用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) ...
樓主: mumepen
go

啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) [複製鏈接]

Re: 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)

我喜歡浸幼,先生則較欣賞啟思
我們傾向選擇活動教學的學校,現正比較大家的好壞
浸幼k2才開始寫字,沒有考試沒有默書 我自己都好喜歡校舍,不過就沒有想過中央冷氣問題
我對他們的師資很有信心,亦有信心他們不易受影響改變信念

不過,我同先生會考慮啓思小學, 所以,應該不會諗太多,況且,
我估浸幼好難考,要睇家長表現   反而我怕自己影響o左個女
[img align=left]http://www.albumtown.com/data/a51fb975227d6640e4fe47854476d133/1261_p24348.jpg[/img]

Hi,    各位你地好,我大女係讀啓思小學附屬幼稚園 K3 架,我非常鍾意呢間幼稚園,因為我囡囡呢幾年真係讀得好開心!!!我好鍾意佢地既教學模式,唔會谷 D 小朋友,D 細節野都安排得好細心,連校車都十分周到,我囡囡返咁耐學未試落雨會整濕對鞋架!!!本來我一心諗住會比囡囡直升小一架,不過唔知算好彩定唔好彩,囡囡第一輪派位竟然派到瑪利諾,我諗呢間都係好多媽咪既 Dream school,所以我當時真係心大心細!!!不過最後同老公都諗住比試讀瑪利諾,如果囡囡唔適應先轉返去啓思小學,因為瑪利諾一年學費平啓思小學 $60,000-HKD!!!而我細仔今年都考左啓思小學附屬幼稚園 K1,亦都收左佢讀 AM,我亦都交埋留位費,如無意外入讀既機會都好高!!!希望各位小朋友都有個快樂童年!!!

Re:

Isis

嘩,你真係好彩,你有多小分呀? 不過我都唸住仔仔派唔到好學校都會直上啟小. 佢地中學派位唔差,同埋而家佢地有埋中學都唔洗傷腦筋,佢地中學都可能會有IB課程,唔係好多私中有IB課程.

我仔仔讀

Re:

Hi Isis_Iain,
請問你囡囡讀了
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid154/p2a082330a6c8d5c66345ff7f577c1a3b/f57840fd.jpg[/img]

Isis_Iain
你是瑪利諾舊生?  
我係啊,所以女兒好大機會揀自己母校,除非讀國際學校
將來,講多些你女兒是否適應小學的生活資料啦
我其實有些擔心女兒將來不適應小學傳統教學,雖然,聽朋友講母校跟以前相比, 「活潑」好多

我想問下你啓思多唔多課外活動? 家長親子活動多唔多?可唔可以講多d?
[img align=left]http://www.albumtown.com/data/a51fb975227d6640e4fe47854476d133/1261_p24348.jpg[/img]

Re:

wawa,

我囡囡係 20 分派到架,所以真係好好彩!!!

Re:

llooyy,

我覺得我囡囡 Language 方面都唔錯,英文佢完全 handle 到,我家姐 & 菲傭都話佢 D 英文好好,我同囡囡講英文故事書,佢都好明白,佢亦都唔怕同外國人講野,普通話方面亦都唔錯,而我囡囡性格就係較開朗果種,所以佢本身就係幾主動學習求知,我都唔知佢呢個態度係天生定係學校培養出黎!!!

[quote]
llooyy 寫道:
Hi Isis_Iain,
請問你囡囡讀了

mimimo,

我唔係瑪利諾舊生,我小學讀德望架!!!其實我一路都好抗拒傳統小學,因為我細個時讀書讀得好辛苦,所以我一路都諗住比囡囡讀啓思小學架,但係統一派位啓思小學又唔駛抽,咁我咪揀間 Dream school 幻想下囉!!點知會比我囡囡抽到,我睇到 result 後,初時都好驚,怕囡囡既童年會唔開心,後來我同一個同事傾,佢囡囡亦都係早兩年由啓思小學附屬幼稚園派左去瑪利諾,佢話瑪利諾唔係好谷功課,同埋 D 老師亦都好有愛心,而英文水平就真係好高!!!
至於啓思小學附屬幼稚園,我覺得 K1 & K2 時親子活動較多,曾經要同小朋友做樂器、花燈、太空衣、帽.......,小朋友好開心,但自已無 idea 時就好頭痛!!!佢地亦會做好多野令小朋友關心社會,例如捐野去老人院,同埋會比 D 資料你假日同小朋友去,到今年 K3 就好明顯多左好多實習參觀,例如去科學館、衛生署、鐵路博物館.....,囡囡好開心架!!!我覺得啓思小學附屬幼稚園 train 到我囡囡好有自信、好開心!!!

Isis_Iain
Where do you live so that you can apply 瑪利諾?
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid154/p2a082330a6c8d5c66345ff7f577c1a3b/f57840fd.jpg[/img]

Isis_Iain,
K1 & K2 時親子活動較多,曾經要同小朋友做樂器、花燈、太空衣、帽.......,小朋友好開心,但自已無 idea 時就好頭痛!!!

救命!我自細最怕美音體!想不到老來仍要做勞作
媽媽只會劃火柴公仔的學生,會否俾老師嫌棄

我sat in完離開時,前面的一個小學生很有禮貌,出了閘仍幫我們hold住個閘,等我們出了才放手.雖然只是一個小動作,早幾年根本算不得甚麼,但以現在的學生質數...這令我對學校更有好感.
[

Re:

Maggie

啟小令我最欣賞佢係,唔會嫌棄每一個小朋友,因為佢地覺得每個小朋友一定有佢地長處. 每個小朋友係佢地心目中都有一定既地位. 佢地反而好識鼓勵o的學生,咁小朋友自信心自然會大, 會主動去發問,有時可能你自己要求高,火柴公仔都有美既一面喎. 我仔仔而家讀緊k1,都唔算多功課做. 佢係啟思返

Re:

Maggie,

放心喇,D 美勞唔係好難架,而且通常係星期五叫做,星期一交,大把時間攪!!!

Re:

Isis

我都以為只係friday 有功課,而家每星期二就有(只係畫線). 但神奇在,尋日都有,等我今朝睇佢書包先發現到. 咁都係要等下星期先交得.

我想問佢地有無親子旅行呀,因為通常幼稚園係10-11月會,但我唔見佢地有.

Maggie

我都係會叫我仔仔自己做佢o的功課,我唔會幫佢做,只會從旁指導,我覺得如果我地同佢做同佢唸小朋友發揮唔到佢個創意. 每次佢做完我都會鼓勵佢.

Re:

wawa,

Isis 讀左三年都無親子旅行,『唔親子旅行』就有!!!      而通常旅行通告會早好多通知架!!!

Re:

isis

咁佢地k1 會唔會有得去去呀,佢地上次都係係學校模擬bbq.  其實佢地比我想像中早

Re:

Hi, Creative parents,

I just received a Telephone call from Creative, they have schedule a second interview for my son, is it usual to have a second interview or just confirm after first interview.  So, would my son is on waiting list ??

Please help ...  

Re:

Babyalexander

This is unusual.  They want to give you a chance for your child. Is your child is not perform well during the first interview?

Re:

He was doing not bad, answer all question the interviewer asked, i.e. apply, orange banana etc.  He was showing active during the whole process but really don't know why.  Coz I heard some of the kids not even open their mouth to answer question still get an confirmation 2 days after the interview...

Re:

我好頭痛,唔知幫亞仔揀邊間幼稚園好,我幫佢報o左幾間,暫時只係 in o左 3 間 (根德園、啟思小學附屬幼稚園 & York),根德園係 on waiting list ! 呢間係我的 first choice !

我唔知去啟思 or 約克邊間交留位費好 !  有冇媽咪可以比多 d 意見呀 ?

啟思聽落女生派小學都好似派得幾好 (瑪利諾),但我個 bb係囝囝,有冇媽咪可以分享o下男生派位又如何呢 ?

Re:

hi  BabyAlexander ,

我都好想知你小朋友既結果, 因我仔仔當年(2003)都係星期六in, 星期一收信話得, 佢講得幾句/字(有, 無, 好.....), 反而同我地傾多過佢; 人地話呢間實收架, 我地聽左不是滋味, 但後黎網上面都有媽咪講唔收佢果個.

anyway, 你個小朋友咁叻邊間都ok啦. ^_*
‹ 上一主題|下一主題