用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問有關講故事的問題
go

請問有關講故事的問題 [複製鏈接]

請問有關講故事的問題

我仔仔宜家 2 歲, 每晚都有同佢講 bedtime story 先瞓 (短短地幾個咁啦 ), 但佢成日搶我本故仔書, 每次講唔到幾行佢就搶咗去講唔成, 可以點 .

其實我都有聽其他 bk 媽咪講成日喺佢面前睇書, 培養佢睇書 ge 興趣, 但又失敗, 又係比佢搶咗本書, 然後佢就走去玩, 有咩好方法呢 , 我都有買好多種類 ge 童書嫁啦, 點可以提高佢睇書 ge 興趣呢   我好羡慕其他小朋友可以自行閱讀. 請指教   

Re: 請問有關講故事的問題

佢得2 歲, 專注力一定未夠, 點會有心機聽?  妳可以揀d每頁一句, 一本5,6 pages 的己夠.  比d時間啦!  到佢3歲幾就自然多d專注力, 重抓著妳讀比佢聽, 讀到妳口乾都得, 又問長問短架啦!  

我仔以前也是這樣, 也像妳一樣擔心過, 又羡慕別人的孩子這樣愛閱讀.  現在4歲, 每晚都自己搬一大堆書上床讀呢!  

我囡 15 個月, 由一歲開始成日想講故仔比佢聽, 但次次都失敗, 一攞起本書, 仲專登走咗去玩

睇 HuiTung 講, 可能我真係心急咗 d  
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

唔好放棄吖! 培養佢哋鐘意聽故事同看書係要持之以恆,聽妳地既case係小朋友都仲細,專注力唔夠,如果保持呢個講故事習慣,有一日妳地會發覺,佢地會因為嗰晚仲未聽故事或睇書而唔肯瞓... :

HuiTung and Darrenma,

希望係咁啦, 因為自己不斷買書 (尤其事睇完 "好書分享" 之後), 如果仔仔唔鍾意睇就大件事啦, 實比老公哦

Small_Cloud

係 "好書分享", 我有同 d 媽媽買咗 d 二手書, 希望終有一天可感染到 bb 讀書興趣
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

Small_Cloud

我呀囡都係咁架, 一歲開始講故事佢聽, 需然佢就快16個月, 每次都未講完第一頁佢就搶住翻去第二頁, 仲要不停翻, 翻完前又翻後, 但我勝在夠耐性 , 等佢翻到發覺點解無左呀媽把聲時, 佢會停低望住我, 咁我就會由第一頁開始再講過, 唔知點解佢又肯定定聽喎

而家佢巳經少左不停翻頁呢個動作, 但都仍然係指定動作, 只要佢肯聽, 我都會加多幾分耐性, 而家有時要我講二次或者三次架 :

我個囡e+1歲,同佢睇書書一定搶我本書,d書俾佢整"抄"晒,好心痛 .其實咁細個小朋友應該點同佢睇書呀?
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

Small_Cloud,
FYI, I have attended some seminars and courses teaching parents/teachers how to tell good stories, maybe I can share what I learned with you.  Don't give up!!  PM me if you want to talk.   

上次聽講座, 講者的見解是講故事的形式不一定是拿著書照講, 可以講下自己小時侯的故事,身邊發生有趣的故事. 講故事目的不須只限制於要小要朋友識字學習, 講故事時間的樂趣,溝通,親子都很重要. 講者都是寫書的,當然不是說閱讀不重要. 但只要小朋友對某些事物有興趣時, 可找緊機會和他找有關的書本看,佢自然很有興趣了. 我聽完都覺得有的道埋.

我亞女得閒都會自己拿書架的書睇下,但都不可集中太長時間. 可能年紀小, 集中力是較低. 讀故事我以前都打開書講, 但不會成功因她一定自己搶著番書. 甘惟有我一見她拿著書打開,,什麼書都好,我都會試下講下內容佢知.  有時我睇到書/報紙/圖片有的得意野, 又叫佢睇下,講下故仔甘.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

唔好放棄. 我個女都一樣. 一歲幾訓練到而家三歲幾, 每晚都要我同佢講故事, 唔講佢制嫁!

我個女鍾意聽恐怖或有趣既故事, 所以我會有時特登將故事內容誇張,改編少少,一人扮晒所有故事內既角色(用唔同既聲), 做埋動作. 當個女大大下, 我可以照故事書中既內容講, 而佢亦會靜靜地聽我講, 仲會問問題, 亦會扮埋故事內既角色, 好鬼得意.

我仔不單晚上愛讀故事書, 連痾緊屎, 午睡前都要讀, 妳只要把握每個機會, 一定有成效架.

買些硬皮書給他翻, 就不怕容易爛.

nn,

您好成功呀, 您囡囡可以識咁多字, 好羡慕 . 不過可能自己 ge 英文都係有限過有限公司, 所以成日時中時英, 喺講故事方面又比較悶   (我老公都係咁講 ), 所以仔仔都唔係好鍾意聽 .

係呢, 您囡囡仲有冇用套 Pop Up English 呀, 我個仔久唔久都會攞出黎玩, 但多數都係玩嗰幾張音樂咭, 然後跟住跳舞 . 好多咭都未玩過, 可以點 fuly utilise 呢 請教吓我     

Small_Cloud 寫道:
nn,

您好成功呀, 您囡囡可以識咁多字, 好羡慕 . 不過可能自己 ge 英文都係有限過有限公司, 所以成日時中時英, 喺講故事方面又比較悶   (我老公都係咁講 ), 所以仔仔都唔係好鍾意聽 .

係呢, 您囡囡仲有冇用套 Pop Up English 呀, 我個仔久唔久都會攞出黎玩, 但多數都係玩嗰幾張音樂咭, 然後跟住跳舞 . 好多咭都未玩過, 可以點 fuly utilise 呢 請教吓我     

I am still practicing... hope we could all improve!!  For telling stories, I learned a few tips from Catherine Wu's seminar and Martha's seminar, hard to type them here... again, call me if you like.

For pop-up, my baby likes it, we don't play it daily, as she has a tight schedule, I have prepared a time-tabe for her and we play about twice a week.  Now, she could say the words before I play the cards.  I like those "single word" cards, as they are much clear for babies to follow.  Try to repeat and repeat those "single word" cards, e.g. eat, drink, open, dog, etc.  As these are the building blocks, once she could handle these, you could then play the "sentence" or the "music".  I seldom play the music cards now, but I know she loves them.  Hope this helps!!  BTW, how big is your baby?

nn,

My son is now 2 years old and he is very naughty.  Anyway, I will call you later to discuss the technique about reading story books.  Thanks.

nn,
我也想請教你about講故事的技考,pls check pm.

nn 寫道:
FYI, I have attended some seminars and courses teaching parents/teachers how to tell good stories, maybe I can share what I learned with you.  Don't give up!!  PM me if you want to talk.   

nn

could you share your techique to tell stories, thanks.

bebeyan

你係咪聽完熊仔叔叔個講座呢

雄仔叔叔講的故事每每令小孩子笑到碌地, 連我都鍾意        

nn,
you are so so so so nice. Thank you for your sharing.          
‹ 上一主題|下一主題