用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

各位......

為遵守BK的規定, 現開始新房間, 各位靚媽可在此繼續交流心得....

謝謝......

陸美媽

舊房間.....[size=large]好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

Re: 士啤酥之( 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

到喇我)))))))))) 大家努力啦!!!

Re: 士啤酥之( 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

ME 3
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

呵呵, 你們個個吾駛訓架

我第6個入黎

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

好彩我都趕得切做 007 o者   

siubchuma
My name is Anthony

呵呵, 軒軒個百力茲玩得好開心

報到先....   

唔該晒陸尾媽     

我囡囡琴晚食自助餐食得開開心心後, 今日又以為有得"all u can eat" e+仲唔肯去訓等去街個款呀.    
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

薯仔蛋整法

先將薯仔刨皮, 切粒, +豆腐 落水加小小鹽(等薯仔快d林)煲

林左之後, 放落雪櫃雪一雪(目的等佢地硬小小)

之後將d牛碎抄熟, +落薯仔度

整成個波波甘

加蛋醬煎..................

呵呵攪掂

希望我呢個老人痴呆的c9無記錯

開始覺得軒軒的煩音好煩..............c啦, 吾可以甘架, 岩岩先有起息, 吾可以覺得佢煩架............but

每晚同佢訓覺, 一定係坐邊, 開房門, 叫'家姐, 家姐
, 叫到家姐入房, 家姐去左刷牙, 換衫, 就叫足甘耐, 好啦, 家姐入黎房, 又到daddy, 係甘叫daddy

叫晒全家人入房, 一家4口訓一張5呎床......................天呀

tin_tin

我仔仔中文堂都係用普通話上,到而家都無咩問題,反而我覺得會幫到佢地,因為聽講寫讀比較一致,所以好似反而容易掌握d。之前我亦請教過稚言治語姑娘,同仔仔早期的言語治療師,佢地都覺得如果小朋友已經有一定的普通話基礎,其他課堂同日常生活都會有足夠的時期俾小朋友講廣東話,上堂用普通話唔會影響太大。

tin_tin 寫道:
Hi, joey前輩!  

大仔P.1 ok la. He's happy to go to school because it's a very open and small class school. There are only 27 students in a class and some subject is running co-teaching approach, which has 2 class teacher staying in the class. His teacher said he's doing well in class except quit messy and always drop things on the floor  

His school teaches Chinese subject in Mandarin. Surprisingly, he starts understand Mandarin teacher's instruction 3 weeks after school begins and can read the first chapter in Mandarin (pronouncation is not too bad).

How's your boy in P1?
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

以下內容(問題)轉貼from Chole(她放左問題係舊topic內), 現請大家幫幫手吧.

大家好。 我最近才看這個topic o既。

我個仔宜家15個月啦,十一個月時他會叫"ba" , 後來又會叫“姐”。 但到現在都仍然唔識講多d野。 我開始有d擔心.

請問我應該留意他什麼呢? 幾時我可以帶他去做測驗呢?

有無媽媽可以分享一下?唔該o西!

Chole

44, 6尾收pm

報到!  

kmwun,

聽講寫讀比較一致,所以好似反而容易掌握d <- totally agree!

Which school is he studing now?  

Chole,

你的兒子有定期在母嬰健康院進行檢查嗎?醫護人員會定期評估嬰兒的身心發展。所以,若你擔心兒子的語言發展,你在下次覆診時定要告訴他們。

:wink:

各位媽媽,
我今日去太源街買眼仔sticker, 行晒所以玩具舖頭間間都話冇呀   , 請問仲有邊樹有得買呀?  唔該晒.   
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

多謝 Mamee 與 Utor 的支持。

但系下次覆診要等

小艾比

吾係玩具舖呀

係一間兩元店呀

係卓悅隔離果間架

如果你都搵吾到, 又吾介意貴d的話, 普通文具舖都應該有得賣架, 我屋企樓下果間就7元得幾張law

果然係一個好媽媽, 行動真快
‹ 上一主題|下一主題