用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無小朋友報咗嚟緊嘅皇家鋼琴音樂試 ...
go

有無小朋友報咗嚟緊嘅皇家鋼琴音樂試,有D介紹俾 [複製鏈接]

有無小朋友報咗嚟緊嘅皇家鋼琴音樂試,有D介紹俾大家

我仔仔嚟緊考皇家鋼琴音樂試4級。佢間琴行會在3月26日(SUN) 舉辦一次音樂能力評核測試,由駐校藝術家閻韻小姐(演藝學院鋼琴導師)(即通利,柏斯等公開賽中的評判)親自評核及提供意見。用中心concert room內三角琴彈考試曲目,費用$250.00(1-4級)$320(5-8級)。我俾仔仔Join咗,希望佢考試前用吓三角琴彈考試歌,感受吓三角琴彈奏同直身琴彈奏的分別,接受吓藝術家嘅意見及訓練膽量。
名額有限,有興趣可電 2894 9337同佢地了解詳情。

Re: 有無小朋友報咗嚟緊嘅皇家鋼琴音樂試,有D介紹俾大家

你個仔係where學 係咪得你果間sin會有得報o架定係其他學校都會有......

回應kayan_329,
我仔仔係銅鑼灣美樂坊學琴,即係 香港鋼琴音樂協會主席
鋼琴家 蔡崇力先生 駐校那間。佢地呢次評核測試係其中心所舉辦嘅活動之一,故有興趣報名的話,打電話俾佢地問吓詳情啦! 至於同類型嘅測試其他人都可能有舉辦。但個仔係佢處學,評核主委閻韻小姐又係有公信力嘅鋼琴家,最緊要D價錢唔係貴,俾佢試吓,多個人俾意見。
皇家考試費成$900都交咗,希望仔仔好次上次咁考個
Distinction 番嚟啦!
啊!俾間琴行嘅web site 你研究吓:
www.melosmusic.com.hk

1-4級都要搞咁多野?本身個老師搞唔掂d考試歌,要人地評下既,....轉老師好過啦........練膽量既話...不嬲有參加開校際音樂節...呢d都唔成問題...........我睇唔出有乜需要....

我又等住比人鬧.................   

Re: 有無小朋友報

Sindy 寫道:
1-4級都要搞咁多野?本身個老師搞唔掂d考試歌,要人地評下既,....轉老師好過啦........練膽量既話...不嬲有參加開校際音樂節...呢d都唔成問題...........我睇唔出有乜需要....

我唔會鬧你!
我覺得你講得有D道理呢!

回應Sindy;
首先抱歉令妳有咁大反應。 我師奶一個,仔又係得一粒,有D活動我覺得俾佢試吓又無壞。妳D仔仔女女聰明伶俐,又玩校際,又叻。 我學識唔高,知嘅嘢唔多,你嘅保貴意見我當然會考慮。 但正如我標題上寫嘅一樣,只係一個活動嘅介紹,啱就問吓,唔啱就算啦! 希望我嘅回應唔好令妳唔高興。Happy New Year

Thanks for yr recommadation, my son also attend the coming (ABRSM)Grade 4 Piano Practical Examination. I have contact the music centre today and hv participate the test. Thanks

Sindy 寫道:

Sindy,

我認同你呀!

[quote]
birthdaycake 寫道:
我仔仔

但我又覺得當學野又好,去玩下又好,都無妨姐
咁唔代表個鋼琴老師唔掂既,d琴行都成日攪大師班格!
三言兩語既意見都可能有用架!

純粹個人意見

Sindy 寫道:

抵鬧? 抵打? ....真抵死!    

簽名被屏蔽

[quote]
ming2 寫道:
我覺得老師應該係最清楚學生0既性格...我有個經驗就係以前有個學生,係大學生黎,跟我學左有成年,我好清楚佢0既性格,所以係臨考試前,雖然我發現佢有d問題係仍然未改好,但係因為我知道以佢性格,如果我老實刻意去話佢知,佢會好努力去改,但係咁樣可能令佢彈出黎0既效果比原本仲差,所以我見果個問題係考試上對佢0既影響唔太大,我就冇即時話佢知,等佢考完試之後先再同佢講....佢知道左之後都好認同我0既做法...所以有時係咪真係聽多幾個人0既意見就一定好,呢個真係好睇學生0既性格,同埋當時0既情況(時間...etc)[quote]
JP 寫道:

<考試前用

sindy,
算罷啦~~
家長都係緊張阿仔阿女, 有時個個case 唔同, 未必個個家長都知甘多既~~   

希望各位家長唔好咁緊張考試 ~

如果係一心想栽培囝囝囡囡成為音樂家o既,唔緊要,但就唔好俾小朋友又學畫又補習又跳舞又游水,成為音樂家真係要好專心,係有個遠大目標就不要太心多。

如果只係想囝囝囡囡識多一 d o野,培養對音樂o既興趣,又或者等佢o地有一樣自己鍾意o既o野可以開心傷心時做,請不要俾太大壓力小朋友,依家返學讀書壓力已經好大,課外活動請俾佢o地開心 d、輕鬆 d

希望唔好令各位媽咪激氣,雖然我未結婚生仔,但眼見好多被媽咪爸爸迫o黎琴行學琴o既小朋友,我做老師o既都好心 up

請給小孩子去愛音樂,不要怕音樂 !!!

P.S. 小孩子太細自己去考試房試琴都不會 feel 到有甚麼分別,最好要求老師一齊去,等老師俾 instruction 小朋友考試時點用力遷就個琴

祝各位小朋友考試成功 !!

Hi all,

I finally got the book of the pieces.  If you still in the course of finding, try to make order in

RHYTHM MUSIC HOUSE
Tel. : 2801 4939

I order at 4 Jan and got the book at 13 Jan.  Very fast!!!
‹ 上一主題|下一主題