用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 spss 跑馬地聖保祿中學
go

spss 跑馬地聖保祿中學 [複製鏈接]

大家覺得哩間學校是否非常嚴?師生關係好嗎?
   1    0    0    0

Lublub 發表於 23-12-12 23:35
大家覺得哩間學校是否非常嚴?師生關係好嗎?

前幾年報警拉中六學生,因為她們在校外影相

回覆樓主:

大義滅親,呢間學校應該唔錯喎。

jiljill 發表於 23-12-13 09:01
大義滅親,呢間學校應該唔錯喎。

法,彼加超不會認同是大義滅親。她會說你的認知和理解有問題
大家都唔知當時(事前+現場)發生什麼事

回覆樓主:

Band 1C ,TKO去聖潔靈、嘉諾撒,甚至港島民生,會唔會近啲?如果相博成績,瑪利曼(EK MSS 家長話MSS自行不是只收1A女,睇合適嘅)會唔會更好。

曾報警請同學離開確有此事。如學校只係盲嚴,相信世界冠軍亦不會拒绝女拔招手而願意留校就讀。天主教校傳统上係較嚴,如青少年成長養成嚴己,明白規則的重要性,也不是一件壞事。

2022年2個女學生跳樓係呢間嗎?

heidya    發表於 23-12-15 09:26

lot888 發表於 23-12-13 09:53
曾報警請同學離開確有此事。如學校只係盲嚴,相信世界冠軍亦不會拒绝女拔招手而願意留校就讀。天主教校傳统 ...
又唔可以用何xx 做例子,好多學校都係錫叻同乖同為學校拎獎的學生,曳,讀書唔叻的就當隱形人。個批叻的學生一定有好好待遇,所以我覺得反而要睇學校點對D 曳同唔叻的學生,才更能出個間係一間咩學校。如果連曳的學生都鐘意學校,老師都有關顧到佢地,甘先係好學校。

registerzh    發表於 23-12-15 21:47
heidya    發表於 23-12-15 09:26

minichong28 發表於 23-12-13 10:45
2022年2個女學生跳樓係呢間嗎?

2023近期學生懷疑自殺個案

12月3日        香港大學 21歲女子以膠袋笠頭自殺
11月12日        青衣長安邨        13歲男童上吊亡
11月3日        牛頭角彩福邨        16歲男生墮樓亡
11月2日        元朗尚悅        15歲男生墮樓亡
10月29日        屯門欣田邨        12歲女童墮樓亡
10月26日        彩虹聖言中學        男學生校園墮樓亡
10月18日        觀塘嘉樂街        12歲女童墮樓亡
10月17日        何文田培正中學        12歲男生校園墮樓,送院搶救不治
10月13日        柴灣杏花邨        18歲青年剛升大學,寓所聞氦氣輕生
10月12日        香港中文大學        19歲中大一年級學生天橋墮下身亡
9月29日        九龍城嘉諾撒聖家書院        13歲女學生倒臥斜坡,證實不治
9月29日        香港大學        22歲港大學生倒臥薄扶林道港大百周年校園山坡,送院不治

資料:
1. https://www.hku.hk/press/press-releases/detail/c_26793.html
2. 晴報 《珍惜生命》

從報章上,理解是指這所學校。這涉及關愛,同學未能得學校,家庭及社會體諒,理解或接受,最後走上最壞的結局。我們常說的関愛,大都停留在學業上,真正関愛需包括,精神及成長各方面,學業可用時間及勤力彌補,但精神及成長上需長輩,師生,家長及同輩的引導,帶領同學走出困景。單性別學校確多一些這方面隐憂。但願這些事情不再發生。

heidya    發表於 23-12-15 09:29
minichong28    發表於 23-12-13 11:20

回覆 piyohk 的帖子

2022年喔, search呢間學校跳樓新聞就見到

當時Instagram上, 呢間學校既學生都走出黎鬧
其實做家長, 多啲睇和了解學生的感受都係好事, 呢個年代唔係下下嚴就解決問題

heidya    發表於 23-12-15 09:29

yuen0519 發表於 23-12-13 11:06
又唔可以用何xx 做例子,好多學校都係錫叻同乖同為學校拎獎的學生,曳,讀書唔叻的就當隱形人。個批叻的學 ...

女王的教室:
學校都有嚴厲的老師。如果連學生都鐘意那位嚴厲的老師,他也關顧學生,他是一位好老師。

睇得日劇多,諗多咗

minichong28 發表於 23-12-13 11:19

EK (何文田) Band 1A家長分享這間是童年陰影學校。
搵到報張近期嘅明細表是這份,有詳細列明校名和學生年齡。

yuen0519 發表於 23-12-13 11:06
又唔可以用何xx 做例子,好多學校都係錫叻同乖同為學校拎獎的學生,曳,讀書唔叻的就當隱形人。個批叻的學 ...
由於資訊發達,家長會用放大鏡,數星星,用這超粗略方式比對學校,直評學校優劣,劣者將喪失所有,甚至缩班教殺校。這迫使校長跑業績,校長迫老師,在現今利益為本,利益最大化情況下,老師只可集中资源照願有潛能,有机為學校攞獎嘅學生,對於其他就愛莫能助。這確是不理想,在可見將來亦想唔到解決方法。世界嘅進步,只是走向更不完美,可惜呀。

piyohk 發表於 23-12-13 11:14
2023近期學生懷疑自殺個案

12月3日        香港大學 21歲女子以膠袋笠頭自殺

港大三宗,會唔會是學校問題?自殺陰影大學。

minichong28 發表於 23-12-13 11:19

科大某年,曾經連續發生多宗學校泳池溺斃意外死亡,有上報張⋯「意外陰影大學」。

又何必張這些不幸的事拿來開玩笑呢?想想家長們的感受。

嘉諾撒會學校比較關愛學生

lot888 發表於 23-12-13 11:41
又何必張這些不幸的事拿來開玩笑呢?想想家長們的感受。

完全同意。
大家都唔知中間細節,二次傷害

10090 發表於 23-12-13 11:43
嘉諾撒會學校比較關愛學生

傳聞,嘉諾撒會學校更嚴厲。
港島區,最唔嚴厲和關愛的女校,只有一間,她是band 1A的。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊