用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Bradbury Y1 N年人士re-interview
發新帖回覆
go

[小學] ESF Bradbury Y1 N年人士re-interview [複製鏈接]

中央申請Bradbury Y1, N無人士。小朋友係獨生子。10月頭收到email話確認申請,10月中收到email10月尾去interview .
今朝收到email,話會係2月前通知我3月再去re interview.
想請問是什麼情況,咁樣也算係去咗waiting list嗎?定係正常程序係會有re interview?
但我見校網上寫3月-8月期間,必要時會有下一輪訪談。
另外想問問re interview係會問d咩?想準備定。
   0    0    0    0

應該係第一次interview 唔達標,佢哋再比一次機會你個小朋友試吓

回覆 靛青女 的帖子

但係佢email有讚小朋友: [size=14.666667px]The interview panel was impressed by 我小朋友enthusiasm, potential, and the valuable insights you shared during the interview.

粟子寶媽媽 發表於 24-1-20 10:53
回覆 靛青女 的帖子

但係佢email有讚小朋友: The interview panel was impressed by 我小朋友enthusiasm, ...
可能佢哋覺得你小朋友有"potential"達標,所以俾多一次機會 interview? 會唔會係各方面好好但係英文唔達標?

回覆 hilary_tang 的帖子

我都唔知啊,但小朋友話面試時老師同佢傾偈佢都有回應到。reading time都有舉手答問題。我有問咁reading time係講咩,佢都知係Animal’s book.有用英文講返俾我聽本書有咩動物係入面。另外其他時間係做d咩佢都有講我知。而依家讀嘅幼稚園,平時老師都話佢英文溝通係完全冇問題,聽得明老師講書同老師講嘅指令佢都會做到,有時得閒又會同老師普通傾下計。同埋有時出街見到外國人都會識得傾計對答。會唔會係因為N無所以要in多次?另外好想知second in內容係in咩,身邊嘅人一係就取錄,一係就waiting list.都冇人試過要2nd in,我想做個準備都無從入手….哭哭

粟子寶媽媽 發表於 24-1-20 18:34

我都唔知啊,但小朋友話面試時老師同佢傾偈佢都有回應到。reading time都有舉手 ...
其實year 1, 主要都係考英文,我未聽過ESF 小學要second in,不過 ESF K 有時會second in因為可能年尾嘅小朋友 first in 英文未達標所以會俾多一次機會佢哋。有N無直接收offer所以我覺得唔會因為N無所以需要second in,應該都係英文唔達標?佢哋都要求小朋友英文要fluent

但second in我哋需要有咩準備?

粟子寶媽媽 發表於 24-1-20 20:43
但second in我哋需要有咩準備?
如果真係懷疑英文唔達標,可以諗吓點樣幫小朋友提升英文?除非佢英文已經 native/好 fluent

感謝感謝

不嬲都有second in㗎. 通常係有sibling priority 但第一次interview做得唔好嗰啲都會有第二次interview.

估計留主個小朋友係未達標,但唔係最差個批.

粟子寶媽媽 發表於 24-1-20 10:53
回覆 靛青女 的帖子

但係佢email有讚小朋友: The interview panel was impressed by 我小朋友enthusiasm, ...

呢啲係客套說話,呢啲係好基本要求,不過亦代表至少達標。最近同一個ESF高層傾計,佢話今年好似多咗FP申請。

更新,岩岩星期一去咗2nd interview.過咗一日,琴日就收到取錄offer.太開心啦,冇諗過冇持外國護照,冇兄弟姊妹優先,冇買任何債券情況下都可以收到取錄通知原本以為係要waiting list.
好感恩,一睇到個email 激動到眼濕濕

莫失莫忘    發表於 24-3-22 13:31
靛青女    發表於 24-3-21 18:21
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊