用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

caroleks﹐

老師仲話, 佢同大人或大 d 嘅小朋友相處 ok, 但就同同班 , 比佢細嘅小朋友完全冇 interaction.  (点攪好???)

我個女都鐘意同大D既同學玩。聽老師同其他家長話﹐小朋友鐘意同比自己大既朋輩玩都好正常﹐因為佢地通常會覺得年紀大D既朋輩叻D﹐就自自然然“痴”埋去玩。相反﹐佢地年紀細D既冇咁叻﹐一齊玩悶D﹐就少D一齊玩。我覺得咁都唔係問題﹐因為大D既小朋友係識得多D野﹐咁阿女就可以學多D野啦。

阿女學校編班係lower nursery (LN) 同 upper nusery (UN) 同一班﹐lower kinder 同 upper kinder 同一班﹐佢而家讀 UN.  上年讀LN時﹐幾乎所有最熟既朋友都係UN﹐今年升讀UN﹐舊年既熟朋友已經升左去LK﹐還好仲有D舊LN朋友仔一齊。咁佢而家係班中就係大家姐咁 (論年紀﹐SIZE﹐班中資歷)﹐就好照顧D細個既同學仔喇。我覺得學校咁編班都幾好﹐迫住阿女要學同細個既同學相處。

所以慢慢黎﹐找機會得你囝囝同較細小朋友玩﹐局住就會一齊玩啦。

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

請報名:

107 LUNCH老地方飲茶:
(1)HELEN
(2) caroleks

1010 LUNCH 韓國燒烤:
(1)HELEN
(2) four44
(3) caroleks

caroleks

有時間過嚟小一度傾下啦,我地班仔...咪又係鑊鑊新鮮鑊鑊金!

話說仔仔k2時都好固執,日日要讀班房個晴雨表(有日子同天晴/天雨),有次同學仔見到佢讀得咁好玩又讀,仔仔就喊啦,k3時學校定規矩每日一個同學輪流讀。建議你同先生定d規矩試下改佢d固執,例如逢星期一坐第二種顏色的凳,或者隔日坐唔同顏色的凳。

caroleks 寫道:
同 eetc 老師講嘅一樣, 阿囝学嘢 ok, 但社交同情緒控制就仲未得. 好似呢排成日扭計...小小嘢都令佢發 皮 4 , 好似上堂, 佢一定要籃色"登", 人地 law 咗就同人死過....    如果前面有小朋友左住, 佢就當人透明, 一腳 dum 埋去...佢人又大份, 所以小朋友有時被佢整親.

:cry: 先生話, 唔知佢係咪講嘢好咗, 識表达自己 ge 不滿, 所以成日發皮 4 .  好似今朝一早起身, 佢問我今日乜嘢日, 我話 28 號, 佢又嚟料發 皮 4 , 話唔要 28 号 ( 因為 28 号个月曆粉紅色), 要 17 号 ( 藍色)... 你話同佢講道理, 死幾多細胞呢.

總之, 我地嘅 approach, 就係同老師打定底, 叫先生唔好就佢, 雖然佢受軟唔受X, 但点都要佢 試下.

老師仲話, 佢同大人或大 d 嘅小朋友相處 ok, 但就同同班 , 比佢細嘅小朋友完全冇 interaction.  (点攪好???)

好啦, 仲有樣開心嘢, 今日帶阿仔返 ST, 見到 Astha 同佢 daddy , mommy.... 講真, 係先認得 astha, 佢地見緊社工....終於等到啦!!! ( a- 媽, 唔好怪我爆响口, 好 登你開心 )...     

隊長 calling, 点解好似失咗踪...快 d call 次新學期茶聚 update 吓, 有好多嘢想問 mamme , hinhinmummy 同承媽     
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

[size=large]鑊鑊新鮮鑊鑊金!      精句,好有同感呀

請報名:

(1)HELEN
(3) 小艾比

(1)HELEN
(2) four44
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

kmwun

hello, 請問係睇另一版... 小學雜談, 定隔離房,

"05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!" 呀?  我起第 2 版揾到頭 fing fing.... 蕩失路呀!!!

請報名:

(1)HELEN
(3) 小艾比

(1)HELEN
(2) four44
(4) mamee

caroleks

唔好意思,係 "05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!"

kmwun

"05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!" 呀?  我起第 2 版揾到頭 fing fing.... 蕩失路呀!!!

sor sor....

知道地頭起邊 la.....      以後請多多指教.

kmwun 寫道:
caroleks

唔好意思,係 "05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!"

[quote]
kmwun

[/quote]

caroleks

唔好咁客氣,得閒過嚟坐吓啦!

sor sor....

知道地頭起邊 la.....      以後請多多指教.

今日下午好忙∼∼∼∼∼∼∼
衣家上黎

me 2, C人老闆飛咗都留番好多嘢比我做.   

頭先接放學, 被老師叫住話想留底傾計, 變相成為開了次家長會.
所傾既就係話仔仔今日係學校發左好幾次脾氣, 全部原因都係因為唔俾人話得, 一話就出事. 例如仔仔堅持要寫某一行字先, 老師又要堅持從另一邊開始, 最後就出現了, 仔仔特登大力寫字寫到出晒格~真係寫到落晒紙尾果種反叛行為.

現在位i位老師, 其實係今年先跟仔仔呢班. 某情度上可能老師仍未清楚仔仔脾氣, 二來每位老師教導既方法亦唔同. 我好認同仔仔脾氣係有問題, 聽到negative句子就容易發脾氣.

好想講既係, 其實要講一個意思出來, 有好多方法. 老師理所當然可以直接講: 唔可以. 我明白係好應該. 只係仔仔係受軟唔受硬. 好多時候你唔理佢, 轉個頭佢自自然然會做左. 如果調轉你不斷提佢, 佢道火就無里頭會出黎.

同i位老師傾完, 離開學校時亦同教仔仔既班中普通位老師傾計(係咁岩撞到佢都放工). 可能因為那位普通位老師已經教左我仔仔2年, 好明白仔仔既個性, 知道好多時仔仔都係想要attention, 你唔理佢/轉而話題的話, 根本就唔會去到失情緒階段.
不過老師亦有講, 始終i位老師是i位老師, 佢自覺唔可便直接提出佢自己既睇法~即係好多事唔需要成日提示, 因為仔仔好多事係明白, 到最後佢自己會死死地氣去做.

我好認同i位老師出法點係想教好仔仔, 亦明白每個老師也有自己教學方法, 只係呢刻既我覺得好倦, 好失落 . 努力了兩年多, 教仔仔自理, 等到他學識講說話, 讀書寫仔等等, 其實已經係好努力好努力. 只係事實上好像永遠都教不完, 好像怎樣努力都達唔到標.

自己亦有同i位老師解釋, 我好明白仔仔既脾氣係一個問題, 需要面對亦需要教導. 只係相比2年半前(2歲)一個只識用喊去表達, 到3歲學識講說話, 到4歲可以好好聽教事認字, 其實已經係好有進步. 面對住老師自己都可以控制得到, 不過返屋企就忍唔住.

改善脾氣, 我知道係要一段好時間, 亦可能根本最後都改不了. 現在可以做的, 除左同仔仔講解講解再講解外, 都沒有甚麼靈單妙藥.

多謝大家聽我傾訴.

mamee

我個仔由2 歲半發現佢有問題時,果時我已積極訓練佢,而家我仔已有6歲多但仲係係語言表達,社交...都未得到合格,我有時都會好失落,為何我這樣辛勞的付出反而收來的回報咁少呢?我都好氣餒ga,但日子耐d就會發覺呢d係佢地性格, 一個普通小朋友都會唔聽話ga 啦!我地小朋友都係會有咁嘅一樣心理發展.
你想要甚麼靈單妙藥?我只能提供日哦夜哦,幫佢洗腦咁囉!學校投訴日後可能仲多,你要慢慢預左適應喇!我會全單接收後,返屋企再慢慢教囉!努力吧!朋友~~

quote]
mamee 寫道:

我好認同i位老師出法點係想教好仔仔, 亦明白每個老師也有自己教學方法, 只係呢刻既我覺得好倦, 好失落 . 努力了兩年多, 教仔仔自理, 等到他學識講說話, 讀書寫仔等等, 其實已經係好努力好努力. 只係事實上好像永遠都教不完, 好像怎樣努力都達唔到標.

[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

mamee:

<<努力了兩年多, 教仔仔自理, 等到他學識講說話, 讀書寫仔等等>>--這不是你努力得來的成果嗎?   

<<只係相比2年半前(2歲)一個只識用喊去表達, 到3歲學識講說話, 到4歲可以好好聽教事認字, 其實已經係好有進步>>--真的你囝囝已經是有很大的進步了.

<<靈單妙藥>>應該係你做一個有愛心及包容的長氣媽媽.

<<我覺得好倦, 好失落 >>--請不要氣餒, 我還要跟你們學習, 請再加緊努力啊!!

Mamee

呻完舒服D冇????   

多謝joeyma同小艾比既鼓勵.

呻完當然舒服好多. 都預左以後, 可能一世都係要咁呻法. 連老公都好似唔係幾開心, 可能見我變左個豬頭啩, 攪到佢自己個樣都唔安樂咁.

mamee

mamee

無辦法, 係i位老師黎講又好, s位老師又好, 就算係st都好, 佢地都會label左我們d仔係有問題, 甘事實上又真係有問題wor佢地.

甘佢地就好自然要糾正返佢地的問題, 雖然呢d問題, 係正常的小朋友都會出現, but正正因為佢地label左係有問題, so i位老師特別緊張.

好彩, 你都知老師係為左你仔仔好.

正如我同你講, 家姐仔以前細個, 一樣拿d公仔黎排, 固執, d公仔郁小小, 真係好小, 都喊一大餐............

看街.......呢d行為都係一d屬於a 的行為, 如果佢吾係講野早, 我估佢都比人label為 a...........

so............只要係為仔/女好的comments, 我都會聽..........聽完都要諗下點樣可以幫到佢地, 呢個先係解決的方法.

氣餒.........我都會,       完之後再黎過啦.

hinhinmummy

係 果d行為一般小朋友都會!  正如一般小朋友岩岩番學都會為左爭野咬人.......係唔係特別小朋友都有!!    

mamee,

一個新學期既開始, 相信好多父母/小朋友都會面對轉環境, 轉老師既問題, 對於我地呢班固執的小朋友, 真係可能要好長好長時間去適應, 其實諗深一層, 呢個亦可作為仔仔學習既課題, 學習去面對適應及轉變, 讓仔仔去學習適應唔同它師既教法, 而唔係要老師去遷就他的脾氣, 俾多點耐性等仔仔去適應吧....

況且仔仔由2歲至今, 你都解決了不少問題, 講說話>自理>認字....每一樣難題一開始時, 都總係覺得應付唔黎/解決唔到, 但一段時間後, 當你睇番轉頭, 咪又係捱過左, 仔仔又進步左....

努力     
加油     

陸美媽
‹ 上一主題|下一主題