用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Nord Anglia收到ESF 沙田書院offer
發新帖回覆
go

[中學] Nord Anglia收到ESF 沙田書院offer [複製鏈接]

女現在讀Nord Anglia, 9月份入讀本校中學,現收到ESF沙田書院Y7offer, 糾結要不要去。去的話,要搬去沙田區,離父母的工作地點很遠。全家都要變動。
不去的話,沙田書院好像往年IB成績好,但是Nord的成績麻麻地。
學費兩間差異不大。
求助!
   0    0    0    0

berryso 發表於 24-5-2 10:37
女現在讀Nord Anglia, 9月份入讀本校中學,現收到ESF沙田書院Y7offer, 糾結要不要去。去的話,要搬去沙田 ...

假設你們居於東九龍,中學生自己去沙田上學不會有任何問題吧。

沙田交通算方便, 又或者睇下校巴路線?

回覆 Radiomama 的帖子

我們現在住將軍澳,有點遠,想問下,沙田書院值得轉嗎

回覆 supervi 的帖子

想問下沙田書院怎麼樣

berryso 發表於 24-5-4 14:19
回覆 Radiomama 的帖子

我們現在住將軍澳,有點遠,想問下,沙田書院值得轉嗎 ...

有offer才考慮這個問題?當初點解報名?
其實Shatin College 考公開試的track record已是公認的好,IB 狀元也是ESF 學校之冠。當然,成績好的學生總有各自的理由;不過朋友們都說學校校風好、學生之間好有愛。

Radiomama 發表於 24-5-4 21:57
有offer才考慮這個問題?當初點解報名?
其實Shatin College 考公開試的track record已是公認的好,IB 狀 ...
感謝您的回覆。抱歉,有做過攻略,知道學風好,ib成績好。其實真的沒想過會收到offer,因為女兒成績一直麻麻。因為聽說很難進,已經預備waiting list幾年了,突然收到offer了,才有點慌亂。

回覆樓主:

Nais 點樣睇到小學成績一直麻麻?你有F P(我估有啦)咁就唔會等得咁耐。始終shatin college 都係收F P多,初小就有排等,中學開始有人走都係好正常 ,你話冇F P都好快有得in 就出奇
你本身都山長水遠去in呢一間,有Offer正路都會心入面有所決定,如果只係地點問題,香港都唔大得去邊的

duckie919 發表於 24-5-5 05:25

Nais 點樣睇到小學成績一直麻麻?你有F P(我估有啦)咁就唔會 ...
Nais是往年的IB成績比較差,其實小學成績我都不是好看重。沙田書院是很好,所以很糾結

berryso 發表於 24-5-5 11:56
Nais是往年的IB成績比較差,其實小學成績我都不是好看重。沙田書院是很好,所以很糾結 ...

沙田書院是間好學校,可以考慮搬去沙田住。

berryso 發表於 24-5-5 11:56
Nais是往年的IB成績比較差,其實小學成績我都不是好看重。沙田書院是很好,所以很糾結 ...

兩間的一條龍,咁遠你都報名,咁你應該都知道邊間好啲,就算諗住報咗名都要等幾年先有機會有位,咁即係遲多幾年先入,唔係仲麻煩咩?想入就越早越好,收咗,其實你糾結啲乜嘢?應該都唔係好多時間俾你決定,你唔要就下一個了

berryso 發表於 24-5-2 10:37
女現在讀Nord Anglia, 9月份入讀本校中學,現收到ESF沙田書院Y7offer, 糾結要不要去。去的話,要搬去沙田 ...

本人都想申請Nord Anglia, 請問Nord Anglia, Y8 要不要提交現有學校的reference letter

boboryan12 發表於 24-5-9 14:54
本人都想申請Nord Anglia, 請問Nord Anglia, Y8 要不要提交現有學校的reference letter
...
不知道啊,你是哪家去nord

發表於 7 天前 |只看該作者
STC 放心去讀

發表於 5 天前 |只看該作者
回覆 berryso 的帖子

校風好?不認同

發表於 前天 04:17 |只看該作者
Saboc 發表於 24-5-15 23:02
回覆 berryso 的帖子

校風好?不認同

Stc? 想知道多少少,thanks~