用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去澳洲帶小型電器及手提電腦過關要申報嗎? ...
發新帖回覆
go

[澳紐] 去澳洲帶小型電器及手提電腦過關要申報嗎? [複製鏈接]

去澳洲帶小型電器(例如: 迷李電飯煲,迷你熨斗,電子探熱計),手提電腦,i pad,填入境卞時,要申報嗎?
(全部都係自用的) Thanks!
   1    0    0    0

應該唔使

除ipad, 我情願係果邊買,費事抬。而家滙率咁低,都唔差太遠。

annayee 發表於 23-11-30 21:42
去澳洲帶小型電器(例如: 迷李電飯煲,迷你熨斗,電子探熱計),手提電腦,i pad,填入境卞時,要申報嗎?
( ...

如果自用就全部唔使申報。

但你如果一個人帶幾個電話/電腦,又睇落好新淨,海關有權懷疑你不是自用,就會扣住有排查。

我今年內已經返咗三次澳洲(我是澳洲公民,經常往返),見過同機好多中國人(不知是香港人或國內同胞),尤其是不懂英文果班,喺悉尼/墨爾本機場本來排「不用申報」條綠色通道,俾澳洲海關邀請咗去排「特別隊」,喼全部打開逐樣野拎出嚟查。

( ...

小型電器價錢澳洲和香港差唔多,尤其是電飯煲難(emoji)帶,你可以在網上訂購。

Yanamami 發表於 23-12-1 09:45
除ipad, 我情願係果邊買,費事抬。而家滙率咁低,都唔差太遠。

果邊好少有咁細嘅電飯煲賣及只有些雜嘜牌子

Activehealth 發表於 23-12-1 09:52
如果自用就全部唔使申報。

但你如果一個人帶幾個電話/電腦,又睇落好新淨,海關有權懷疑你不是自用,就會 ...

請問一盒半盒成藥同娥羅x英要申報嗎?Thanks

( ...

自用無問題
我就叫仔裝點file去notebook度,費事咁新淨過去,覺得澳洲海關好嚴。
kmart有細細電飯煲,好平的。不過你行李箱有位就無所謂。
個人分享:我寧願帶紙巾都不帶飯煲,因紙巾難買同勁貴。

爸爸豬 發表於 23-12-3 12:22

請問一盒半盒成藥同娥羅x英要申報嗎?Thanks

要申報,呢幾年疫情,我次次都定連花清瘟等中成藥過去做平安藥自用,全部有申報。

澳洲海關拎咗堆藥入房對,好快拎返出嚟話無問題,全部都無問題過到。

Activehealth 發表於 23-12-3 14:39
要申報,呢幾年疫情,我次次都定連花清瘟等中成藥過去做平安藥自用,全部有申報。

澳洲海關拎咗堆藥入房 ...

明白。要申報
Thanks
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊