用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下 ...
樓主: phoebelamlam
go

2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下

ricky&sara

昨天和家姐傾過,原來她可以申請時向學校提出孩子有讀障,學校會有另一方法去interview該批孩子;但係我兒甥唔想disclose自己既問題,家姐解釋緊如果唔disclose,學校唔知佢有讀障,就會當佢係唔用功既學生了!

羊咩咩太太

我都贊成要同學校溝通,大家有誤會就無謂啦。你試吓同你姨甥解釋有讀障同近視無咩分別,如果有近視無戴眼鏡又唔同人講咁無人會明架噃!

羊咩咩太太 寫道:
ricky&sara

昨天和家姐傾過,原來她可以申請時向學校提出孩子有讀障,學校會有另一方法去interview該批孩子;但係我兒甥唔想disclose自己既問題,家姐解釋緊如果唔disclose,學校唔知佢有讀障,就會當佢係唔用功既學生了!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

kmwum,

你用近視個比喻用得好好呀,多謝你,我會同家組講.
kmwun 寫道:
羊咩咩太太

我都贊成要同學校溝通,大家有誤會就無謂啦。你試吓同你姨甥解釋有讀障同近視無咩分別,如果有近視無戴眼鏡又唔同人講咁無人會明架噃!

[quote]
羊咩咩太太 寫道:
ricky&sara

[/quote]

志蓮勝在對有讀寫困難既學生有特別照顧同經驗,知道他們係主攻特殊學習困難既學生,又唔會拒絕呢d 學生。 (你知,有好多學校會專等留難有學習困難既學生)
有朋友在入面教書,但係巨話老師教學質素麻麻,校長心地麻麻。但係,真係勝在對有讀寫困難既學生特別照顧同有經驗囉。

好緊張呀
因為明天就係我對孖女啲大日子啦
佢地好似一啲都唔緊張,而家就好......好.....緊張
好怕佢地唔慣,又怕佢地跟唔上,
又怕佢地唔曉同人傾

‹ 上一主題|下一主題