用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克幼稚園涉無牌煮食 教統局調查
go

約克幼稚園涉無牌煮食 教統局調查 [複製鏈接]

約克幼稚園涉無牌煮食 教統局調查

Bad news again, anyone, please comment, is that really the facts??

News from 成報

【記者李寶怡報道】本報繼披露約克英文小學暨幼稚園開辦「雞精班」催谷幼稚園學生後,再接獲投訴,指稱該幼稚園除向學生提供一般餅乾的茶點外,還有粉麵或通粉,而教育統籌局證實約克未領有煮食牌照,故可能涉及無牌煮食。由於事態複雜,教統局決定派員到該校了解情況。
 本報接獲投訴指稱,約克英文小學暨幼稚園會為學生提供粉、麵作茶點,但該幼稚園未有向教統局申請煮食牌照,故學生的

Re: 約克幼稚園涉無牌煮食 教統局調查

接二連三既新聞, 仲要揀岩呢個時間添, 唉, 對學校口啤真係會有影響架。

某人為甚麼要在這個收生時候作出投訴和爆料給報社?動機何在?

這些跟學生的成績和教學方法有甚麼直接關係?希望有意向報約克的家長能冷靜分析一下。

報料既人有何目的何在.......是想向學校報復定係...????
而他/她又有什麼好處 (假如此人的子女在york 就讀 )...

我只是路過的 , 但無論係報料定報復都好 , 事實係約克幼稚園若真的涉無牌煮食 , 都應該要檢討一下.

iwff 寫道:
我只是路過的 , 但無論係報料定報復都好 , 事實係約克幼稚園若真的涉無牌煮食 , 都應該要檢討一下.

我都覺得係, 在這時候, 約克只要申請番煮食牌照, 就可以建立返信心俾家長, 我囡囡學校在附近, 我都唔想個囡囡日日食餅及粟米片 :wink:  :wink:

Hi
我都係路過既,不過平心而論,無牌煮食對小朋友健康始終有影晌喎....
萬一真係有小朋友食物中毒,(touch wood),到時才發現此問題,約克家長們仍會幫約克說話,仍會支持約克所做既任何事嗎?
argusmum

iwff 寫道:

Agree....

agree !

Hi
我都係路過既,不過平心而論,無牌煮食對小朋友健康始終有影晌喎....
萬一真係有小朋友食物中毒,(touch wood),到時才發現此問題,約克家長們仍會幫約克說話,仍會支持約克所做既任何事嗎?

miffy 寫道:
我真係多謝報料投訴約克的人, 以我所知, 九龍塘、何文田間間由學校提供茶點的幼稚園, 都有粉麵食, 開幼稚園又唔係開茶餐廳, 我相信唔係間間都有煮食牌。

雖然約克過去幾十年, 從未試過有學生食物中毒, 但今次比人投訴後, 相信會正正式式申請個牌, 比起其他唔知有無煮食牌的幼稚園, 我仲有信心。

我記得舊年報讀約克時, 有d不知名的人上york個topic話自己個小朋友是舊生, 約克點衰點"克薄"學生, 攪到我都好擔心, 讀落發覺完全無佢講回事, 相反地學校仲真係good good good!

所以我估都是為了爭收生, 我相信有可能是同區競爭對手所為, 用如此卑鄙手段唱衰人, 呢d學校先至唔慌好。不過都益o左我地約克家長, 約克被人投訴後, 迫住要作改革, 學校更趨完美。

agree!!!!   

miffy 寫道:

雖然約克過去幾十年, 從未試過有學生食物中毒, 但今次比人投訴後, 相信會正正式式申請個牌, 比起其他唔知有無煮食牌的幼稚園, 我仲有信心。

不過都益o左我地約克家長, 約克被人投訴後, 迫住要作改革, 學校更趨完美。

Miffy,
我無妳咁樂觀.  申請一个煮食牌应該吾係一件容易的事.  事实上吾係每間幼稚園都有煮食牌, 好多Kindies D BB 只有乾糧食, 相信是呢个原因.  

有的話當然最好, 可以煮'九大鬼'比亞女食.  但無都吾緊要, ( 我都係校車姨姨講, Rosaline自巳話, 我先知佢食Macaroni咁正!我以為佢食bread & biscuit架咋!), 亞女而家係去番學者! 又吾係去Resort Hotel渡假, 吾駛歺歺Buffet lunch掛?學嘅開心, 教得認真, 老師有愛心, 细路無餓親, 咁重想點?

作為家長嘅, 我都係focus on their core strengths.  

咁當然亞York仔都要爭氣, 做得好好睇睇, 申請番个煮食牌, 以後A,B,C,D 歺任我楝.  

吾好辜負我地嘅期望呀!!!

miffy
講得好!同意!

miffy 寫道:
bebe1217

我覺得約克真係口碑越來越好, 可能對其他幼稚園來講, 十分有威脅, 才會被人唱衰, 又唔見d人去投訴屋村幼稚園??

樹大招風, 但如果我是一線幼稚園唔想比人地過頭, 或者其他幼稚園怕收唔夠生, 在商業社會競爭, 我會花時間檢討, 研究, 點去進步, 點樣教好學生, 多過全副精力去研究對手幼稚園的短處, 然後去投訴。

舊年我臨開學時, d人在約克topic話自己個小朋友比約克"克薄"都講到好過份, 當時我地一班網友咪問佢"點解唔轉校", 佢即刻消失, 今年新招話自己教過添, 我姑奶十幾年前夠教過約克興趣班, 佢都無講過約克老師唔好。

網上世界講野唔洗負責, 隨時可以亂up中傷人, 信與唔信睇你有幾多智慧, 總之我仔而家讀得好開心, 英文大有進步, 學校又多活動, 老師細心, 有耐性, 又主動同家長溝通, 我好滿意。

York係咪真係咁出名呀?我囡囡讀左3年我又唔多覺囉! 不過而家去左宣道小學讀書,都唔錯啦!其實講真我信York係咁衰架,因為去年有位已唔做既文職小姐爆左小小料我知囉!不過我舊年都有份杆圍York架,但我細仔而家讀St Cat, 老師真係專業好多。

醒目開學勳章

我個女都讀左3年... 直到呢一刻我都覺得佢係好差 有時唔回應係唔想有罵戰 ...而家佢D衰野上晒報紙..大家都有眼睇到...我而家諗返起上年7月畢業禮阿校長0係台上講野個樣都想嘔...雖然隻DVD我一早掉左..但佢好自豪好巴閉咁讚自己D學生0係劍橋考試有幾0力個樣...我仲好記得...但我估唔到合辦劍橋間補 習 社.....既董 事 正 是 校 長 本 人      呢樣真係離晒普

老實說,我也覺得校長有點過份自信,可能就是因為她太出位引起反效果

原來有這麼多家長在諸多不滿的情況下讓孩子在York讀了三年,真佩服他們的耐力啊!

無論背後的人動機如果......約克都可以看作為一股推動的力量...有人指出你的不是..可能是一件好事黎架...有側改善無側冕勵...好過冇人指出你的錯誤..

做人也一樣...經歷過層層困難而成功走過來的人...才是一個能人...     
‹ 上一主題|下一主題