用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴升級問題??
go

學琴升級問題?? [複製鏈接]

學琴升級問題??

我的小朋友現在學一級,學完scales Grade1,Beyer學到no.36,john thompson's 3/4,everyboby book two 1/2.
老師想升二級,但好似唔得住.    

問題

ks-321,

照書睇可以唔駛升。但如果係要考二級另計。

Re: 學琴升級問題??

ks-321,

其實但單從您提供的資料,是很難去判斷您的小朋友可否升級,因為除了憑歌曲去判斷外,也要從其他方面去判斷的。有關較詳細的資料,可參考以下連結:

[分享] 學琴何時可升級
** 請按這裡 **

:
我的個人網誌:**請按這裡**

Re: 問題

RMA
06會考二級

有要求

ks-321,

既然係要考試,老師話要加學費亦無可厚非噃...特別係琴行,佢地可能都有特別規距。

醒目開學勳章 王國長老

Re: 有要求

琴老師話, 好多琴行鐘意迫人"升班"(考試又係第二件事), 因為學費貴d! :evil:

Re: 有要求

唔該各位,我諗過多1個月至算    

fingers_party,

Please share how can we train our kids practise piano.

My daughter only practise the songs which she learnt from the teacher that week.  If she learn 3 songs that week, she only practise that 3 songs for 3-5 times. She is not willing to practise the old songs.  Sometimes I asked her to play some old songs for me, she said she forgot already. :evil:
Thanks!

appletse05

其實呢,小朋友練琴都係要多d鼓勵。

譬如,問佢,可唔可以彈首歌俾 媽咪聽 呀?
或者:我記得你上個星期有一首彈得特別好聽,可唔可以彈好次呀?

如果本身識彈小小的話,可以同佢一起彈。而如果有低音伴奏的話,就可以合奏,又可以同佢練下拍子,又可以訓練應變。

又可以同老師講,叫佢除左加新歌之外,可唔可以溫番一兩首舊歌。如果佢彈得熟的話,其實不會花太多上課時間

這是我的意見 :)

我大囡從來不用迫會自己練琴,但多會要求喜歡我坐在旁邊支持佢喎,可能我一開始已經向她講媽咪這方面無壓力給你,只是想你讀書以外有些興趣.她學單簧管,我也是抱著這個態度.

因我知她學嘢比較慢,所以一切由琴老師安排,我沒有要求,我見佢做功課做到悶悶地便會自己彈兩首歌輕鬆下,又繼續做功課.幾好!

我提議各位媽咪平常心一些,除非你的小朋友真是難得的音樂天才(琴姐姐話學音樂兩三個月便應發現),便應加把勁不要埋沒.

醒目開學勳章 王國長老

agree! 總之佢get到學左既野, 練得ok, 下堂可以pick up新野, 就ok啦, 又唔係比賽, 唔駛100%熟晒啦(我覺得)
有時我個女練完, 我都"獎"佢玩一陣舊歌, 因為d舊歌已經唔難, 佢都係當玩, 玩得好開心, 當然, 你陪佢一陣玩, 就更開心啦
我覺得雖然學既係小朋友, 媽咪都應該參與下, 而家我個女學幾多, 我學幾多, 雖然我只識睇, 唔識彈(個腦轉數慢), 但慢慢跟都知佢有無彈錯, 好過小朋友"孤軍作戰", 都唔知自己做咩咁....好快就無心機喇
Homama2004 寫道:
我提議各位媽咪平常心一些,除非你的小朋友真是難得的音樂天才(琴姐姐話學音樂兩三個月便應發現),便應加把勁不要埋沒.

appletse05,

請問您的女兒有多大? 個人認為首先要了解她不願意彈舊歌的原因,才能有效地對症下藥。可嘗試問:她是因為沉悶而不願意彈;或是練完新歌以後已用盡了她的專注力/耐性;還是因為不理解歌曲的結構/內容(如拍子、數音等),只是靠慣性/死記的方法來彈奏,日子一久再要她彈奏舊歌曲的話當然也就沒法彈出來了。如問題屬於後者,則必須向老師反映,讓老師再次解釋清楚歌曲的內容和適當的練習方法。如孩子真正了解歌曲的內容,並用正確方法練好了一首歌,即使過了一段日子要求孩子再彈奏,孩子也應該能做到的,極其量只是彈得較不暢順而已。

我的個人網誌:**請按這裡**

其實小朋友真係好想daddy or mammy 陪住, 我有個很naughty, lazy的男學生, 為咗佢mammy話好鍾意fur Elise首歌,就用3個月時間去練, 佢得2級多d!
最後佢在媽媽生日那天,一次過彈了全首3頁. 他媽媽開心到哭了出來!
但很多時候,父母都會話,我又唔識,都唔知佢好定唔好,其實,父母只要坐在他們身邊,細心聽,讚吓,或好學地問吓,佢地會覺得好開心,好有滿足感.
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]
‹ 上一主題|下一主題