用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Dser 家長
發新帖回覆
go

Dser 家長 [複製鏈接]

身為應屆dser的家長們,如果看見仔女仲未發力,經常看ipad而不去溫習,請問你們會不會出聲叫佢去溫習?如果經常提佢去溫習,他會不會很大壓力?謝謝
   1    0    0    0

LovelyBB06 發表於 23-12-13 13:52
身為應屆dser的家長們,如果看見仔女仲未發力,經常看ipad而不去溫習,請問你們會不會出聲叫佢去溫習?如果 ...

好難, 還好我個鍾意喺屋企溫書,咁多時我睇到佢做咩,當然佢又hea嘅時候,咪叫一叫拉返佢魂魄返黎。 軟硬兼施, 電話玩得過份 我會虎媽上身收起一段時間。

kirstyau 發表於 23-12-13 15:28

好難, 還好我個鍾意喺屋企溫書,咁多時我睇到佢做咩,當 ...
咁你個都好乖,咁順攤肯比你收電話 。我個如果收佢電話,佢就會話收了佢電話佢坐喺度唔溫

身為應屆dser的家長們,如果看見仔女仲未發力,經常看ipad而不去溫習,請問你們會不會出聲叫佢去溫習?如果 ...

去到呢個階段,好難迫,所謂皇帝唔急太監急,做家長的,只能從旁規勸,鬧也沒有用,只能不斷提醒,好言相向。相信學校也有不少的測驗,同學之間也會互相提醒,如果貴子弟依然不溫習,真的沒有多大辦法。

其實咁大個有幾多實力佢哋自己應該心中有數,冇理由仲要家長去督促囉, 況且就算你督佢都未必會聽, 經常睇ipad 亦唔代表佢冇溫習, 自己的事就等佢哋自己負責啦 !

LovelyBB06 發表於 23-12-13 15:43
咁你個都好乖,咁順攤肯比你收電話 。我個如果收佢電話,佢就會話收了佢電話佢坐喺度唔溫 ...

收電話呢件事,由開始比電話佢地就 間唔中要出手, 唔係突然六年之後先收佢電話,佢哋一開始接受咗父母有控制佢地用電話權,佢地反彈會細好多。 如果一開始鬆開之後先想收緊就難。

我女都未開始溫書,仲係晚晚都ipad,之前我都嬲,有話佢,甚至鬧佢,但發覺,鬧完都冇用。近排見到好多年青人自殺,我都驚。依家冇再迫佢,讀唔到三大,咪讀其他大學囉,再唔係,咪讀副學士上大學囉,我唔想冇左個女。

醒目開學勳章

仲有幾個月就 DSE,基本上都差不多已成定局,迫都係冇咩用
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

唔係iPad 不離手,係掛住打機無離開電腦,日日對住個mon

當時我只係溫馨提示,講得多就嫌你煩。同佢講,人生係你自己嘅,之後點行係你嘅選擇。佢話佢有溫書,只不過深夜溫我瞓咗睇唔到。咁我講咗就算啦….

最後佢OK入到大學想讀嘅科,我想講嘅係,有時佢唔做就係唔做哦都冇用。適當提醒就算,無謂搞到關係差

無得逼, 不如搵定其他出路, 如外國升學、副學士、高級文憑等.

手機不能收, 因為要上 google classroom, 只能得閒入房裝吓佢到底係煲緊劇定 check email / notes.  我都成日話冇未開工溫書, 之前每科都報咗 mock exam, 呢個月差不多個個星期都去考, 每次考完問佢識唔識都話有啲難, 我反問佢咁仲唔快啲開工溫書? 佢咪成日話聖誕節會開工囉, 一月尾就學校 mock 喇.  一放學校假期, 星期六日就冇11/12 點唔起身.

我都火滾㗎, 所以落咗最後通牒, 如果佢仲係咁的學習態度, 我只會比錢讀八大, 其他一概免問, 讀唔讀八大, 如果要讀HD/ASSO 唔該自己諗掂去.  相反, 如果我見到佢真係好勤力讀書最後都入唔到八大, 我反而會比錢佢讀HD/ASSO.

我仔行出房門時,都係機不離手,睇片打機齊哂,我當佢放鬆減壓。
不過我相信佢係房內係有溫書,同埋去圖書館幾個鐘都係溫書。

其實佢唔係冇溫,我只嫌佢溫得唔夠多。我只怕佢係自我感覺良好,以為自己實夠分,所以鬆懈。

LovelyBB06 發表於 23-12-14 17:29
其實佢唔係冇溫,我只嫌佢溫得唔夠多。我只怕佢係自我感覺良好,以為自己實夠分,所以鬆懈。 ...
學校PG如何?是否已唔差?

妹妹頭 發表於 23-12-14 18:13
學校PG如何?是否已唔差?

唔差 。但是要預失手,所以應該aim高d分數吧,佢唔積極去溫,要提要催

其實學校已經教完書,日日操卷、温習,佢哋每日放學時都温咗七個鐘,返屋企 relax 不算過份吧!

emmyfok 發表於 23-12-15 08:23
其實學校已經教完書,日日操卷、温習,佢哋每日放學時都温咗七個鐘,返屋企 relax 不算過份吧! ...
我女學校要每日留校加堂,晚晚6:00至放學,佢唔只7個鐘晌學校。

妹妹頭 發表於 23-12-15 08:27
我女學校要每日留校加堂,晚晚6:00至放學,佢唔只7個鐘晌學校。

你哋學校好勤力, 我哋同學已經開始有啲射波。 已經教曬書咁濟 都係操卷為主,但唔會叫人留校做。

kirstyau 發表於 23-12-15 13:05

你哋學校好勤力, 我哋同學已經開始有啲射波。 已經教曬 ...
我女連星期六日都要返,返去測驗,模擬DSE考試時間,即8:30-1:00考一份卷
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊