用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基VS體藝
go

沙田培基VS體藝 [複製鏈接]

大家好!想問上述兩間學術邊間比較好?
謝謝
   6    0    0    0

回覆 sarawonghk 的帖子

學術成績培基較好

回覆 gn00127187 的帖子

請問有無兩間學校學術數據可看?
謝謝.

sarawonghk 發表於 24-3-27 15:05

入體藝的都不會優先考慮學術成績的吧 !
因為體藝 (尤其是體育的) 都要花時間操體能 , 能花在學術的時間會被分薄
但學校 2 者都會谷---P.S 我朋友的女兒 是體藝 畢業的

培基 (我兒子曾經就讀) 真的是一間不錯的學校

回覆 lucia6119 的帖子

其實我知兩間係好唔同既學校.
我女女本身運動成績唔錯,但佢自己就話唔想只局限响運動方面,想多項嘗試.
但學校幾位老師又同我講體藝的學術比培基好,所以我就黎問問大家比多D學術方面既數據我參考.

我去過間學校既WEBSITE,但培基我只SEARCH到2021 DSE成績,體藝就SEARCH唔到.

sarawonghk 發表於 24-3-27 15:23

其實我知兩間係好唔同既學校.

運動成績唔錯: 是指 體育科 比較高分 ? 還是已經有專長? 例如 游泳已經是某些游泳CLUB的而且經常參加比賽 / 某項運動已被選入總會的青少年計劃裡的培訓運動員?
如果只是體育科 比較高分 那種 , 就可能會比較辛苦

培基成績 (我兒子已是比較久遠 , 都 10 年前了 , 那時 都是 BAND 1C - BAND 2 A-B 生 , BAND 2B 的讀得比較辛苦)
不過看近2/3 年 培基的風評好像比以前更好

阿女本身係體操港隊。佢呈一, 二既成績老師話佢屬1B, 佢英文成績比中文好.培基又多左IAL選擇,我宜家都十五十六.

回覆 sarawonghk 的帖子

你GOOGLE學校名,會有D文憑試概要相關既網站顯示出黎,你點落去就會搵到D該校近年已公佈既DSE相關資訊出黎,唔難搵

我個人覺得呢兩間學校既DSE成績都有D差距,
如果你小朋友唔係特別一心想向體藝方面發展,我覺得培基可能會比較適合佢,
好好考慮下!加油!

謝謝.

两間的收生成績也差不多,但最終公開試成績培基好D,但又不是差距很大。其實中學生的成績是看個人努力,和學校無關,两間都有學霸,都有唔讀書的。為什麼體藝公開試成稍遜,是因為原本可以兼顧體育和學習的同學到高中時兼顧不了,唔想放棄體育成績就會滑落。
兩間既學生卻好唔同,可能平時訓練辛苦,體藝學生自信D,刻苦D同 social D,培基學生就書生D,宅男多D,可能平時多電子學習,玩Ipad 多過出街。

體藝已經轉變,收生以成績為先

sarawonghk 發表於 24-3-27 15:44

阿女本身係體操港隊。佢呈一, 二既成績老師話佢屬1B, 佢英文成績比中文好.培基又多 ...

同意樓上那位 , 如果不是日後想在體育行業發展 , 真的不用選體藝 ( 尤其是 1B 成績)
就算真的想在體育行業發展  , 升大學時選相關科系就可以了
其實 1B 成績 , 可以選比 培基更好的中學 , 沙田區應該有很多選擇

回覆樓主:

小朋友意願?

回覆樓主:

體藝成績一定好啲喎,B1先有可能入到,資源又較多,根本係重點學校,一般直資學校無可能贏佢

10090 發表於 24-3-27 20:07
體藝成績一定好啲喎,B1先有可能入到,資源又較多,根本係重點學校,一般直資學校無可能贏佢

...

講到難入就一定體藝難入D
不過唔通難入就等於好?

TAIOU4 發表於 24-3-27 20:22
講到難入就一定體藝難入D
不過唔通難入就等於好?

我認為在絕大部份情況下,難入即係多人鍾意,多人鍾意嘅嘢即係好

TAIOU4    發表於 24-3-27 21:04

10090 發表於 24-3-27 20:59
我認為在絕大部份情況下,難入即係多人鍾意,多人鍾意嘅嘢即係好
非常同意
有b1b 成績,英文又較好,又港隊,去考神校都大機會

我小朋友一線小學1B生,Toefl Junior 金,但佢只鍾情體藝,佢入咗好開心。而且高中唔一定要修PE或VA, 最緊要小朋友喜歡又合適。體藝近年收band 1為主。

佢雖然係港隊,但唔係大項運動,所以神校試左,但無offer.
宜家阿女就偏向培基,佢覺得除左運動佢都想試唔同既野,同埋培基多左IAL課程,到高中又多個choice.
不過我自己就仲係1516中,當初我幫佢揀體藝既原因,其一係成個運動氛圍都好好,阿女自己當初都認定體藝,估唔到宜家轉呔(emoji)

sarawonghk 發表於 24-3-28 10:50
佢雖然係港隊,但唔係大項運動,所以神校試左,但無offer.
宜家阿女就偏向培基,佢覺得除左運動佢都想試唔 ...

體藝校舍大培基兩倍幾,培基仲要一級有六班,好迫㗎

sarawonghk 發表於 24-3-27 15:05

培基2023 DSE (培基官方校網公佈)
https://www.spkc.edu.hk/spkc-diary/fruits-of-devotion-and-diligence-class-of-2023/

Congratulations to the Class of 2023 for their remarkable achievements in the 2023 HKDSE! Today, the unparalleled perseverance of our S6 students as well as the unremitting devotion of our teachers bore fruit. We are proud to share their achievements:

Around 80% of our students have fulfilled the general requirements for university admission (33222), while the overall average for Hong Kong is 42.3%.

Over 95% of our students are eligible for sub-degree programmes (22222), while the overall average for Hong Kong is 71.4%.

The average passing rate in all subjects is 98.0%. The rate in all subjects with Level 4 or above is 53.0%, while the overall average for Hong Kong is 36.8%.

17 subjects outperformed the territory averages in attaining Level 3 or above.

13 subjects outperformed the territory averages in attaining Level 4 or above.

10 subjects outperformed the territory averages in attaining Level 5* or above.

The results of English Language, Liberal Studies, BAFs (Business Management) and Economics surpassed the territory averages in all levels.

Yim Pak Ho (6L) attained an exceptional HKDSE result of 5**, 5**, 5**, 5**, 5**, 5*, 5*, scoring a total of 47 in 7 subjects.

S6 Pooikeinians truly deserve a pat on the back for their resilience in the past three years of disruption and uncertainty. Congratulations to our students who excelled in the 2023 HKDSE Examination!

Class

Name of Students

HKDSE Results

6L

YIM Pak Ho

5**, 5**, 5**, 5**, 5**, 5*, 5*

6L

HUNG Sum Wing

5*, 5*, 5*, 5*, 5*, 5, 5

6P

LIU Chun Lok

5**, 5*, 5*, 5, 4, 4

6L

FUNG Ching Yan

5**, 5*, 5, 5, 4, 4, 4

6J

LAM Ka Yu

5*, 5*, 5*, 5, 4, 4

6P

KWAN Tsz Yau

5*, 5, 5, 5, 5, 5

Once again, congratulations to the Class of 2023, and we wish them every success in their future endeavors!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊