用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 搵中七生補中三補數比幾$好
go

搵中七生補中三補數比幾$好 [複製鏈接]

搵中七生補中三補數比幾$好

如題, 請多多指教

Re: 搵中七生補中三補數比幾$好

$150

mm33souk 寫道:
如題, 請多多指教

$120 per hour may be enoungh

唔該晒

mm33souk 寫道:
如題, 請多多指教

me too!

F.7 補 F.3.....可能未如理想....

familychan 寫道:
中三,我會搵大學畢業生. :

咁大學生又要比幾$好呢?

JFather 寫道:

又未必,我寧願搵個會考幾支A的中七生,都唔要個DEE入U的二流大學生。

普遍要$80元

BillyM 寫道:
[quote]
JFather 寫道:

又未必,我寧願搵個會考幾支A的中七生,都唔要個DEE入U的二流大學生。[/quote]

但係原本個個會考幾支A的中七生, 入了U 都可能係二流大學生 :

簽名被屏蔽

oldcake 寫道:
但係會考幾支A的中七生, 到佢地入U果時, 可能都係EE都未定.

[quote]
BillyM 寫道:
[quote]
JFather 寫道:

又未必,我寧願搵個會考幾支A的中七生,都唔要個DEE入U的二流大學生。[/quote][/quote]

去到咁極端就無計啦。

我只係想指出,中七生不一定會差過大學生,最緊要係睇人,學歷信唔過。

oldcake 寫道:
但係會考幾支A的中七生, 到佢地入U果時, 可能都係EE都未定.

[quote]

又未必,我寧願搵個會考幾支A的中七生,都唔要個DEE入U的二流大學生。
[/quote]

Again, 呢樣野好看請人的眼光和運氣。運氣好的話﹐真係可以找到一些讀中七但又有大學﹐甚至乎是研究生程度的人架﹗
數學這課有時又真的是好考天份的﹐像我就是沒天份中之最勒

Vernique2005 寫道:
[quote]
oldcake 寫道:

[quote]

[/quote]

Again, 呢樣野好看請人的眼光和運氣。運氣好的話﹐真係可以找到一些讀中七但又有大學﹐甚至乎是研究生程度的人架﹗
數學這課有時又真的是好考天份的﹐像我就是沒天份中之最勒
[/quote]
接觸過來自MIT教授授課很沉悶﹐個個zzzzzzzz﹐數學叻未必會懂得怎樣教人﹐讀書叻唔會明白資質平庸的難處﹐最重要是找對人﹐懂得解題竅門!

簽名被屏蔽

機會率....

接觸過來自MIT教授授課很沉悶﹐個個zzzzzzzz﹐數學叻未必會懂得怎樣教人﹐讀書叻唔會明白資質平庸的難處﹐最重要是找對人﹐懂得解題竅門!

hahahha! MIT 教授是不是很沉悶就難講一點﹐那真的很因人而異﹐ 我相信我一定是第一個 的可憐人。真的﹐一堂微積分﹐我過了十五分鐘後就是釣魚時間﹗

但雖則說讀書叻的不一定會明白資質平庸的難處﹐但讀到最後就一定要有番甘上下的老師才能教得到高班﹐這都可以說是讀書和教書之間的矛盾。最理想的當然是有好聰明的明白學生得人啦﹐但小妹讀了二十年數都只是見過三個這樣的數學老師。。。真的令我想起JFather所說的機會率。。。
(冷笑﹗)

到最後﹐再公平一點說﹐又會不會有時真的是學生﹐而不是老師的問題呢﹖我有時真的記得自己無論是誰教數學都是差不多的﹐有個好老師頂多令我明多小小﹐但真的不會把我變成數學家啊﹗   讀書時﹐最羨慕那些好有自信地告訴我教科書的答案是錯的同學﹐因為我就算自己計對了﹐都係打死都不會相信自己是對﹐而教科書是錯的﹗哈哈哈﹗
‹ 上一主題|下一主題