用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

我又入黎報到先。

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

小艾比,

你係咪想搵有眼珠碌碌下的貼貼?如果係的話我pm地址俾你, 而我都會有時到這店, 我幫你買都可以......

陸美媽

hinma,

整薯仔蛋都好復雜, 都係等下次有機會再痴黎食先....

pm已收到喇, 估唔到都幾大件下, 引到我心CC添.... :tongue:

陸美媽

Chole,

你好

我仔仔係15個月時由健康院醫生轉介的, 去兒童體能智力測驗中心做評估, 結果當時話佢有點發展遲緩(約半年), 建議佢提早入讀幼兒班, 並輪候早期教育訓練中心及幼兒中心混合位. 之後我幫仔仔報讀了幼兒中心, 18個月入學, 返學後亦逐漸有進步....

你現階段可以同健康院姑娘講講仔仔的情況, 若果健康院醫生覺得小朋友有問題的話, 便會寫紙轉介做評估的....

小小資料, 希望幫到你啦....

陸美媽

hinhinmummy

thx!!好似真係唔錯呢~~~~~~~~~~~~~要問下我FD幾時有!!  

Hi,士啤酥之/Chole:15個月的男仔唔多識說話並不為奇。我個仔2歲時都只會講詞語,但我朋友個仔22個月會對話。我驚驚地,我問健康院,姑娘話會发音就得ga lar。我送他入幼兒院,1個星期就會說句子,1個月就會用因為...所以...,進步神速,可能佢貯起D詞彙,一有小朋友和老師啓發,他就发揮出來。希望你個小朋友都開竅啦。   

唉..8:20黎除風球, 呀仔咁就無啦啦多左一日假期, 都唔知同佢去邊好. 今朝屋企仲無水添.

mamee

早晨,
陸美媽: pls check pm.

thanks.

陸美爸 寫道:
小艾比,

你係咪想搵有眼珠碌碌下的貼貼?如果係的話我pm地址俾你, 而我都會有時到這店, 我幫你買都可以......

陸美媽
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

hinhinmummy,
緊係啦, 知道work就要快嫁喇.  anyway, thanks. 我再試o下搵唔搵到先, 再搵唔到先麻煩你啦.

hinhinmummy 寫道:
小艾比

吾係玩具舖呀

係一間兩元店呀

係卓悅隔離果間架

如果你都搵吾到, 又吾介意貴d的話, 普通文具舖都應該有得賣架, 我屋企樓下果間就7元得幾張law

果然係一個好媽媽, 行動真快

mamee,
我照帶咗阿女返學呀.  你去圖書館lor, 中央有個玩具圖書館都幾多嘢玩嫁, 不過要book但weekday應該好少人去o既.

mamee 寫道:
唉..8:20黎除風球, 呀仔咁就無啦啦多左一日假期, 都唔知同佢去邊好. 今朝屋企仲無水添.

mamee

老闆返黎, 要開工lu....

晏d傾

me too.

mamee 寫道:
唉..8:20黎除風球, 呀仔咁就無啦啦多左一日假期, 都唔知同佢去邊好.
mamee
My name is Anthony

下午可以上課呢~~~~ 會帶佢地番冇?

新居入伙,直得賀一賀   

tin_tin

天主教石鐘山紀念小學(喺荃灣海濱花園)

tin_tin 寫道:
kmwun,

聽講寫讀比較一致,所以好似反而容易掌握d <- totally agree!

Which school is he studing now?  
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

我都有帶阿女返學﹐但學校唔俾入﹐阿女問點解唔駛返學﹐我話可能太大雨(但屋企附近只係小雨)﹐阿女話“但係我有雨衣同水鞋﹐唔驚濕呀。”非常失望﹐因為佢好鐘意著雨衣同水鞋。唯有同佢講可能其他小朋友冇﹐返唔到學。佢不請不願咁返屋企。

今日得工人同兩個女係屋企困獸鬥﹐3個都辛苦﹗

小艾比 寫道:
mamee,
我照帶咗阿女返學呀.  你去圖書館lor, 中央有個玩具圖書館都幾多嘢玩嫁, 不過要book但weekday應該好少人去o既.

[quote]
mamee 寫道:

mamee
[/quote]

呵~~~呵~~~呵~~~(6美笑聲)

因為阿仔搭校車,所以今日阿仔照常返學~~~

My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

Thank you 陸美媽 &  Cyrus123.

我會帶他去playgroup,  看看有沒有進步, 然後等他歲半檢查。

以前覺得沒必要去 playgroup, 因為家裏也有很多人陪他玩。 不過現在也要試試。

謝謝。

Chole

mamee,

我大女返全日﹐工人而家帶佢返下晝囉。

尋日我地帶埋兩個女去屋企附近既兒童游戲室﹐其實同一般clubhouse差不多﹐但佈局唔同﹐又有唔同主題﹐有新鮮感﹐免費入場﹐可考慮一下。俾條link你睇睇﹕[/quote]康樂及文化事務處--兒童游戲室

[quote]
mamee 寫道:

mamee

試下玩

軒軒玩得好開心
特登揀佢吾like的魔鬼, 佢識得答吾係, 吾係................跟住指隔離的天使講呢一隻
‹ 上一主題|下一主題