用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [升讀11/12班]
go

[澳紐] [升讀11/12班] [複製鏈接]

我小朋友現讀F4,英文底一般,如果留班。讀完F4, 出國讀11班,要同當地人一齊考Atar, 會否好辛苦或唔適時,有沒有過來人可以指導下,謝謝(emoji)(emoji)
   1    0    0    0

回覆 vicy 的帖子

不如搵咗心儀學校,交咗成績表同做咗面試先。由學校評估你仔情況係最好呀。

我都係咁諗,有兩手準備

有沒有邊個省讀比較好?

vicy 發表於 24-3-6 20:20
我小朋友現讀F4,英文底一般,如果留班。讀完F4, 出國讀11班,要同當地人一齊考Atar, 會否好辛苦或唔適時, ...

一去就入 11 班,進入 ATAR 我不建議,因為咁就等於轉小學一轉就入另一學校讀小五,即係馬上就要到評分試,咁對朋友壓力都大,你也講佢英語水平一般,咁去到時要先追上英文,但又要兼顧 ATAR ,無著數。好多中學也不一定收新生入 Y11 的,一係就讀半年 Y10 再升或有機會。

你呢個情況,可考慮比小朋友照讀埋 F5 , 再直接以本地成績去考澳洲既大學既 foundation college , 好多大學都有佢既附屬 college, 讀兩年年,相若 Y12 及大一咁既 level, 若達標,就會直升返佢間大學二年級。咁就不用考 ATAR,至多過去時再被要求讀英語班

彥彥媽咪 發表於 24-3-14 21:19

一去就入 11 班,進入 ATAR 我不建議,因為咁就等於轉小學 ...
咁如果小朋友英語能力好好,在IS備考IGCSE, 插班入澳洲high school year10 term 3 or year 11呢?其實在香港也會是開始進入IB第一年,全新課程,跟開始ATAR一樣。只是要適應新生活。不過,ATAR應該比IB易應付,是嗎?
有這想法,是因為得知Australian passport holder 考IB 有點唔著數,因為澳洲大學收IB學生,international students 的要求低於domestic students。而普遍認為ATAR 較IB易應付。正在糾結中,小兒已經取得三間澳洲high school 的offer, 但未決定到留港還是赴澳。大學會選在澳洲就讀。

aidan08 發表於 24-3-14 22:07
咁如果小朋友英語能力好好,在IS備考IGCSE, 插班入澳洲high school year10 term 3 or year 11呢?其實在香 ...

在我睇法,若英語不差,也讀 IS, 成績不俗既,我眼光就不會跟局限在升澳洲既大學,有 IB 成績,可以選既不會只是一個國家既大學。比我我會由個仔在港完成中學再直接考外國既大學。但你地是澳洲公民,咁你想回去既當然又是另一考量了。

澳洲仍有 high school 會收入 Y11 既,何況你是 local, 收生應問題不大。ATAR 易考是因為好多 subjects 都加入不少 continuous assessment 元素,乖乖做功課,有上課,學校來比分點都不會太差,考試佔既 % 又不是好高,咁就較易拎高成績。

彥彥媽咪 發表於 24-3-14 23:15
在我睇法,若英語不差,也讀 IS, 成績不俗既,我眼光就不會跟局限在升澳洲既大學,有 IB 成績,可以選既不 ...

選澳洲讀大學,一來是因為是citizen, 二來是小兒志向是和Health science 有關的科目,在澳洲讀Health Science 不比英國差,而且,澳洲比英國有更多ranking 高的大學開辦Health Science課程。再者,我們一家都喜歡澳洲多於英國。而我們一定不會選美國的大學。小兒中文一般,大學很大機會會出國,所以選定澳洲。
我不擔心沒有Year 11學位,因為小兒已經取得三間High school 的offer. 我是糾結應否讓小兒今年赴澳讀High School 考ATAR而放棄在香港考IB. 只想找一條更易達到目標的路。

aidan08 發表於 24-3-14 23:22
選澳洲讀大學,一來是因為是citizen, 二來是小兒志向是和Health science 有關的科目,在澳洲讀Health Scie ...

既然係Citizen, 我assume佢會讀完留係澳洲定居。如果係,早啲去讀中學好啲,早啲融入當地比較好。我女都係中四去考ATAR, 唔會有問題,而家已大學Yr2了。

Yanamami 發表於 24-3-15 20:44
既然係Citizen, 我assume佢會讀完留係澳洲定居。如果係,早啲去讀中學好啲,早啲融入當地比較好。我女都係 ...
我諗緊唔係定唔定居的問題,到時候佢想唔想留響澳洲都可以。我哋諗緊嘅係,似乎ATAR比IB 容易,而domestic students 考IB比國際生的要求高。唔知有冇人知道係唔係?

回覆 aidan08 的帖子

如果你係澳洲citizen, 就算你喺香港讀IB都係domestic 條隊,唔關喺邊度讀事,報大學時都係經UAC, 以non standard 報而唔係睇ATAR 成續,international students 係直接向大學申請而唔經UAC, domestic 條隊一定係competitive 啲因為個學位係澳洲政府資助平好多。以medicine 為例,UNSW收domestic students 要IB 45, 而international students IB 43 已會consider.

至於ATAR 係唔係容易過IB, 我覺得未必,以澳洲自己本土個trend, 都係越嚟越多人讀IB, the top tier private schools 好多時會offer both IB n HSC (ATAR) pathways。

MGTM 發表於 24-3-15 23:30

如果你係澳洲citizen, 就算你喺香港讀IB都係domestic 條隊,唔關喺邊度讀事,報大學 ...
我就係知道無論我喺唔喺香港讀,只要係citizen 都係domestic條隊,所以我想睇吓去澳洲讀High school 考ATAR會唔會易D。
澳洲考IB的人多咗,但考IB的仍然係好少數。我諗大部份係有志去外國讀大學的學生會揀IB。

咁呢個係HSC 比較IB, 同international 定domestic 冇乜關係,可能可以check 下 D local forums. 我見過local 家長喺forum話多咗人讀IB因為容易啲入medicine,UNSW - HSC 都要ATAR 99.75 以上才有機會in , but I think this is a subjective comment. It also depends on 你小朋友target 係health science 邊個field。
另我有聽過citizens 都可以go for 自費位in certain subjects n certain universities, 而唔係好似以前citizens 一定要排domestic 條隊, money talks in the universities these days, 可向有興趣的university faculties 問吓,咁個academic 要求會低啲,無論IB or HSC. Hope you find  what you need.

One more point - 我知道澳洲local 由其喺啲大埠如Sydney/ Melbourne 補習風氣係好盛嘅,啲大陸、印度、韓國人,佢哋唔入private schools, 將啲錢洗係補習度谷入去selective schools ,所以我直覺上唔覺得ATAR 會容易過IB, but again this is subjective ,need to talk to more people to get a feel,不過IB係唔容易manage, 好多野要兼顧,要睇小朋友邊方面可發揮好啲。

打算讀幾多科同諗住讀邊啲科?注意有啲科係scale up,有啲科係scale down, 然後adjust raw score 計算ATAR。有啲同學Y11已經開始考,Y12就唔洗考咁多科。ATAR vs IB我哋都struggle過,最好同用家一齊比較兩者curriculum, 其實佢哋有自己preference, 用家讀得開心最緊要

MGTM 發表於 24-3-16 14:03

咁呢個係HSC 比較IB, 同international 定domestic 冇乜關係,可能可以check 下 D loc ...

多謝你意見。我諗真係好難比較兩個考試邊個比較易D攞到好成績。因為唔會有一個人係兩個都考曬。
我都有聽過有人願意比唔係domestic 的學費來換取較低IB成績入讀某D大學學科。但我同幾個agent 傾過,佢哋就話佢哋未曾試成功過。而所有agents 都話IB convert to ATAR, domestic students 的要求比international students 在每一個大學學科都要高,有agent 估計大約要求高2-3分左右。

其次我都擔心如果現在送小朋友過澳洲,佢如果有適應問題,會影響讀書。始終我唔係plan 咗好耐,有嗮準備送佢過去,而係都幾突然。過咗去讀Year 11, 無乜回頭路,要讀到尾。

佢讀書ok, 弱點係time management, 所以讀IB對佢嚟講係一個challenge.

Camelmo 發表於 24-3-16 19:57
打算讀幾多科同諗住讀邊啲科?注意有啲科係scale up,有啲科係scale down, 然後adjust raw score 計算ATAR ...

多謝你的資訊。真係無聽過scale up scale down 呢樣野。IB convert to ATAR, 連SL AL 都係一樣計法,真係唔知學科會有分別。佢IB六科係中、英、數、Bio、Chem、Business.
佢time management 比較弱,所以我比較擔心IB太多嘢要兼顧。澳洲高中考試呢方面真係簡單好多。我仔自己有比較過兩個curriculum, 佢都覺得ATAR 易好多,不過佢自己決定唔到過唔過澳洲,有其他嘢顧慮。佢暫時對讀IB都有信心,不過佢仍然未真正開始進入IB課程。

其實唔係你個人plan左幾耐,而係個主人翁個人意願,佢有幾想出國,有幾ready先係重點,唔係家長搞乜都無用,佢唔想同唔ready, 又點會適應同融入到?Time mgt弱,如佢出國,一個人身邊無人督促,又掂唔掂?

Medical related科目(SydU Domestic計),Medicine,ATAR99.95 IB 45, Physiotherapy ATAR99 IB42, 但Speech Pathology ATAR93 IB35, Occupational Therapy ATAR92 IB34, 科目要求差別都幾多。咁depends你仔諗住讀咩科。

其實去到醫科,每個考試制度都係要最top 既學生,無話邊個易啲難啲。我覺得你諗多左。分別在IB又要顧埋TOK, CAS, EE之類既野,ATAR就只要讀掂12個units就ok.

Yanamami 發表於 24-3-17 11:44
其實唔係你個人plan左幾耐,而係個主人翁個人意願,佢有幾想出國,有幾ready先係重點,唔係家長搞乜都無用 ...
如果小朋友有好明確意向,我就唔洗咁煩啦。我就係尊重佢意見同感受,而佢又無明確意願,十五十六,我先會上來睇吓大家意見的。
當然,讀醫就根本無呢個顧慮,讀乜都要係最top. 佢唔係target 讀醫。分數差一兩分嘅選擇好唔同,包括邊間大學,入唔入到心怡科目。

aidan08 發表於 24-3-17 10:07
多謝你意見。我諗真係好難比較兩個考試邊個比較易D攞到好成績。因為唔會有一個人係兩個都考曬。
我都有聽 ...

點解唔諗吓喺香港轉讀Australian International School 考 Australian syllabus.

到升大學正返澳洲,咁咪得囉!

我囡現在中二,打算中四左右去澳洲 (以PR身份) 。請問要唔要揾升學顧問幫手搞?
我諗住有agent 各野樣都會人提醒、跟進下。但唔知是否PR身份申請學校,佢地會少D commission,2間agent的職員,傾完之後都跟得唔太積極,單係叫佢地send 返2,3間佢地介紹的學校資料都幾日未回。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊