用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 禮賢interview
go

禮賢interview [複製鏈接]

禮賢interview

剛收到禮賢會面試信,想請問有無有經驗家長可告知會點考?

Re: 禮賢interview

happypenguin 寫道:
剛收到禮賢會面試信,想請問有無有經驗家長可告知會點考?

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

Cathleen 寫道:
各位禮賢家長,

想問您地對貴校有什麼意見? 面試困難嗎? 因為小女會係1/3日面試, 想知道多點資料

tks
cathleen  
--------------------------------------------------------------------------------

其實禮賢是一間好學校,唔係好出名的名校,但都有D知明度,一講起會好多人識, 老師們很有愛心,有笑容又nice ,學校重視德育,每位小朋友返學都很開心。至於面試一D都唔難, 大約有五至六對小朋友及家長係課室, 分咗有四張枱有好多玩具、故事書,小朋友一定會玩玩具,盡量避免和其他小朋友爭玩具,有二個老師會係課室, 一個老師同小朋友及家長傾計,問下小朋友什麼名,幾多歲、陪你的是你邊個、拿檯面xx玩具給老師、這是甚麼顏色,又和家長傾邊個湊、媽媽要返工嗎?小朋友日常生活上的問題, 另一個老師會從旁觀察,氣氛好輕鬆,不過interivew 當日, 要保持住個小朋友既情緒及精神, 等佢開開心心去interivew,預祝你成功。(我大及細仔現讀K1及K3,本人經驗:入課室後和小朋友取故事書,你問,小朋友答,最好和小朋友有講有笑,老師in緊其他小朋友時,另一老師會從中觀察比分,我想是看看你們的親子關係)

Have a good day !                     

我個囝都係3/1 interview呀!

CarmenYsm 寫道:
我個囝都係3/1 interview呀![/quote]

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Hi,

我囡囡都係 3/1 interview, 雖然對此校不是有太深入的認識, 但收到封 interview letter 已對此校有好好的印象及感覺, 我為囡囡報了8間 kinders, 沒見過一間會叫父母要接納小朋友的面試表現, 並要稱讚他們的表現.  可見此校是非常重視每個小朋友的.

小朋友有幸在此讀書, 一定會好幸福及開心的.

我都係 Jan 3 11:50 interview.

Morning willianwong88,
多謝你的資料,非常詳盡!
我個女平時好貼身,但一見到玩具即會失理智,恐防佢會一支箭咁標埋去然後叫我唔好埋嚟(驚我制止佢玩)。希望阿女到時肯同我玩啦! 
happypenguin

完全同意。這 interview letter 真的抵讚,即時令人留下印象及對這學校加分。
事實上這學校的工作人員亦十分友善,交表當日她們仍有興致跟我囡囡傾談;其間見一家長忘了填問卷,她們即時入內為她copy一份,且讓她進校園坐定填。抵讚哩!

Do you know which type/character of child they always accept?

happypenguin 寫道:
Morning willianwong88,
多謝你的資料,非常詳盡!
我個女平時好貼身,但一見到玩具即會失理智,恐防佢會一支箭咁標埋去然後叫我唔好埋嚟(驚我制止佢玩)。希望阿女到時肯同我玩啦! 
happypenguin

不用客氣,希望幫到想入禮賢讀書的家長。
另外禮賢由K1 toK3都有一個叫朗讀圖書的計劃,每週小朋友自己在課室圖書角任擇一本喜歡的朗讀圖書及「朗讀護照」一併帶回家。在此期間,家長可在家為小朋友進行朗讀及填寫紀錄,下週回校時交回圖書及「朗讀護照」。
「親子圖書朗讀」計劃目的:
1.      培養家長與子女一起朗讀的樂趣和習慣。
2.      提高小朋友聽、講、讀的語文能力。
3.      培養小朋友的專注力。
4.      增廣小朋友的課外知識。
5.      培養小朋友從小養成閱讀圖書的良好習慣。
6.      提升小朋友的想像力,發揮創意。
7.      促進親子關係。
由現在開始,還有一個月時間準備Interview,可以試

計劃的目標都是我囡囡所欠缺的 - 無耐性,無專注力,對書本興趣不大(她的書櫃已有近百幼兒圖書,但一整星期都睇唔夠20分鐘),一離開屋企就唔睬我,專喜歡跟我唱反調。
似乎禮賢prefer文靜學生,我囡囡這類超活躍細路睇怕都幾難有機會!

happypenguin 寫道:超活躍
計劃的目標都是我囡囡所欠缺的 - 無耐性,無專注力,對書本興趣不大(她的書櫃已有近百幼兒圖書,但一整星期都睇唔夠20分鐘),一離開屋企就唔睬我,專喜歡跟我唱反調。
似乎禮賢prefer文靜學生,我囡囡這類超活躍細路睇怕都幾難有機會!

唔同意,記然欠缺的就更加要去面對,禮賢的學生文靜又有,活潑及超活躍又有,我仔仔初入K1時都同你囡囡差唔多,但短短在半年的校園生活裏,已有了很大的進步,到現在每晚睡前都要朗讀圖書後才可入睡,所以其實小朋友是可以訓練的,唔好灰心,努力喇!!祝你成功。

williamwong88 寫道:

唔同意,記然欠缺的就更加要去面對,禮賢的學生文靜又有,活潑及超活躍又有,我仔仔初入K1時都同你囡囡差唔多,但短短在半年的校園生活裏,已有了很大的進步,到現在每晚睡前都要朗讀圖書後才可入睡,所以其實小朋友是可以訓練的,唔好灰心,努力喇!!祝你成功。

多謝你! 我會盡力響呢一個月時間想辦法吸引小女去睇書/朗讀!

各位,
我囝囝都係1月3日上午10:45 interview,in埋呢間最後一間,終於可以抖吓喇!   

我in9:10!我怕一家大細都烏下烏下
我也是最後一間(其實之前只in了兩間).但這間是我最想bb讀的一間.希望會收am(是否大貪了點 )
[

禮賢有好多間, 請問你們報邊間?

心雨 寫道:
禮賢有好多間, 請問你們報邊間?

禮賢應該是得一間,其他都好次有個((((會))))字喎,叫禮賢會。     

‹ 上一主題|下一主題