用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣區幼兒院, 如何按次序選擇?
go

荃灣區幼兒院, 如何按次序選擇? [複製鏈接]

荃灣區幼兒院, 如何按次序選擇?

救世軍, 浸信會, 綠楊, 迦南(祁德尊), 迦南國際(海濱)

+3金熱血 貢獻勳章

Re: 荃灣區幼兒院, 如何按次序選擇?

救世軍 有幼稚園 & 幼兒學校, 其他的都是幼稚園.

你係想小朋友入幼兒學校定係幼稚園呀?

你好, 我又係煩惱緊安排小朋友讀幼兒院又係起荃灣..希望指教下 ...

我想問小朋友滿兩歲既話可以讀幼兒院, 荃灣有邊d有架.

我睇個一個homepage 佢有幼兒班,低班同高班既資料, 咁係未即係 k1, k2 , k3 冇幼兒院架?

chan803,

唔該哂. 我想小朋友入幼兒園的.  

除了救世軍幼兒園比較好. 有無其他選擇? 如果讀到救世軍幼兒園, 係唔係直上救世軍幼稚園架?

如果幼稚園又應該如何按次序選擇?  

麻煩你.  :

patchan2046,

你小朋友依家幾大? 對於選擇學校, 我又係一舊雲咁.  

荃灣既幼兒園有: 仁濟, 邊耀良, YWCA, 救世軍, 綠楊 (半日).....

或者可以click 下以下個website 參考下:

pls click

+3金熱血 貢獻勳章

wasyinyin,

幼兒園/幼稚園 係無關係的, 兩者都可以讀到升小一.

你不如諗清楚想小朋友讀 幼兒園 定 幼稚園先啦.

小朋友已經九個月大, 現在至報 荃灣救世軍幼兒園 基本上係無可讀 n1, n2 都未必得.

可以先報咗 邊耀良 及 YWCA.

仁濟 好似要 18個月大先可以報名, 不過你可以上去佢校園睇吓 同問清楚幾時可以報名.

+3金熱血 貢獻勳章

patchan2046 寫道:
...
我睇個一個homepage 佢有幼兒班,低班同高班既資料, 咁係未即係 k1, k2 , k3 冇幼兒院架?

全中!! 係無 n1.

而家幼稚園同幼兒園已合併了.
幼稚園大部份番半日,幼兒園番全日.
幼兒園來說,我認為邊耀良救世軍都幾好.

+3金熱血 貢獻勳章

雖然係話 幼稚園同幼兒園已合併, 不過主要係監管上的合併,  在辨學主旨/方向 係無乜變到.

例如 幼兒學校 仍然主要係放公眾假期, 而幼稚園 係會放埋學校假期

thank you all.

救世軍機會真係好微. call佢地話入紙起碼兩年先有得見.   另外已叫邊耀良同YWCA fax份form比我.

另外, 知唔知海濱的慧中好唔好. 佢地都有幼兒園同palygroup. 話一歲可以先返playgroup. 跟住兩歲直上n1.....k1.....

wasyinyin 寫道:
patchan2046,

你小朋友依家幾大? 對於選擇學校, 我又係一舊雲咁.  

我個仔16個月多D , 我都係一大舊雲...都唔知邊間打邊間

我亞b依家14個月啦,我都係一舊雲,無從入首.
我之前都知話救世軍好,而亞b未到一個月都入左form,到依家都冇消息.
我本身係住荃灣的.其實如果在職的媽咪你地會選擇亞b讀居住個區or近返工個區呀?另外,各位媽咪你地會想亞b讀全日or半日呀?因為救世軍只得全日,會吾會好辛苦呀.

叻媽咪 寫道:
我亞b依家14個月啦,我都係一舊雲,無從入首.
我之前都知話救世軍好,而亞b未到一個月都入左form,到依家都冇消息.
我本身係住荃灣的.其實如果在職的媽咪你地會選擇亞b讀居住個區or近返工個區呀?另外,各位媽咪你地會想亞b讀全日or半日呀?因為救世軍只得全日,會吾會好辛苦呀.

我會選擇荃灣區, 因為我是荃灣區住, 不希望只有2year的BB去太遠上學 我BB將會讀半日, 因為讀全日會較易病, 下午是睡覺時間, 身體接觸較多

我都煩緊同樣問題..我就想比囝囝讀全日,早前已報的荃灣救世軍..但出年都冇希望..唯有報出年的大窩口救世軍la..
重會報埋邊耀良,仁濟..要大包圍. .如果都冇最係先會讀半日斑..!!!

fungyee

你好勁呀﹗你的資料好齊全。唔知你有冇沙田區的資料可以比我呢?(因為我遲 D 會搬去沙田住,但現在仲住在荃灣。)
仲有就是,我個仔已經 17個月啦﹗想帶佢去 Playgroup 玩,請問荃灣有冇 D 好的 Playgroup 可以介紹比我?
‹ 上一主題|下一主題