用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗油尖旺B2尾排位
go

深水埗油尖旺B2尾排位 [複製鏈接]

小朋友成績唔好, 有建議自行揀B2尾, 請問如果自2想有把握入到應該點考慮呢?
主要關注校風同埋讀書風氣, 先謝謝大家意見

深水埗
路德會協同中學
滙基書院
佛教大雄中學
東華三院張明添中學

油尖旺
基督教香港信義會信義中學
聖公會諸聖中學
港九潮州公會中學

3    0    0    0

甲一的機會都微(除非同乙一一致),何況甲二(除非同乙二一致)

甲二有可能的應該只有諸聖

但係畀你甲二入左,你會唔會後悔呢?

畀我就寧願留返個機會乙一抽潮州或匯基或唐乃勤

sosomami    發表於 23-12-29 14:11

樓主想講自2定係甲2(大抽獎甲部)

回覆 worldcat 的帖子

係自2呀, 多謝提醒, 改返個POST先

Band2尾,自二唔洗揀諸聖啦
Band 2c-3大抽獎碌到乙唔知幾多入諸聖,都喊住咁努力叩左十幾間,唔肯讀,你band 2尾自行揀佢,佢一定好歡迎你

sosomami    發表於 23-12-29 14:03

有無考慮創知,至少有班精英班叫做肯讀書

回覆 LeeCC 的帖子

UM... 想睇下資助中學有無選擇先啊..

sosomami 發表於 23-12-29 14:09
回覆 LeeCC 的帖子

UM... 想睇下資助中學有無選擇先啊..

你以上列出來的學校,如果band 2尾,大雄,張明添,信義應該機會不大

如我上面講,諸聖你就真係唔好揀啦,建議你揀的人真係玩你

計深水埗嗰4間,B2C係得協同有機會。
正路留返大抽獎博cmt 或大雄甚至瑪神,又或者到時先乙一 匯基/協同(留意匯基幾年後會搬)。

worldcat 發表於 23-12-29 14:54
計深水埗嗰4間,B2C係得協同有機會。
正路留返大抽獎博cmt 或大雄甚至瑪神,又或者到時先乙一 匯基/協同( ...

協同要搬?定係匯基要搬?

LeeCC 發表於 23-12-29 15:17
協同要搬?定係匯基要搬?
打錯,thanks!
應該係匯基要搬

sosomami 發表於 23-12-28 20:38
小朋友成績唔好, 有建議自行揀B2尾, 請問如果自2想有把握入到應該點考慮呢?
主要關注校風同埋讀書風氣, 先 ...

你指小朋友成績唔好,係佢係b3想自行搏b2尾?還是b2尾想自行入較好的b2校?自2想穩入唔搏抽獎?

如樓上講,無論小朋友Band幾,自行也不用考慮諸聖

如小朋友係b3,你所列嘅學校,除咗潮洲同諸聖,其他都冇機會。b3生自行值得選潮洲,算係校風唔錯。你可以午飯或放學時間去觀察下。

如果小朋友係b2尾,大雄和信義應該冇機會,其他都係搏下。可以自行選2間喜歡的,唔得搏抽獎。

樓主問自二,是否自一已經博高左,自二要穩入?
樓主除了考慮以上列出的學校,不如再比較下麗澤,新民,創知,莫慶堯,校風哪一間較好?

睇到Schoolxxd話諸聖中學係B2C,真係無話可說。

UTB 發表於 23-12-30 10:44

只可以講Band幾 與校風係無關既

LeeCC 發表於 23-12-30 11:35
只可以講Band幾 與校風係無關既

我覺得嗰d網站所提供嘅資訊不能盡信。

潮州,協同會大啲機會

如果係男仔,可考慮荃灣聖芳濟

Dragonmama2012 發表於 23-12-31 00:56
潮州,協同會大啲機會

如果係男仔,可考慮荃灣聖芳濟

樓主想搵深水埗油尖旺的學校,荃濟好似遠左d,或者考慮下土瓜灣鄧鏡波

如果係女仔,band2C-3要穩入,可以睇下德貞,小學會叫考級最尾的幾個女仔自行德貞,希望佢唔洗抽獎碌入更差的學校,無奈佢地自行都唔成功,,有人抽獎入到德貞,有人最後抽入三育,麗澤

另外,隔離post討論緊九龍塘中學,校風比較好,樓主可以考慮下

UTB 發表於 23-12-30 10:44

諸聖2023年三大/五大取錄5/11人
據LWLG報告 中六84人(473-389)
五大達13% B2校亦未必有此比例

學生成就
https://www.skhasms.edu.hk/3_1_2.php

https://www.skhasms.edu.hk/home/popup/2223_U.pdf

https://www.skhasms.edu.hk/home/popup/2223_DSE.pdf

學校文件
https://www.skhasms.edu.hk/14_1.php

https://www.skhasms.edu.hk/school/sch_docs/2223/2223_LWL.pdf
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊