用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下 ...
go

2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下 [複製鏈接]

2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下

我有三個囡囡,大的是一對孖女已經5歲半,細的也有三歲多,全部已經上學啦.在觀塘就讀保良局幼稚園.一對孖女個性,模樣,身高各也不同,由小到大從未認錯過,三個小女孩也在身體上各有唔好的地方,比較麻煩是二囡,因為佢有哮喘,小時常常住醫院,還以為有自閉,後來經過評估,自閉就無,但是語言就慢咗人4-5個月,現在就讀這學校有言語治療做,每兩星期一次,每次45分鐘,大囡就好少少,較人慢少少(2-3個月),不過也有做治療,叧有遠see,唔算緊要,
曾經有人問我點可能兩公婆唔係外國人,為何兩個女囡囡會有言語障礙呢?
其實bb1個月大我已經交給我媽咪湊,但有工人幫手,但有好多報告話湊bb唔好有太多唔同語言的人走去湊阿囡,(報告是後來才看到)就算係也要抽很多時間同佢哋說話,唔係就好大機會有語言障礙,(當時顧住全心全意工作,所以只有假期有時間去理)因為三囡是自己湊,所以暫時仲未有太大啲問題.(現在只會做part_time,補償以前浪費哋時間,已經好後悔追唔番小時的時期) 現在好注意有關此問題的新聞,多注意才進步!
但好彩是孖女很小時已覺得出現問題(大約18-19個月),所以可以對正下藥,尋找幫助,在健康院做完評估後,在等待托兒所的”I”時候,再出到中環做私人的治療.
很快就可以入學,在校有很多老師幫助,令佢哋很快投入在校的生活.在06年9月孖囡步入叧一個環境,很可怕唔知道佢地可否適應小學的生活,因為我覺得她們的能力比人差,如果要適應新事物可能用其他人的二或三倍時間.
不過值得安慰是報了一間有好像”i”的小學,一樣有言語治療師在校園做訓練,唔怕同人有這樣大的距離.

該用戶已被刪除

Re: 2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下

但係我的孖女抄寫慢,我怕佢追唔到其他人同老師的進度

My son should go to P.1 in 2006, but I have decided to let him repeat K3 as he is not compliant and mature enough.  There are 3 out of 7 children (attending the inclusive programme in my son's school) going to repeat K3 in 2006 as parents want their children to complete all the therapies before going to P.1.  Frankly speaking, P.1 curriculum is very tight and it will be very difficult for our kids to attend training lessons then.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

我today接到健康院一封信,
話叫孖女入讀主流小學,唔知你地收唔收到呢

該用戶已被刪除

去做什麼評估呀,我怕會miss一啲緊要野無做!

ricky&sara
你介唔介意話我知你係邊個區,同邊間小學呢?

該用戶已被刪除

ricky&sara
早晨呀
我都有填特殊編號,佢地就入咗佛教志蓮
呢間學校都ok,因為我入埋間學校看佢地上課,仲同我地呢種類的家長傾過

該用戶已被刪除

係呀(95綱區)

唔知你地收唔收到一封係"特殊教育中心寄出的信?
我啱啱收到,

該用戶已被刪除

我啱啱都fax左去啦
但打電話去就mail無人接

該用戶已被刪除

留咗留言無回覆

該用戶已被刪除

知道
ricky&sara 寫道:
再打去問啦!打多幾次再無人聽,就將回條寄出囉。

喂喂喂~

今朝睇都市,見海洋公園出新招,為慶祝開幕30週年,10/1/06 - 10/1/07期間,市民只要在生日當日到海洋公園,出示身份證或香港出生證明書,可獲贈日間入場票一張.海洋公園同時推出生日派對服務,成日收費$240起,小童則$170起.......................

今年有無意思搞搞新意呀

(其他mama post 出來,不過放過來一起分享)

‹ 上一主題|下一主題