用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 23-12-20 16:40
主科成績係重要, 因為香港既大學無論計5科定6科, 都係要睇番3主科
但選修科其實更重要 (尤其係去海外升學) ...
感謝分享。不過作為小學升中的家長,最直接的參考,還是中學的DSE主科成績,畢竟各個學校的選科政策不同,就像HY,雖然PH同CHEM成績很好,但是每年只有30+的學生可以選,對於多數學生沒有意義。

Goodluck2022 發表於 23-12-20 16:25
回覆 猴子爸 的帖子

其實有些學校不公布5+ 而已, 但唔代表差, 如坑真, 聖保祿中學等。 ...
有2/3英中是没有公布CEM 5+的。他们当然不会都是“差”啦。

回覆 hkpapa852 的帖子

係咪即係意味如果佢哋考6科嘅話成績可以更好?

UniKitty 發表於 23-12-20 17:03
感謝分享。不過作為小學升中的家長,最直接的參考,還是中學的DSE主科成績,畢竟各個學校的選科政策不同, ...
多少學生可以選3科, 其實好重要
BPS今年忽然改制, 限制只得部份人可選3科, 已驚攪到唔才少低form家長想跳船

大部部B1中學, 暫時人均只考6.4-6.6科, 即係得一半人左右可以考3科選修科, 絕對影響日後考大學既選擇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Blublubrew 發表於 23-12-20 17:07
回覆 hkpapa852 的帖子

係咪即係意味如果佢哋考6科嘅話成績可以更好?
通常有限制的, 都係只俾級名次達某%或以上先可以選3科
點解? 咪想做靚盤數囉

UniKitty    發表於 23-12-20 17:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-12-20 17:09
多少學生可以選3科, 其實好重要
BPS今年忽然改制, 限制只得部份人可選3科, 已驚攪到唔才少低form家長想跳船 ...
我拜讀過您以前的帖子,對於BPS分析非常準確,她們的新校長對於BPS是很大的挑戰。

hkpapa852 發表於 23-12-20 17:11
通常有限制的, 都係只俾級名次達某%或以上先可以選3科
點解? 咪想做靚盤數囉
...
所以對於升中學生的家長,比較主科的成績係相對客觀囉。

UniKitty 發表於 23-12-20 17:03
感謝分享。不過作為小學升中的家長,最直接的參考,還是中學的DSE主科成績,畢竟各個學校的選科政策不同, ...

Chem 也是只開一班?我只知phy 係因為要谷100% 5+

UniKitty 發表於 23-12-20 17:11
我拜讀過您以前的帖子,對於BPS分析非常準確,她們的新校長對於BPS是很大的挑戰。 ...
兩年前空降一個疑似國內人嚟做校長 (仲要好似唔多識英文), 就知 BPS 要"變革"
官校都可能會慢慢步此後塵

勤有功學校都就嚟轉校長, 唔知會唔會又係同一安排呢?

DGS 政協校長做咗咁多年, 下任唔知又有冇咁強勢呢?

hkpapa852 發表於 23-12-20 17:21
兩年前空降一個疑似國內人嚟做校長 (仲要好似唔多識英文), 就知 BPS 要"變革"
完全同意。校長真的好重要。

能夠中文英文都好,一定係學校功勞

但係中文對男仔好蝕底,淨係3+比率已經相差20%(男 49.5%,女 70.4%),淨係中文已經篩走一半男仔 (2022 DSE)
https://www.instagram.com/p/C0TvFm2yX87/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Blublubrew 發表於 23-12-20 17:43
但係中文對男仔好蝕底,淨係3+比率已經相差20%(男 49%,女 70%),淨係中文已經篩走一半男仔 ...
中文十大中有5间是男女校,它们的男生的中文应该也不可以差的。是否在男女校读书的男生才可以中文好一些?

hkpapa852 發表於 23-12-20 14:45
GHS 座新大樓似乎對成績有間接幫助, 近3年越戰越勇

六年前正是GH中學部收小學部學生唔多既年份。

猴子爸 發表於 23-12-20 17:49
中文十大中有5间是男女校,它们的男生的中文应该也不可以差的。是否在男女校读书的男生才可以中文好一些?: ...

未列出數據既坑真及培正可能亦會入中文十大

Sing13 發表於 23-12-20 18:33
未列出數據既坑真及培正可能亦會入中文十大

培正已經喺個list上面

猴子爸 發表於 23-12-20 18:46
培正已經喺個list上面

Sorry, 睇漏左培正。至於坑真3322率有96%。

對!

有些其實很一般, 只是肯公布5+

hkpapa852 發表於 23-12-20 17:21

見到香港爸爸真好,有熟悉嘅聲音,期待數據王分析、賽前預測、賽後點評

minichong28    發表於 23-12-21 10:47

Goodluck2022 發表於 23-12-20 18:53
對!

有些其實很一般, 只是肯公布5+

從家長角度,只要肯公佈成績,特別係5+,唔理高低,都係值得尊重嘉許嘅。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊