用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幾時可以讀Nursery?
go

幾時可以讀Nursery? [複製鏈接]

幾時可以讀Nursery?

我自小在外國長大所以唔明白香港學校system.
1) 我想請問我個仔2004年1月31日出世是否可以上Nursery? When can I apply?Interview是否好難?
2) 今年九月我個大仔只有2歲7個月是否要到2007年九月先可以讀幼稚園&幾時apply?
3) 請問什麽是大仔or細仔and whats the difference?
4) 我第二個仔2005年12月29日出世是幾年入學?
5) What is the difference between直資/私立/津貼?
6) 我個大仔2009年九月only5歲7個月,那是否要到2010年6歲7個月先讀小學?

PigPigBB 的 Ma Ma上

Re: 幾時可以讀Nursery?

回覆如下 :

1) 我想請問我個仔2004年1月31日出世是否可以上Nursery? When can I apply?Interview是否好難?
---> Nursery 夠兩歲都收,可以嘗試找學校插班。
2) 今年九月我個大仔只有2歲7個月是否要到2007年九月先可以讀幼稚園&幾時apply?
---> 如果你大仔仔係2004年出世,一般要2007年才入學,可於2006年幫你仔仔報定Kindergarten
3) 請問什

aphei,
唔好意思, 我都想知我個女2005年10月28日出世, 咁佢是否算小b, 咁佢幾時可以讀nursery ?

Dear wongkaka,
你好, 你囡囡同我囝囝同一日出世, 萛細B, 足2歲就可以讀Nursery, 1歲半時可幫她幫他報名插班, 如果你報果間Nursery收插班生, 預計2007年11月可以讀Nursery.

ahpei
wongkaka 寫道:
aphei,
唔好意思, 我都想知我個女2005年10月28日出世, 咁佢是否算小b, 咁佢幾時可以讀nursery ?
該用戶已被刪除

+3金熱血 貢獻勳章

ahpei, wongkaka

要留意一點, 唔係間間幼兒園都要夠 1歲半 先至可以報名, 唔少係可以隨時報名, 有位就會收, 插班亦可.

chan803,
thank you !

aphei,
咁岩你個仔仔同我女同一日出世!!!

你的仔仔06年9月只可讀N.1班,因為教育署規定幼兒在9月時必須有2歲8個月才可升讀K.1(亦即是當你的仔仔是03年12月31日出生也可以讀K.1)就算你俾佢插班也需要9月讀多一年N.1,所以你要考慮清楚。
其實讀書你驚佢無得讀咩,讀書慢慢長路,如果有人湊,就由得他大些少先讀,比人大D才好,比人精靈。
PigpigBB 寫道:
我自小在外國長大所以唔明白香港學校system.
3) 請問什麽是大仔or細仔and whats the difference?
4) 我第二個仔2005年12月29日出世是幾年入學?
5) What is the difference between直資/私立/津貼?
6) 我個大仔2009年九月only5歲7個月,那是否要到2010年6歲7個月先讀小學?

PigPigBB 的 Ma Ma上
有婆羅洲生活的人

Thank you for your reply!
I have called many N1 kindergarden. They are either all full or only have waiting list for this Sept (Victoria, Pui Ching, HK Ascot..). Any recommendation which N1 school is good in Kln Tong area?

簽名被屏蔽

Dear devildaddy,

你好, 遲左覆 sorry ~
如果你囝囝 2005年出世, 足兩歲可以讀 N1 咁計, 2007年9月岩岩就到開學, 幾時 apply 好視乎你搵既是否搶手既 nursary, 如有D媽媽話, 某D nursary一出世就要報名, 所以睇下你有無心水既學校. 咁你就要問定該校幾時接受報名。

個人認為 N1都係比小朋友番學校同其他小朋友學點相處, 自理, 學校老師有愛心及常常關心小朋友既進展為首要條件, HK side 可以推介以下, 因口碑幾好, 我囝囝就讀樂緻:
小童群益會樂緻幼兒園 (灣仔) 全日
時代幼兒園 (銅鑼灣) 全日

另外見你好似想比囝囝讀international school (kindergarten), 我唔係好知呢方面, 我無諗過基於經濟理由, 可以係度問下其他媽咪 ~

ahpei

devildaddy 寫道:
Dear Ahpei,

My son was born in Aug. 1 2005, when can I apply for N1? I 'm living in HK Island, any good nursery suggest?

其實,只要足2歲就可以開始讀啦!
即話你仔仔,在2006年12月7日就可以開始返
Nursery幼兒園啦!
不過,當然要睇下間學校有無位啦!

Nursery=幼兒園(2至6歲)
Playgroup=遊戲班(多數由1歲半至2歲8個月)
K1=幼稚園 幼兒班(3至4歲班)

希望幫到你啦! ^__^

還有小小補充,
Nursery 和 幼稚園 都有課程和有監管,
Playgroup可能會由某些Nursey和幼稚園舉辦  or
               補習社 or 牟利機構

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題