用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克幼稚園涉無牌煮食 教統局調查
樓主: BabyAlexander
go

約克幼稚園涉無牌煮食 教統局調查 [複製鏈接]

Re: 約克幼稚園涉無牌煮食 教統局調查

carollam310,

請問你唔滿意約克那一方面呢 ?

講到耐力,我地以前咪好似你地咁比表面包裝蓋眼子囉! 仲有以result orientation睇,你買到自己要既野咪算囉。我知多d時女兒已K3,我唔通轉校咩!講到尾又唔見St Cat, kent, CCKG比人唱,得York同聖約望多d囉!新校如HK Preschool, Keen Mind都冇事喎!我而家細仔係St Cat, d家長都話有以上相同見解吧。

All york ma
唔好再回應呢D無聊人啦!佢地食飽無野做,周圍聊交鬧,佢地喜歡點講就點講啦!采佢都徙氣,總之我們知事實不是如此咪得囉! :wink:  :wink:

kachunma

我尋日返左york,去左接我仔個堂妹放學,點知撞到陳主任,咁我仔就想搵miss ng,點知佢話我知miss ng去左上劍英班,我知道d小朋友仲可以上真係好開心     

我就真係唔知果D家長咁唔like york都要比個仔女讀落去,3年喎.....咁佢地d仔女咪好陰公,真係可憐.........
讀完之後又出黎唱學校喎,可想呢d家長有幾好啦~~~~
如果係我既話,知道間學校真係咁衰就即走啦,仲要個仔女係度受苦.......都唔知咩心態,仲有......咁唔like間學校又要買隻dvd喎,仲要掉埋.......大家話佢地係咩心態???

toby豆
呢個世界乜人都有,更加多"奇"人!咩心態?不知!因我不是佢地咁怪,

你地班約克家長都幾鐘意閙人     

其實我們一向都好平靜的,在bk傾計亦好開心,係你們D人,聊事鬥非,無中生有,我們先回應,你唔可以話我們鍾意鬧人,我們都是想講番我們的感想,感受,將心比己啦!請還給我們平靜!好嗎?

馬利 寫道:

如果你唔鍾意鬧人就唔會係度話我地鍾意鬧人啦.........請自重

大家都係係度就依個topic俾自己感想/意見姐, 我唔覺得有人係想聊事鬥非,無中生有, 點無中生有法呀?  教署都接手調查啦, 唔通你地又話教統局同人串埋搵d野唱york?  

Negative response (同你地唱反調)就話人地聊事鬥非, 咁你地又有理過人地感受咩?  係呀, 你都識講要將心比己.

人地轉唔轉校有人地理由, 或者有d因素局限左佢呢?  

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

我那時女兒已K3,點轉校呢?我都唔知幾矛盾!好彩我係阿Q個妹,車!學校辦學理念差一件事,我讀完搵間岩既私小最緊要。

我已經冇post當時離職職員告知既學校問題,亦冇回應私人PM比我家長既mail. 唔好意思呀!我以前都好杆衛York,阿女好似都讀得開心,最唔想學校比人唱衰。 不過我知校長d經商手法(想嘔!!),加上報紙有報導了,先上黎回應一下吧! 唔想再好似以前咁盲目囉!見到York家長咁唔尊重既回應,好失望呀!我以前幫York講好說話時,都唔用呢d咁低劣既字眼的!   

你地睇下其他chatroom家長係幾咁和平呢! :

路過講兩句呀, 我正正因為看了York 某些家長在BK的言論, 先至決定放棄York而選另一間KG, 呢一間KG d 家長friendly 好多, 甚至會主動PM 我, 教我interview d 問題  

toby豆 寫道:
[quote]
馬利 寫道:

如果你唔鍾意鬧人就唔會係度話我地鍾意鬧人啦.........請自重[/quote]

哈哈! 真好笑,你地早前閙人本色,小女子甘拜下風   

醒目開學勳章

正常既...有仔女0係度讀緊既..點都會支持學校....但支持還支持..都要理智D...各方面既意見都要聽聽...人地讚既..0岩聽既就全收...彈既唔0岩聽既就聽唔入耳 下下問人有乜居心??老實講..人地仔女都畢左業...入黎都係講下感受..分享下自己仔女以前0係約克讀緊既野0者 : 人地又唔係0係第二間幼稚園度做 專登入黎唱衰佢搶佢D"客" : 咁有乜居心先得架??
我唔係今時今日見佢搞成咁先出黎踩多佢一腳架 我一早己經0係BK度講約克架啦 你地可以摷返D 舊topic睇下...唔單止幼稚園呢面..小學果邊我都曾經講過約克.. 如果我話你聽佢地全部既老師都好有愛心..你都唔信啦...而家你地仔女可能遇到個好既咪好彩0羅 : 我女N1時班主任係Miss Choi..佢好好架..好有耐性好有愛心...但升上L2就冇咁好彩 我女L2班主任係Miss Leung...我女最唔開心係呢年....佢好唔鍾意Miss Leung 我問極佢佢都唔肯講發生過乜事...我有親身去學校接放學...見下Miss Leung 但老師又好似冇乜野 我女淨係話佢好惡..連招呼都唔想同佢打    呢一年我女好唔開心 :cry:  :cry: 未升上L2前...我已經想同阿女轉校讀K2...但出面好果D幼稚園唔係間間都收插班架...我都有努力過....我報過宣道..民生....但唔收都冇辦法....唯有留0係約克讀0羅    考到你估我唔走咩 :  :
至於隻畢業DVD....講起就嬲 約克既畢業禮唔係淨係約克一間幼稚園架 連埋施德福同萊恩    畢業禮0係葵青劇院舉行...我一早己經問定人佢地D座位點安排...知道有分上下兩層..我都預左好大機會會坐樓上....所以先買隻DVD...因為預左睇唔到自己個女嘛 呢個係我買隻DVD既原因 至於點解掉左 就係隻DVD質素麻麻..收音唔好..拍得唔好咪睇完一次嬲到掉鬼左0羅 :tongue: 我冇記錯隻DVD好似要$100架..一D都唔值:tongue:

由以前既"超收生"事件到而家既話同補習社合辦劍橋 你地都睇唔出校長係一個點既人 睇唔出佢對眼係($$).....仲睇唔出佢0係講"心"定講"金"   
我0係BK咁耐從來都未同人嘈過交 見到有罵戰都唔想再回應 但人地唔回應 你地就話人怕D乜??係咪身有屎所以唔敢回應 真係有D嬲嬲地 人地講又話人地聊交鬧 唔講又話人身有屎唔敢講    咁想點喎   :
我都係分享0者..我又唔覺自己語氣差 用詞又唔係好"激"點會聊交鬧呀     

I have been seeing the Kindergarten topics long time, and I plan to apply K1 for my baby next year.. originally, I found York is a good kindergarten with high English level.. However, after seeing a lot of negative news( real and reported in newspapers), I have changed my mind, especially when I see the arguments from the York's parents.

If I send my baby to York to study, i will feel shamed to see other moms' behaviors here & how the headmaster worked !!  

It is 100 %real that York used a lot of " grey areas" to operate its school. Being a school, how can it educate the kids to become good persons, if the school itself is so poor!!!!!!  
my baby was born on April 04!

我都係....
知足知不足, 有為有不為

chuchuaunt1009 寫道:

If I send my baby to York to study, i will feel shamed to see other moms' behaviors here & how the headmaster worked !!  

It is 100 %real that York used a lot of " grey areas" to operate its school. Being a school, how can it educate the kids to become good persons, if the school itself is so poor!!!!!!  

你講得冇錯,至於英文程度高,我覺得有保留,好多間幼稚園英文程度高過佢。

carollam310 寫道:
正常既...有仔女0係度讀緊既..點都會支持學校....但支持還支持..都要理智D...各方面既意見都要聽聽...人地讚既..0岩聽既就全收...彈既唔0岩聽既就聽唔入耳 下下問人有乜居心??老實講..人地仔女都畢左業...入黎都係講下感受..分享下自己仔女以前0係約克讀緊既野0者 : 人地又唔係0係第二間幼稚園度做 專登入黎唱衰佢搶佢D"客" : 咁有乜居心先得架??
我唔係今時今日見佢搞成咁先出黎踩多佢一腳架 我一早己經0係BK度講約克架啦 你地可以摷返D 舊topic睇下...唔單止幼稚園呢面..小學果邊我都曾經講過約克.. 如果我話你聽佢地全部既老師都好有愛心..你都唔信啦...而家你地仔女可能遇到個好既咪好彩0羅 : 我女N1時班主任係Miss Choi..佢好好架..好有耐性好有愛心...但升上L2就冇咁好彩 我女L2班主任係Miss Leung...我女最唔開心係呢年....佢好唔鍾意Miss Leung 我問極佢佢都唔肯講發生過乜事...我有親身去學校接放學...見下Miss Leung 但老師又好似冇乜野 我女淨係話佢好惡..連招呼都唔想同佢打    呢一年我女好唔開心 :cry:  :cry: 未升上L2前...我已經想同阿女轉校讀K2...但出面好果D幼稚園唔係間間都收插班架...我都有努力過....我報過宣道..民生....但唔收都冇辦法....唯有留0係約克讀0羅    考到你估我唔走咩 :  :
至於隻畢業DVD....講起就嬲 約克既畢業禮唔係淨係約克一間幼稚園架 連埋施德福同萊恩    畢業禮0係葵青劇院舉行...我一早己經問定人佢地D座位點安排...知道有分上下兩層..我都預左好大機會會坐樓上....所以先買隻DVD...因為預左睇唔到自己個女嘛 呢個係我買隻DVD既原因 至於點解掉左 就係隻DVD質素麻麻..收音唔好..拍得唔好咪睇完一次嬲到掉鬼左0羅 :tongue: 我冇記錯隻DVD好似要$100架..一D都唔值:tongue:

由以前既"超收生"事件到而家既話同補習社合辦劍橋 你地都睇唔出校長係一個點既人 睇唔出佢對眼係($$).....仲睇唔出佢0係講"心"定講"金"   
我0係BK咁耐從來都未同人嘈過交 見到有罵戰都唔想再回應 但人地唔回應 你地就話人怕D乜??係咪身有屎所以唔敢回應 真係有D嬲嬲地 人地講又話人地聊交鬧 唔講又話人身有屎唔敢講    咁想點喎   :
我都係分享0者..我又唔覺自己語氣差 用詞又唔係好"激"點會聊交鬧呀     

HI Carollam 310:-

I appreciate very much that you can communicate in a relative calm & peaceful manner.

It is very nice to share others' feeling peacefully.  Especially you are also an experienced Ex York's Kids' parent.   

It is understandable that different parents adopt different attitude towards kindies.  We may not be sharing the same feeling at this moment but I sincerely repsect your opinions/ideas since it is not true feeling resulted from your experience.  

Anyway, your experience/feeling let us know more of the school. For example, I'll be cautious should there be a Miss Leung teaching Rosaline!  Thank you.

I'm sure you have the 'heart' or you would not be stupid enough to input such a large passage by 'Chinese' input.  I trust it must be a difficult task!

It is very easy to result mis-understanding thru internet comunications. Let's adopt an open mind & continue to share with others peacefully.

By the way, I know the school is highly 'commerciallized' beforehand.  

'Ethics' trainning is not their focus.  I relie on my self on this aspect.  

Hope both our kid can have a happy childhood.  Yeh!!

Happy sharing.   

有事請教?

我阿女現正YORK讀預備班,可能於新學年入讀ST.CAT,但因阿女現在讀得很開心,我有考慮留她在YORK,BUT見以上討論,又想多了解,到底YORK有甚麼劣處和優點,可否從教育、多元智能及德育的角度上多分享一下...。

其實,我要求都很高,去年5月至今,我已替阿女轉了2間學校,YORK已經是第三間,但暫時看學校很不錯,因此很想知道其他家長的意見,讓我多一些資料去選擇。

Yes, agree!!

Hi
我都係路過既,不過平心而論,無牌煮食對小朋友健康始終有影晌喎....
萬一真係有小朋友食物中毒,(touch wood),到時才發現此問題,約克家長們仍會幫約克說話,仍會支持約克所做既任何事嗎?
‹ 上一主題|下一主題