用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區男仔自行跨區選擇?
樓主: AudreyYeung_FB
go

中西區男仔自行跨區選擇? [複製鏈接]

AudreyYeung_FB 發表於 24-1-5 00:18
回覆 BSCYL 的帖子

現在爸爸又去研究聖馬可,請問值得考嗎!因怕張祝珊太辛苦。

聖馬可實入喎!B1C/B2A都收
港同舊年收咗10個,機會都大
KC/SJC+WY/張祝珊吧!

AudreyYeung_FB 發表於 24-1-5 00:18

真資戰況如何?
如何獲派聖馬可,日後發覺級名次較後的統一抽到英皇,是否會很不甘心後悔?
不想博抽,為求穩陣?
聖馬可其實都是一所不錯的中學,問問兒子意願。

學校辛苦? 咁其實係學校幫家長操小朋友既成績
如果學校唔操, 家長自己會唔會操小朋友先?

定係家長覺得, 一定係搵外人 (補習社) 操會好過俾學校操?

又定係家長真係咁豁達, 諗住小朋友 "輕鬆6年" 後去考DSE?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-5 14:13
學校辛苦? 咁其實係學校幫家長操小朋友既成績
如果學校唔操, 家長自己會唔會操小朋友先?

張祝珊係咪會幫家長操?

liverpool2023 發表於 24-1-5 15:15
張祝珊係咪會幫家長操?
CCS對學生功課同學業較有要求, 但係咪叫操呢? 建議問番相關家長
真係想搵"操學生"既中學, 首選PLK旗下中學, 尤其係黃大仙個兩間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-1-5 15:51
CCS對學生功課同學業較有要求, 但係咪叫操呢? 建議問番相關家長
真係想搵"操學生"既中學, 首選PLK旗下中學, ...

沒有興趣,只是想了解

CCSC考試前有過往3年試卷連答案放上網比學生,你鐘意就做,我覺得非常好,一嚟知道學校過往考試出咩,二嚟有題比小朋友做,唔洗出面另外搵試題。呢樣野我覺得非常贊。
另外,雖然外傳到學校好似好谷咁,但其實都唔係,以今次考試為例,我女班主任電郵比佢哋,內容除咗提學生溫書外,都有叫大家唔好緊張,今次只係喺CCSC入面嘅其中一次考試而已,我覺得非常窩心,我都係咁同我女講,唔洗比自己咁大壓力。

AudreyYeung_FB 發表於 23-12-20 22:17

全級144, 名次在1×, 是15%內,有校長推薦信。

這個位置沒必可在自行 KC 即收 本區一般收級10內學生 想選東區 不如考慮 自1 KC 自2灣仔華仁 博吓可否後備入?問下黎校長意見
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊