用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴的家長分享 / 交流請進
go

拉小提琴的家長分享 / 交流請進 [複製鏈接]

Re: 拉小提琴的家長分享 / 交流請進

我女女都學緊小提琴,因為喺學校學,一班成十個小朋友,進度好慢,加上佢興趣不大,疏於練習,學咗2年幾都 ma ma tei.
其實如果我女女表示有興趣,我都會揾個私人教,而家咁,我就唔想比太大壓力佢,希望佢可以慢慢陪養到啲興趣出嚟。
我想問下大家會帶小朋友睇啲乜嘢音樂會,唔會悶又比佢見識到人地玩弦樂嘅功力。謝謝!

SCheng,

想問下考皇家一考就可以考什麽級別?
是否不需要有任何資格�條件?謝謝!

My daughter is also willing to practise violin for 10 mins jar.

各位,

你哋傾啲野好高層次,我要慢慢睇先可消化少許。
SCheng 有句說話我覺得好深刻,就係學小提琴開頭要開得好。多謝分享!

warrrren 寫道:

I am not aware of any community orchestra for adult amateurs.  Perhaps we can start one with a duet.

Regards,
warrrren

可唔可以報名參加?分啲簡單嘅比我拉吖!

Hello All,

If I can only afford 2K+ to buy a violin (4/4), is it no big difference to buy which brand? Pls advise.

Thank you very much.

Jackie

Hello Fris,

就係唔識試,只係準備買個新琴比個女。
睇下各位有冇意見囉!

原文章由 Fris 於 07-8-13 12:04 發表

It's not the matter of which brand, to choose a violin is depends on it's sound quality. At this price range violin is China made, you got to try it yourself and listen to which sound fit you ...

我個女都係剛十歲,兩個月前換咗個3/4。有個同學仔細佢兩個月,因為手長,剛剛換咗個4/4啦!

原文章由 Odin 於 07-9-10 19:03 硐表
佢十歲啦,不過我發覺可能1/2會比較啱佢多d。

另外我想搵d可以容許家長一齊上堂o既小提琴班,唔知港島區邊度有得學呢?

我有買一個調音器,自己幫亞女調音。都唔太難嘅!

原文章由 Odin 於 07-9-13 10:11 硐表
請問作為家長點可以學曉調音呢?

Hi Odin,

My daughter's teacher told me how to use the tuning machine, when you go to buy the machine, you can ask the sales how to use it.

原文章由 Odin 於 07-9-14 00:00 硐表
請問你係點學識調音架?可以分享一下心得嗎?

Hello 杰杰媽媽 ,

Are you spending time on practising violin with your son everyday?
I found it is not good to ask the kid (small one) to practise on their own, they will use their own method, once they are used to, it is very difficult to change.

原文章由 杰杰媽媽 於 07-9-15 18:45 硐表
我好唔開心:cry: 好down呀.
今日上完堂,個老師叫我唔好俾佢學住,停一排先,等佢肯聽人教/改d手勢先俾佢再學.佢話再學落去都唔會有進展.
但個仔就口口聲聲話要學,但就死都唔肯跟人地個方法,真係俾佢激死.佢係學校學左 ...

Odin,

You're really professional wor.
You have learnt it yourself or through the companion with yr kid's learning?

原文章由 Odin 於 07-9-18 23:04 硐表
杰杰媽媽,

檢查一)叫仔仔用下巴夾好個琴,然後用手仔捉住個琴頭,如果手臂要伸直晒先捉到個琴頭,即係話個琴太大;如果隻手掙可以屈曲就OK!

檢查二)叫仔仔試下可唔可以用下巴仔輕輕「勾」住個琴,唔洗用手又唔會跌,如果唔得(小心個 ...

比六歲小朋友聽,呢個唔知會唔會悶呢?

原文章由 cheungll 於 07-11-26 08:25 硐表
最近贏得世界指揮大賽冠軍的香港人曾智斌,會在十二月七至九日指揮泛亞交響樂團,連同六個十二、三歲已考得LTCL的小朋友和一位十五歲已考得FTCL的少年演出小提琴和大提琴曲目,地點如下:

十二月七日星期五8pm    上環文娛 ...

Hi Kitty,

我亞女2年前參加過grade 1,同校有幾個同學仔一齊,其中只有一個冇鋼琴伴奏,最後佢係最高分嗰個,but都係三甲不入。

Jackie

原文章由 kittylock 於 08-1-25 15:14 發表
想請教各位: 音樂節 Grade 1 violin 比賽是否一定需要鋼琴伴奏? 沒伴奏行嗎?會否被扣分? Tks!

Hello jtmm,

我想問一下,你囝囝咁細,佢每日練琴練多少時間?會自動自覺練嗎?跟現在的老師學了多久?
唔好意思,我只係好奇。
我囝囝也是未夠7歲,佢只係初學者。

原文章由 jtmm 於 08-4-17 16:49 發表

Dickyma
    在大陸學琴的學費和香港一樣, 都是照每堂計算, 但一般都會是每堂課一小時/單對單. 但返大陸學琴除了學費還有車費, 現在人民币升值, 不會比香港便宜. 當初我決定上大陸, 是因為機緣巧合, 遇到老師的師資 ...

Oops! 看來我誤會了,我以為你說囝囝現在才6.5歲,就覺得5級歌不難
不過上深圳學琴的確唔簡單,好辛苦啊!是一週一次嗎?
佩服呀!

原文章由 jtmm 於 08-4-18 11:53 發表

Dickyma & Jackielee
仔仔到今年的九月跟這位老師學琴四年, 說長不長, 說短不短, 因為我是上大陸, 所以辛苦啲....
仔仔已經唔細啦, 都五年級啦, 比起同佢一齊跟老師學琴的同學慢好多, 特別是女仔. 但老師 ...

我女要換full size琴,想換個好少少,但又唔想太貴。
最好唔超過$12,000,有無好介紹?thank you!

原文章由 Sindy 於 08-5-23 18:58 發表

我已經好克制架啦,聲唔靚我唔舒服架........ 我老公一路都以為我個女既琴係幾百蚊架咋 ,好在我女未知幾時換full size,唔係我又有排顛.......換個幾萬蚊既,嚇死佢呀.... 佢一路都以 ...

Hi warrrren,

你真係犀利,知道咁多小提琴店!
最衰就係自己真係唔識,去到店員問我想要啲乜,恐怕都唔係幾識講。理想緊係又平又靚。諗來諗去,都係要問下老師可唔可以幫我哋揀嘞!

原文章由 warrrren 於 08-5-26 11:18 發表

I quite like Mori Miho of SoloStrings.  If you are looking for something less expensive, try Andre Jutras (2758 2349).  His workshop is only a few minutes' walk from SoloStrings.  You may be able to ...

而家至知,原來支弓同個琴盒都唔簡單!

原文章由 bebebe12345 於 08-5-24 11:14 發表
除了琴價,記得要預埋支弓的價錢。
通常會預琴價的1/3。其實弓是非常重要的部份,
換一次弓毛都幾佰元。

我都想知多啲?Thanks!

原文章由 moondisc 於 08-7-31 20:45 發表
音統肯定不好﹝缺點多到講唔晒﹞......另一個樂團就不清楚了!
‹ 上一主題|下一主題