用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

Hinhinmummy

慘慘~~~ 真係有咩事去睇睇好D 都係678同你想得周到D~~我呢D無知仲話只係熱氣~~ sorrysorry

咁補番未呀? hinhin好似補過一次架喇喎??

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

陰公囉, 軒軒爛牙爛到流血咁嚴重!    
重有冇得補呀?      

小艾比,

我有存貨,超平!如你想要send pm比我.

小艾比 寫道:
all,
想再訂proEFA Junior, 如媽媽想訂請通知. deadline 1010.

軒軒d牙有沒有得補呀?   

吾知有無得補呀

老公今日收早, 吾比軒軒返學, 放工帶佢入青衣看牙仔law, 佢上年補過一隻, 喊到拆天..... 吾知今日會點tim呀

尋晚擔心到成晚都訓吾著.

but尋晚叫佢訓低比我們看牙仔, 佢又肯wor, 叫佢'呀', 佢又'呀', 希望今日佢同醫生合作啦..........

看來都要同佢戒milk bottles啦.   

hinhinmummy,

Does hin hin  含住 milk bottle 訓?

mamee & all,

有時係好氣餒﹐以為好左D﹐但跟住又有問題。我大女都係洗腦時問佢點做點做﹐全部答model answer﹐做出黎又係另一回事。學你話齌﹐係要講解講解再講解﹐有時我同阿女講你再唔聽話媽媽會嬲﹐或“摺”/“唉”一聲﹐佢知道我唔鐘意﹐都會自動做番好D。

記住小朋友條唔係一條直線斜向上﹐而係好似一條樓梯既型裝﹐有直有橫﹐而家係條橫線度姐﹐好快就會到直線架啦。

只要臨訓刷牙﹐用奶樽都唔係問題。但好似tin tin講﹐千祈唔好含住奶樽訓﹐實蛀牙。話時話軒軒大個我個女幾個月﹐都差唔多係時候戒奶樽。

咁細個就蛀到留血﹐聽到都凳佢痛。

點解去青衣咁遠睇﹖來回成個幾兩個鐘。

hinhinmummy
蛀牙蛀到流血, 聽到都鄧軒軒痛.
希望軒軒快d無事!

justjust
我個仔都成4歲先戒奶樽, 係戒到不過最後連奶都戒埋, 佢直情唔再問我拿奶飲. 依家有時會俾盒裝鮮奶佢飲, 不過佢其實唔太鍾意飲.

mamee

今朝揍阿仔返早期訓練, 又同人爭籃色登啦.....我話張籃色壞佐, 佢喊住死死地氣law 張綠色返位度, 不過 見人坐住另一張藍色, 就一下duck 埋去 bel 開小朋友....

老師叫佢同男仔握手, 佢死都唔肯, 多多事幹, 話人地細 wor... 同女仔呢, 就笑笑口, 攬住人扮趣致.....

老師話佢尼排, 人地話一, 佢就話二.... 可能係"no no stage"    

呢個階段幾時完呢???

TIN, JUST

佢無含奶樽訓, but半夜飲奶law

點解去到青衣甘遠, 咪因為灣仔個狗醫生吾肯幫醫醫補law, 上一次試過, 去到軒軒喊, 佢話幫我們吾到, 叫我們過主

但去到青衣, 個醫生又補到, 還叫佢張大d個口

hinhinmummy﹐

唉﹐睇黎你要用番揍BB果招﹐半夜只有水冇奶飲。

個灣仔牙醫.......唔怪得你話佢係狗醫生。

mamee﹐

我諗其實幾多歲介都無所謂﹐我個女兩歲幾就同佢轉用杯都俾人話遲﹐但我都俾佢一日一枝奶﹐而家大個左﹐佢問就俾奶樽﹐唔問就用杯﹐其實都係心癮想啜下啜下。佢暑假跟爸爸去探爺爺女麻女麻時﹐玩到唔記得左奶樽呢回事﹐成兩個星期都冇用奶樽都係咁。返到黎見到細妹個奶樽﹐心癮又起。

飲唔飲奶都無所謂啦﹐反正飲食均衡﹐係好多其他途徑都可吸收營養。

justjust

我都覺得佢要奶樽其實都係享受歎係sofa啜下啜個感覺.用奶樽飲奶5分鐘攪掂, 用杯就一時即刻飲晒, 好多時直情飲唔晒.

mamee

各位

佢攪掂啦

醫生話好小見人甘樣註牙法, 佢係在牙入邊穿左個窿, d菌走左去牙根, so流牙血, 而一定要杜牙根, 下星期要再返去執埋手尾.

daddy話佢好合作, 入到去, 就自己趴上chair, 無流一滴眼淚, 但都有'逃走'情況, but都叫做合作架啦, 比起第一次, 可能佢知道痛, 要搵牙醫幫手

好心痛

Hinhinmummy,
仔仔幾叻啊! 可否pm個牙醫資料我,宇的牙齒慘不忍睹啊,見過牙醫又是話太細無辦法同佢整... 昨晚我先對住佢的爛牙嘆气
Mickeyma
[quote]
hinhinmummy 寫道:
各位

佢攪掂啦
daddy話佢好合作, 入到去, 就自己趴上chair, 無流一滴眼淚, 但都有'逃走'情況, but都叫做合作架啦,

hinhin 叻叻呀, 肯甘合作, 下星期返去執埋d手尾, 攪掂就好喇。

飲奶樽都流牙血 , 真係聽到都覺得心痛呀!

以後要好好保養喇!

siubchuma
My name is Anthony

hinhinmummy

咁細個都要杜牙根, 好痛喎 而家了左件事,個心情好d未呀
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

kawai,
pls check pm. thanks.

kawai 寫道:
小艾比,

我有存貨,超平!如你想要send pm比我.

[quote]
小艾比 寫道:
all,
想再訂proEFA Junior, 如媽媽想訂請通知. deadline 1010.
[/quote]
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

hinhinmummy

杜牙根>>諗起都心寒呀, 不過軒軒好勇敢呢.

hinhinmummy 寫道:
各位

佢攪掂啦

醫生話好小見人甘樣註牙法, 佢係在牙入邊穿左個窿, d菌走左去牙根, so流牙血, 而一定要杜牙根, 下星期要再返去執埋手尾.

daddy話佢好合作, 入到去, 就自己趴上chair, 無流一滴眼淚, 但都有'逃走'情況, but都叫做合作架啦, 比起第一次, 可能佢知道痛, 要搵牙醫幫手

好心痛
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)
‹ 上一主題|下一主題