用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區男仔自行跨區選擇?
go

中西區男仔自行跨區選擇? [複製鏈接]

小兒是中西區PETER仔, 呈一和二都是該級的15%以內. (學校張紙寫全港及中西區均是BAND 1)
無特別技能, 只是奧數攞下獎, 是學校奧數隊. 面試技巧又一般, 上了面試班都唔覺大改變.  
自行本區想選KINGS (因為有說學校鐘意收外區, 本區學生可抽獎入), 所以想揀一間跨區.
這方面不太熟悉,  想請教一下:
1. 華仁: 傳統名校, 但是否近年成績比較浮動及非常自由? (自行收生標準: RO佔20%, 面試佔50%)
2. SKH鄧肇堅: banding低過KINGS? 收左會後悔? (自行收生標準: RO佔30%, 面試40%)
3. 張祝珊: 純學術谷型, 岩無技能和面試唔叻的同學嗎? (自行收生標準: RO佔50%, 面試20%)
其他神校就唔敢考了, 有自知之名.
求賜教!
   3    0    0    0

回覆樓主:

想問聖彼得老師說你個仔是Band 幾(頭/中/尾)生?

AudreyYeung_FB 發表於 23-12-18 13:45
小兒是中西區PETER仔, 呈一和二都是該級的15%以內. (學校張紙寫全港及中西區均是BAND 1)
無特別技能, 只是 ...

聖鄧一定唔好。除非你求穩陣

AudreyYeung_FB 發表於 23-12-18 13:45

請問今屆全級多少人
今年145人升中 級15%內即約級21內
SJC/英皇/聖提女/英華女 級幾自行中?
級幾獲以下直資/自行取錄?

直資 12
SPCC 4 港同 2
SPC(男) 4 英華(男) 1
SPCS(女) 1

跨區 6 自行/大抽獎?
皇仁(男) 3 喇沙(男) 1
MCS(女) 1 BPS(女) 1

聖彼得2023年升中派位 #16
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3878899&pid=49278284

從升中派位可見級15%應俱相當競爭力
自行英皇/港華應有把握
聖鄧與高主教差不多 不及港島民生

師弟:
-華仁有機,但他不止看成績
-聖鄧機會十分大
-張祝珊我沒有認識考入的人,沒資料

你是想自行離場嗎?15%的話,除非接受比英皇低banding的學校,如:高主教/聖鄧,否則比較難自行離場

是否不想讀直資?否則赤提/英華機會不少

Poyau 發表於 23-12-19 02:16
請問今屆全級多少人
今年145人升中 級15%內即約級21內
SJC/英皇/聖提女/英華女 級幾自行中?

皇仁BPS全部都是自行的
其餘不清楚

回覆樓主:

我囝囝呈一,二都是級一..但基於他比較內向..不擅於跟人溝通.. 我而家心大心細究竟保守啲好還是進取啲好.. 保守嘅自行英皇高主教,進取嘅英皇加華仁.. 我哋本身屬於南區網.. 各位有什麼意見嗎

Dad2012 發表於 23-12-19 06:47
我囝囝呈一,二都是級一..但基於他比較內向..不擅於跟人溝通.. 我而家心大心細究竟保守啲好還是進取啲好..  ...

級一點解唔試皇仁

我囝囝呈一,二都是級一..但基於他比較內向..不擅於跟人溝通.. 我而家心大心細究竟保守啲好還是進取啲好..  ...

級頭揀KC WY邊叫進取!

自行我絕對相信學校幾乎只睇成績,除非操行好差同埋SEN,如果小朋友鬥心強嘅揀QC啦!

不擅於跟人溝通,應選些重學術,自行面試比重較低的B1A中學。

南區的聖公會田灣始南小學級一,競爭力很強。

tpmon 發表於 23-12-19 11:25
不擅於跟人溝通,應選些重學術,自行面試比重較低的B1A中學。

南區的聖公會始南小學級一,競爭力很強。

估計不是田始,其他南區級一的話,他這個安排是正常

如果是田始級一,應該試皇仁。

其他小學的話,英皇+高主教/聖鄧會比較大機會

華仁不止看成績的

南區網差,如果沒有直資在手,一定要保守

liverpool2023 發表於 23-12-19 05:20

皇仁BPS全部都是自行的

皇仁自行收三位? 情況比較少見。

liverpool2023 發表於 23-12-19 05:18

師弟:

贊成,英皇已經是博。 如果想自行就離場,自二要保守一點, 華仁, 張祝珊都不是理想的選擇。

BSCYL 發表於 23-12-19 11:50
皇仁自行收三位? 情況比較少見。

了解下嗰三個學生既背景,就會理解

皇仁過往也有收PETER 2-4人,但4人那次我不知道是否有人抽?

rsx 發表於 23-12-19 09:58
級頭揀KC WY邊叫進取!

自行我絕對相信學校幾乎只睇成績,除非操行好差同埋SEN,如果小朋友鬥心強嘅揀QC ...

南區如果不是田始,不能太博。 即使是田始,內向性格,面試都會比較吃虧,考皇仁缺乏亮點,機會不高。

rsx    發表於 23-12-19 13:52

liverpool2023 發表於 23-12-19 11:55

了解下嗰三個學生既背景,就會理解

除成績外,其他表現亮麗?

BSCYL 發表於 23-12-19 12:00
除成績外,其他表現亮麗?

對,是中文

BSCYL 發表於 23-12-19 11:58
南區如果不是田始,不能太博。 即使是田始,內向性格,面試都會比較吃虧,考皇仁缺乏亮點,機會不高。
...

無錯..所以之前心大心細..不過現在清晰了一點...會保守點選學校..KC+RC
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊