用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問哪裡有木童笛學?
go

請問哪裡有木童笛學? [複製鏈接]

請問哪裡有木童笛學?

各位家長,

小兒今年8歲, 他想學木童笛, 請問哪裡有木童笛學?

Re: 請問哪裡有木童笛學?

你住係邊區?
有一位楊老師教得幾好

Pochaccodog,
我住葵涌區, thanks!

我都係呀個女都想學木童笛.

家晞媽咪,

please check PM
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

我知彩虹村有一間好似琴行有得學,好似$300到學幾堂(唔記得),上次我有電話,但不見了!!

想知你個小朋友讀边間學校架?
我個女間學校有得學架,音樂堂要帶木童笛,上課時老師會教.     
fion414 寫道:
Pochaccodog,
我住葵涌區, thanks!

我囡囡音樂堂都要學牧童笛.
旁觀者的眼睛是雪亮  能辨別是非黑白  絕不會盲從附和    絕不能把黑說成白  絕不寬恕梁二奶篡改留言行為  偽造事實天理不容  
未經許可  不得轉載、刊登及發放

請問幾多年級開始學校有得學?

多數都是三年級開始教, 但學校教的通常都不是專業的老師, 也不會讓學生考級。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

醒目開學勳章

kaka0814,

請問學樂器,是否好多時都要配合手的大小,咀型等,因我的小朋友(小一)想學長笛, 但老師話體型不適合, so 暫時未能學習, 請問有甚麼樂器可以選擇呢?

p.s. 我小朋友的手較細!

有無沙田或紅磡 ??

cy101,

是否一定要學標準管弦樂器?
坦白講, 我隻手都唔夠長吹長笛  :

如果木管樂, 可以考慮吹單簧管 / 雙簧管
如果真係好細... 不如考慮番小提琴咁....
或者銅管樂囉, 唔使點用手  

唔標準就考慮牧童笛啦, 平靚正, 百零蚊一支, 買一支高音一支低音就可以考八級都得... 當然, 都唔係是但搵個老師, 好多琴行都只係搵個小學音樂老師教咋

醒目開學勳章

kaka0814,

明白了, 咁暫時hold住先, 唔考慮長笛,

另外, 綱片琴可以去那裡學呢,  用兩枝棍棒個種, 我唔知有無叫錯個名, 小朋友對這樂器都有興趣,但學校無得學, 請指教! 手細都可以學嗎?  thanks!

鋼片琴.... 其實係敲擊樂囉
唔會單單學鋼片琴 0家
一學就學埋 snare drum 咁
而個鋼片琴實際就會係學木琴, 價錢都幾貴而且幾大座
你諗清楚先好喎

醒目開學勳章

kaka0814,

咁叫阿囡算了吧, 遲些再學長笛! thanks so much!

cy101,

你不如認真請她考慮一下其他樂器實際一點。有些人天生手細, 是永遠都吹不到長笛的... [我就係其中一個例子啦]

醒目開學勳章

吓, 一世都學不到;     , 係學校佢見過其他樂器表演, 佢只喜歡我提及個兩樣, drum 佢又話嘈, violin 佢又擰頭, piano 佢又先天不足; 我想要帶她去多些看表演, 等佢再考慮其他!  

學不到一點都不出奇, 所以有些家長常常說等他長大甚麼甚麼才學甚麼... 意義不大, 沒有人能保証她長大後一定手長腳長, 手掌的大細也不一定會大很多。事實上, 有咁多樣樂器, 都唔一定要吹 flute.... 可以考慮的實在有太多
‹ 上一主題|下一主題