用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一成績可以點樣補救?
發新帖回覆
go

中一成績可以點樣補救? [複製鏈接]

我女今年F1成績8X/164 今次考試差唔多一半唔合格(好彩拉返total 淨係fail 一科)佢仲話想轉校(學校校風今年的確差咗,而且佢人際溝通有D問題)我有同佢講個話你轉校成績一定要好,音樂其他都要好,但佢音樂得G4。
其實我睇到佢Term2 有努力過Term1,但都係嘛嘛
F1咁樣點算好?始終我都有諗過幫佢轉校,但係成績真的不了
   1    0    0    0

老實講,這個成績想轉校,難轉返同banding的學校,轉去低band的學校機會大d,咁又何必轉呢?

giselachan 發表於 24-1-25 22:26
我女今年F1成績8X/164 今次考試差唔多一半唔合格(好彩拉返total 淨係fail 一科)佢仲話想轉校(學校校風今 ...

如是Band 1英中,考中間不是太差,可能唔適應全英科目,試下補習,幫唔幫到佢。

如是中中,學樓上講,轉校就要揾banding較低先入到了!

其實中一一下子多咗咁多科總要時間適應。加油
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我女今年F1成績8X/164 今次考試差唔多一半唔合格(好彩拉返total 淨係fail 一科)佢仲話想轉校(學校校風今 ...
如果是B1A的學校很正常,看多一個學期,看期末年級排名再做決定轉校。

除非你女係邊沿人抽入B1A中學難以應付,否則不要太輕易退縮。再努力,睇定啲。

吓,咁即係大把人差過你,咁點會要轉校呀。人際關係有問題,去到第二間學校一樣會發生,不如搵班主任同社工傾吓,慢慢改變待人處事嘅方法。

阿仔考試就得中英數&中史合格,IS LS 拉埋平時分都合格,名次係5x/13x。
佢明顯係唔知點讀,但佢又唔想補習住,所以會睇埋期終試先再諗。到中學,相信要小朋友自己明白邊方面要幫助,再針對性搵方法會比較有用。

回覆樓主:

中一应该有个适应期,我孩子都是普通中文小学升去英中名校中学,中一都一样有一两科不合格的情况,但慢慢就改变了,所以或许先适应一下,不要随随便便去转校。

樓主係因為校風差左所以想轉校?

如果轉去較低band學校,校風未必較原校好啦

我女都係中一,
你哋咁快派咗成績表?
如果160幾人相信都係Band one大校,
除非有其他很特別的原因,
否則成績及人際關係可以俾啲時間阿女改進!
睇定啲先啦

考一半,未算太差,中一需要時間適應,同女傾下有咩困難,對症下藥。

反而社交方面要留意,最緊要同女講 有咩事發生爸爸媽媽都一定會做佢最強後盾,有唔開心一定要同你哋講。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊