用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田區, 出年或去年升中的, 可否share心得? ...
樓主: Cammy
go

沙田區, 出年或去年升中的, 可否share心得? [複製鏈接]

Re: 沙田區, 出年或去年升中的, 可否share心得?

Dear alsonli06,

<根據我所知有關於沙田區去年參加了中學統一派位的小六學生大約六千七百左右,而在統一派位中的第一組學位大約有一千六百四十個,但這數字是不包括本區自行分配學位的455個第一組別的學位.所以在沙田區的第一組別學位大約有二千一百個(已減去留予跨區學生的第一組別學位).>

你嘅資料是對的,但因第一階段自行分配學位不是只限沙田區學生,因此我沒有把那些學位計算在內(但當然我也是想碰碰運氣才選英中作第一志願啦 )

mccmom
p.s. alsonli06如果舊年識你就好啦,你d資料咁詳盡

Hi mccmom,

我很高興可以在這裡與妳分享一些經驗.

妳對升中這個制度十分清楚,妳說得對,事實上,在自行分派學位這階段,沙田區中學是會接受跨區學生申請,根據一些坊間資料,昨年,每年在各區的學生在自行階段作出跨區選校的大約有10 - 15%.但在同一時間,有些沙田區的學生亦會作出跨區選校的決定,因此我便作出假設沙田區自行分配不變. 維持在455左右.

其實,在自行或統一選校階段,是有多方面因素要考慮:
(1)小朋友的成績,
(2)所在區分的學校的學位分佈情況,
(3)每所心儀學校的競爭情況,
(4)在選校排序考慮,
從而推斷成功機會率,最後再作出取捨.

Hi, alsonli06

你真係客氣,老實講,我上bk成年喇,真係識多左嘢,以前真係好"mcc"架,依家都只係講吓自己d經驗啫,因為bk呢度一向都好少沙田區嘅分享,見到你有咁詳盡嘅資料,真係好感動!

呀,唔記得話你知,我個女同你個friend個女係同一間中學架
mccmom

alsonli06 , mccmom>>

HI !
好開心認識到你們!

我在 BK 呢樹都知胡X 是不錯的學校
是否等亞仔考完第二個試的話 , 如果佢仍然是屬 BAND TWO 的話 , 是否真係摺埋心水 , 揀你們小朋友呢間學校作自行派位的學校呢 ???

如仍望有希望去得到 band one 的 , 怎去揀呢 ???

請再給意見    

HPChingchingma,

我好明白你心情,希望你嘅小朋友第二和第三次呈分保持應有水準,keep返喺band one就易揀好多

mccmom

Hi !mccmom

我女女應該都係同你女女同校,唔知佢地會唔會同班呢?

因為佢都係派位唔理想而考呢間!

Hi, yumw

你囡囡又係叩門架
我個女讀S班架,你囡囡呢?
讀得開唔開心呀,我個女就非常之開心喇,不過下星期test喎,佢話好緊張呀.
得閒上嚟傾吓計啦

mccmom

HPChingchingma 寫道:
alsonli06 , mccmom>>

HI !
好開心認識到你們!

我在 BK 呢樹都知胡X 是不錯的學校
是否等亞仔考完第二個試的話 , 如果佢仍然是屬 BAND TWO 的話 , 是否真係摺埋心水 , 揀你們小朋友呢間學校作自行派位的學校呢 ???

如仍望有希望去得到 band one 的 , 怎去揀呢 ???

請再給意見    

alsonli06 >>
不知你可否給意見呢

alsonli06 , mccmom, yuwm>>
你們都是叩門入此校 ?????
這樣是否都要小孩們的成績 , 要接近 band one 才有叩門面試的機會嗎 ??

學校生活和學業方面, 你們可否再分享

Hi, HPChingchingma

最少在其中一次呈分試,中英數有兩科A才派form;然後重要考試,包括中英數試卷!

我覺得佢地很著重學業,例如下個星期test咁啦,今個星期每天都有好多小測幫d小朋友溫習 ;而且每班有兩個班主任,令d小朋友容易適應中學生活 ;不過佢地就無硬性規定F.1學生留校食lunch;so far我都十分滿意,我女亦讀得好開心!

如果你有其他嘢想知,再上嚟傾啦
mccmom

mccmom 很高興係到遇到你

我個囡係"R"班,佢都係讀得好開心好輕鬆,問親佢就話"掂",我

都有d擔心佢追唔上,好彩呢個星期開始見佢溫吓習

mccmom 寫道:
Hi, yumw

你囡囡又係叩門架
我個女讀S班架,你囡囡呢?
讀得開唔開心呀,我個女就非常之開心喇,不過下星期test喎,佢話好緊張呀.
得閒上嚟傾吓計啦

mccmom[/quote]             

Hello yumw

係呀,識到同校嘅家長真係好開心呀 ,原來你囡囡讀"R"班,咁英文有無分開上堂呀?我個女係分左出嚟上Miss Leung教果班英文架,佢地係一半"R"班,一半"S"班一齊上,如果你囡囡上英文堂都分左出嚟,可能我個女都識得你個女架!

我個女雖然係讀得好開心,但唔算輕鬆,因佢一向d中文都弱d,呢個星期放學後同個同學去圖書館溫習,好彩佢兩個都互相鼓勵,話耍考頭三名喎 :-| 真攪笑!!

hi mccmom

我個女都係分左出嚟上Miss Leung教果班英文架, 咁佢地應

該係認識,咁以後可以多d係到傾吓!

我個囡冇咁有大志,佢只係話想全級考頭三十名內  

我個女係全級考30-40左右, 想問間間小學程度唔同, 點樣知個女屬band幾呢? :

你可以問班主任,或喺選校填表時,班主任會告訴你女兒屬band幾。

yumw

我女話Miss Leung教得好好 ,而且d英文暫時都唔深,重跟到,但地理,中西史,科學都好似唔知點溫咁 ,因為我女d中文唔叻,真係有d吃力,我叫佢只求盡力,不要太緊張,佢話呢幾晚發夢都夢見測驗喎!不過下學期轉英文又唔知跟唔跟到

cammy

間間小學嘅banding比例都唔同,好似呂x才,胡x貞......有超過50%band 1,但有d就只得20%咋,問吓班主任或其他家長啦,上嚟bk問都得格(又唔洗錢嘅    )

mccmom 寫道:

因為我女d中文唔叻,真係有d吃力,我叫佢只求盡力,不要太緊張,佢話呢幾晚發夢都夢見測驗喎!不過下學期轉英文又唔知跟唔跟到

mccmom>>
我又要請教你 , 點解<<[size=large]下學期轉英文又唔知跟唔跟到>>>

是指那科??
不是到 F.4 時才轉嗎 ???

另我聽有媽媽跟我說 , 有一媽媽她仔仔是band two 生 , 當中沒有說胡x是否在填格仔排首位 , 但7月放榜派了馬鞍山一中中 , 她之後都有去胡 x 叩門 ,  但沒有取錄 , 反而給她叩到鄭榮 x .
點解這樣    
鄭榮 x 是英中喎.

HPChingchingma

Please check PM

mccmom

其實上咗中學後,問親佢都話冇問題,所以我都冇睇佢d功課,

冇幫佢溫習,要睇下今次測完驗d成績,先知真係有冇問題,始

終想佢自己攪掂,咁我就輕鬆好多 。  

至於下學期轉英文,我真係有d擔心,不過佢話好期待  

真係比佢激c

i am a student of lam tai fai college.我係用英文和普通話教學,如果你D仔女喜歡運動or設計都可以入依間中學,我覺得都應付得來  

yumw,

我女話除左,中英數外,科科都無信心 不過就算小學時都很少幫佢溫習,升上中學就更加...... 最多都係教吓d數;佢成日問我中學d科目應該要考幾多分!都唔知點答?

不過佢同佢d同學都話好期待下學期轉英文,所以我都不停提住佢唔好以為好容易,要比更多心機去記d英文terms!所以佢都盡量溫埋d"獎分題"
‹ 上一主題|下一主題