研究中國文化的程度, 但咁早去外國讀書可能連講都唔識講.

Longman 寫道:
相信fannychoi 不是想與其他小朋友比較,只是將她平時觀察的小朋友的行為向大家分享一下罷!

名校與否對我來說並不重要,校風我卻覺得重要,如果學校及家長可培育小朋友有閱讀習慣、自發性,無論小朋友將來成功與否都是一件好事。

能做到小學一年班已能自發學習, 我都想知邊幾間學校能做到, 可能能做到的已是名校/地區名校了.

點解我咁留意名校學生呢, 就是因為我唔係名校出身, 但又要為子女選校, 才要留意邊間好law, 並不是要自己子女英文全港最好......但發現屋村學校(自己以前都讀)同名校真係有分別的

我朋友女兒在maryknoll 小學讀, 她說功課量不多, 而學校鼓勵学生多閱讀, 學校也製造自行閱讀環境氣氛.

另其實比子女讀/考名校的家長, 本身也有對子女有点期望,
有些媽媽 願give up 高薪厚職去培育小朋友, 故此這些小朋友也可能比其他學校小朋友優勝.

其實父母裁陪比學校所學更重要,如果一个小朋友在假日整天看电視, 而父母就只顅自己活動興趣, 與另一个小朋友,
父母在假日帶他去郊外看大自然,学識植物, 其他自然生態, 你估那位小朋友有所得着呢.

monmantong 寫道:
我朋友女兒在maryknoll 小學讀, 她說功課量不多, 而學校鼓勵学生多閱讀, 學校也製造自行閱讀環境氣氛.

另其實比子女讀/考名校的家長, 本身也有對子女有点期望,
有些媽媽 願give up 高薪厚職去培育小朋友, 故此這些小朋友也可能比其他學校小朋友優勝.

其實父母裁陪比學校所學更重要,如果一个小朋友在假日整天看电視, 而父母就只顅自己活動興趣, 與另一个小朋友,
父母在假日帶他去郊外看大自然,学識植物, 其他自然生態, 你估那位小朋友有所得着呢.

同意, 如果mommy 全職去培育, 真係好好多. 我都想咁做.
我所見的名校學生的母親都係全職去培育.

簽名被屏蔽

stccmc 寫道:
tlwtlw888,

大家努力。  你又會選那類小學給孩子呢?

stccmc,

小兒去年九月已入小一,就讀音樂小學,屬半傳統、半活動教學方式的小學,音樂科和主要科同為主導,學校鼓勵廣泛閱讀,注重學術表現,小兒非常喜愛上學。要想孩子中英並重,個人認為不能單靠學校,家庭培養至為重要,這是場持久戰,的確須要大家努力,希望不日會有回報吧。

我想講一個例子, 我有個朋友的女兒, 讀沙田循道衛理, 她的女兒從未參加過任何補習班, 或學術性課程,如公文,奧數等... , 但佢年年考第一, 去年仲自行投考st.mary, 結果被取錄.  
所以我也覺得, 家庭的培育更重要.

Hi Marinayiu,
你朋友的女兒現在在St. Mary讀得開心嗎? 成績如何? Thanks!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

簽名被屏蔽

而目標也是名校
marinayiu 寫道:
我想講一個例子, 我有個朋友的女兒, 讀沙田循道衛理, 她的女兒從未參加過任何補習班, 或學術性課程,如公文,奧數等... , 但佢年年考第一, 去年仲自行投考st.mary, 結果被取錄.  
所以我也覺得, 家庭的培育更重要.
‹ 上一主題|下一主題