用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞幼稚園是不是很好
樓主: ankiehok
go

維多利亞幼稚園是不是很好 [複製鏈接]

Re: 維多利亞幼稚園是不是很好

維記係國際學校黎講... 課程都算幾豐富同全面呀, 小學又行IB制黎函接~ 而且有NET每日教小朋友3粒鐘英文喎, 一分錢一分貨je

不過學校有無愛心都好緊要就真 :  :

我仔讀咗兩年, 自己都覺得好滿意, 好幸運, 兩年老師都好好! 我諗如果老師唔好, 冇愛心, 啲小朋友一定感覺到! 其實間間學校都總有好同唔好既老師, 好難保証邊一間所有老師都咁好! 而所謂既好唔好, 都仲要佢同你個小朋友夾唔夾(好似睇醫生一樣!)
至於好多人話維記好商業, 我自己都唔係好明佢哋所謂商業化係指邊方面, 我只覺比咗既學費同所得到既嘢, 好成正比! 而之前有人指關於學校唔比小朋友係學校大大既事, 我亦都有問過我囝囝, 佢都話唔係, 佢自己亦試過幾次! 我諗好可能係言語上既誤會!

醒目開學勳章

其實,佢地d學費,已經包埋茶點(個個月有餐單,幾平均,唔係太多垃圾食物),學校上課用課本,冷氣,一個月一次生日會全部食物連蛋糕(唔駛生日小朋友帶),生日同聖誕有張相送,平日上課情況你可以上學校網按班download,日日有NET,一班有2-3個人手!牟利幼稚園來說我覺OK架!基本上都無MUD什費收,d課外用書你唔買又得!如果有d學費收少d但逐樣收咪又差唔多!

不過d同學幾中產,小朋友見到同學係用d靚野,好易變得比較物質化,就算作為家長有時都會覺得有少少迷失,人地又,個囡鍾意,自己又唔係負擔不來,買給她有何不可?
我同老公就會平日帶佢去關心下d弱勢社群,等佢知下另一種生活,希望佢tough d同要知幸福不是必然的,聖誕我會帶佢去探下私人老人院;仲諗住到4/5歲同佢去d比較deprived(e.g.泰北)嘅地方短期宣教,要平衡番個小朋友嘅視野!

老師就可能我囡囡好好彩,佢playgroup同nc都係同一個班主任,跟足2年,佢又幾好心機,囡囡好鍾意佢,今年另外一個老師都好好,bb成日番黎都扮佢同我玩上堂!小朋友個心好清,你對佢唔好佢一定知同唔會扮假;我因為要番工少帶個囡番學,個個月都打個電話同班主任傾,人地唔會嫌煩,教完早上playgroup下晝未上堂都肯用lunch同我傾,我都好多謝佢!遇到個好老師真係thanks GOD!

I also attended the interview on Feb. 3 for the Madarin and English group.  why did they not ask me about the am class is full and whether to accept the offer in PM?  Does it means my chance is very slim?  Why they make so fast decision which will go to am or pm class?

busybusy,

You apply for nursery / K1?  I had interview for K1 in last Nov and had the offer in last Dec.  I got the seat in am session.  The seat in am session is full.
BUT, you can still consider it because some of the parents will drop their offer in May.

Radiomama

I apply the playgroup for my kid and the interview date is Feb. 3.  
‹ 上一主題|下一主題