用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC VS 協恩
go

SC VS 協恩 [複製鏈接]

SC VS 協恩

好友的囡囡考上SC的上午班及協恩的下午班應點選?
協恩的英文如何?有無普通話教學?

Re: SC VS 協恩

I choose SC , english is good.

Hi,

I will choose SC, as am class + good English.
FYI, my daughter is K1 in SC right now.

tks.

Hollymami

SC 真的有咁好?好到可以放棄協恩的學位?
SC : 協恩 = 677 : 60 人(K1)

雖然協恩沒有保證可直上協恩的小一,但以每年幼稚園畢業生計,似乎協恩會比較「矜貴」一些吧。

moooon,

I have the same feeling.  HY feel like 「矜貴」in terms of the % of acceptance.  If HY accept my girl, I will put her there even though SC accept my kid.  Unfortunately...  Anyway, fact is the fact.  I may try again for the K2 application or for the primay application in the future.  

moooon 寫道:
SC 真的有咁好?好到可以放棄協恩的學位?
SC : 協恩 = 677 : 60 人(K1)

雖然協恩沒有保證可直上協恩的小一,但以每年幼稚園畢業生計,似乎協恩會比較「矜貴」一些吧。

我都有個朋友個女入到協恩幼稚園,計計數,其實協幼升上協小的機會率都很大。試想:小一有三班,人數當每班有40-45個位,總共即有120人以上,有一半50%學位給政府,即仍有60個學位以上可自行收生。剛好是幼稚園的數目!

咁其實揀協恩都唔錯!
但佢囡囡比較文靜,細細個就讀女校好唔好?

moooon 寫道:
我都有個朋友個女入到協恩幼稚園,計計數,其實協幼升上協小的機會率都很大。試想:小一有三班,人數當每班有40-45個位,總共即有120人以上,有一半50%學位給政府,即仍有60個學位以上可自行收生。剛好是幼稚園的數目!

唔一定的,我有朋友自己係協恩校友,個女係幼稚園讀都派唔返,真係睇彩數的,有分個D唔一定係自己幼稚園生來嘛。

Hi 袁太,咁以您所知,每年大概有幾多協幼的學生可成功升上協小?有一半以上嗎?即有沒有30人以上?

呢樣我唔知,而且年年唔同,但係我朋友就老師都幫佢唔到,其實好難知上到小學個D學生係幾分or咩條件入的,有家姐就知者,校友或者其他關係個D未必出聲,所以就算知幾多幼稚園生上到去小學都無用,因為唔代表所有幼稚園生幾會均等。一句講晒都係睇彩數啦。

我朋友話協幼課程唔算深的,而且係以中文為主,如果想小朋友英文強D就要考慮。

moooon 寫道:

協恩小學06年只有48個自行分配學額, 詳情請參考http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/net-34re.pdf
Toby爹哋

moooon 寫道:

協小每班唔多過40人,如果有48個自行收生學位,
60個協幼生都唔會流失好大

以袁太的朋友的情況(是協恩校友),即是有20分再加現任協幼學生都不能直升協小?咁似乎這34區的情況都幾競爭激烈!
‹ 上一主題|下一主題