用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾吓 ...
go

06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾吓! [複製鏈接]

06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾吓!

我仔仔03年12月出世,06年就讀k1,但係又想07年先比佢讀k1,如果07年讀會遲左D嗎?你地有乜心水呀?暫時諗住田家炳或易桂芳呢兩間,比D意見呀?一齊分享下
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Re: 06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾吓!

我細囡都係03-12月播,大囡今年兆麟聖彼得k3,11月都會同細囡報,今年聽咗好多小一講座,有好多保良局媽咪都會問d Dr. 點解決小朋友唔肯返學嘅問題 我個囡就病咗都要返學就試過,原來佢地k2己經默字啦   
雖然阿女到e+都未默字,不過就認到好多字,成口普通話同英文,今日至誦讀咗成首3 little pig添 阿囡跳舞比賽鬼咁happy,自信心爆磞,有d保記mami話佢個囡俾佢操到 話唔跳   
要唸清楚囝囝定唔定至考慮保記呀,讀保幼唔一定入到保小架   

Re: 06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾吓!

thx,hviy
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

我都幾喜歡聖彼得幼稚園, 所以我都有報, 但為左隱陣一點, 怕佢唔收, 另外報左安定佳寶幼稚園....

佳寶話佢地都係活動教學等等, 又話有視學報告話好, 請問你地有無聽過此幼稚園的好或壞評價呢......

家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

thx,luluma

仔仔下年3歲,
想問聖彼得堂(近青山村)那間好dor
兆麟苑好d?
[img][/img]

luluma,

我都同你一樣,想比阿女讀聖彼得(兆麟),但又驚佢考唔到,因為真係好多人會報呢間,所以都同佢考埋佳寶(安定),點知前日收到佳寶電話,話收佢讀上午班,所以依家都心大心細唔知交唔交留位費好。其實佳寶都幾好,最初報名都係因為佢派嘅小學好。

luluma 寫道:
我都幾喜歡聖彼得幼稚園, 所以我都有報, 但為左隱陣一點, 怕佢唔收, 另外報左安定佳寶幼稚園....

佳寶話佢地都係活動教學等等, 又話有視學報告話好, 請問你地有無聽過此幼稚園的好或壞評價呢......

Pancy

我同你都一樣呀, 陰功, 佳寶都打左電話話找我個女, 其實佢都講左我地呢批個個都會收架啦....所以我都預左.....但係都同你一樣唔知比唔比註冊費好.....

我地從聽聞得來, 話佢幾好咁, 我才報定先無執書.....
不過, 你知唔知兩間幼稚園各有的長處同短處呢.....
你會點取捨呀......

不過我知到佳寶的茶點係無水供應, 要小朋友自己帶水或飲料回校的, 你覺得點呀.....

我日前去過聖彼得參觀, 地方及大小的確係佔優......但其他就唔係好清楚.......

聖彼個露天遊樂場係無蓋的, 好就係有更多新鮮空氣, 同自然風, 唔好的就係雨天時濕晒, 冬天時又多鬼凍囉, 實際係點都唔知, 係我自己想像啫.....

佢地的設施亦都很多, 上音樂堂的地方真係有很多樂器給小朋友認識的, 但佳寶就唔知有無, 因為無留意.....

你話派小學好, 應話係的, 好似聖彼得都幾好喎....0

你點睇啫, 十五十六添......幣幣
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

Pancy, luluma :

我和妳們的想法一樣驚彼得(兆麟)多人報, 所以我幫仔仔先報了佳寶上午班, 很可惜, 老師通知了下午班才有位, 我同佢講下午班我下會考慮, 如上午班有位請再通知我.
想問問妳們的小朋友 interview 時表現如何.. ..是否老師叫她做的東西全做到?

thanks

luluma,

我都仲未決定比唔比留位費呀!真係好頭痛。其實我本身就鍾意聖彼得多d,但又驚考唔到。我鍾意佢校舍大d(我未去過架,都係聽人講,我都諗住今個星期搵日去睇下),同埋聽講佢地嘅教學方法都幾好,小朋友讀得好開心,無壓力,但又真係學到野。

至於你話佳寶要自己帶飲品返學,咁我又唔知喎,不過我就覺得都唔係咁大問題。

除左呢兩間之外,其實我都會報保良局田家炳同順德聯誼總會梁李秀娛,因為升嘅小學校網好(官小, 何日東, 胡少渠)

bb33,

我個女就大部分都做到,你仔仔幾大呀?會唔會係因為細d,所以未識做同埋講野無咁叻?

bb33

吓, 乜原來咁多媽媽都會咁做, 咁你最想去的係咪聖彼得呀, 如果係咁, 佳寶唔收你都唔使擔心啦, 比心機見聖彼得咪得囉......

至於上午定下午, 你係咪選左話如果上午無位你都願意下午呢....所以佢地就咁按, 記得那日校長話, 我地係第一輪面見的家庭, 係會盡量安排滿足我地的需要的...何況那日都唔係咁多人啫.....無理由上午無位......你要堅持話唔要下午呀......

我那日面見, 真係無陰功, 2:30到, 2:45入學校, 正正5:00先到我地, 等到無晒mood, 阿女就玩到song左, 問佢叫乜名都唔答到, 好彩老師提吓, 佢先有回應....跟住叫佢講出不同動物名稱, 還以布公仔玩遊戲, 好在阿女識得用公仔扮講野.....就係咁囉......問父母阿女在家玩乜, 最人照顧, 平日用那諥語言溝通.......

luluma,

嘩!原來你嗰日要等咁耐,我地就好d,3點幾就攪掂。但其實都唔算少人報名喎,因為我聽到有d媽媽話報上午,但都派去下午。

Re: 06年仔女入讀 K1 的(屯門區)媽咪,大家入黎傾

非女:

我仔仔都係2003年6月出世, 今年都要報K1!
我自己都好鍾意ST PETER, 因為我地住係兆麟苑, 會方便好多! 首選會係ST PETER, 第二間會報碼頭既奧斯卡!希望ST PETER 會收啦!
My blog

pancy

保田我都有考慮呀, 不過佢也無開放日, 無得睇, 又唔知係活動教學或傳統教學, 老師好唔好等....你有無資料呀......分享吓啦

個個都係呢幾間, 真係爭崩頭囉       

保良局田家炳10月22日係開放日,不過要打電話預約時間同人數 電話-24668131
綱止http://www.kids- club.net/edu/tkpshkg
保良局易桂芳就今日開始派遊戲卷,要有遊戲卷10月30日開放日先可以參觀,派完即止 電話-24550445
綱止http://www.kids- club.net/edu/plkykfkg
有興趣就打電話或到綱止睇下啦

luluma,

報佳寶都係想有個保險, 現上午班唔收, 為有報多幾間, 當天我都在那裡由2:00PM 至4:10PM 才走, 亞仔眼瞓到暈, 那天全台都是玩具, 佢一見到車就不放, 有叫媽媽, 嫲嫲, 其他就做不到, 仲搶老師的糖果, 激到我死.....

pancy,

我仔仔剛好24個月,  妳的女女有幾大呀???

bb33

莫非係咁, 就又上午變下午, 哈哈哈

bb33 寫道:
luluma,

報佳寶都係想有個保險, 現上午班唔收, 為有報多幾間, 當天我都在那裡由2:00PM 至4:10PM 才走, 亞仔眼瞓到暈, 那天全台都是玩具, 佢一見到車就不放, 有叫媽媽, 嫲嫲, 其他就做不到, 仲搶老師的糖果, 激到我死.....

各位好呀, 我仔仔都係出年讀K1, 你地仲有無其他心水幼稚園會選擇呀?

知唔知ST. PETER幾時交表同埋安排Interview呀?

dolphin

較多人選擇的有

啟思
保良局幼稚園
佳寶
奧斯卡

聖彼得由11月1日至4日接受報名, 11月5日早上進行面見..
‹ 上一主題|下一主題