用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名 ...
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名   [複製鏈接]

lailaie 發表於 23-12-5 15:35
咁多謝晒你的補充同解釋.
版主都出到聲叫我地唔好再談論, 咁不如到此為止, 讓返個post 比港同.
...
搂主都是讲港同的排名:“根據Big Exam 剛出爐全港學校2023 DSE成績排名, 港大同學會書院 (港同) 又創高峰, 成績被估算為全港中學排第4-12位, Big Exam 把港同排在全港第5間, 若然只計直資學校的排名, 港同更可能排到第三位, 只落後於SPCC同DGS 兩大神校.“

到底现在EK可不可以讨论B1A, B1B, B1C?

lailaie 發表於 23-12-5 15:54
可以, 你鍾意講咩就講咩啦, 唔洗引用我架.
我本來想轉去睇第二個POST, 不過你引用我, 所以我就回一回你啦. ...
我只是顺便,没什么意义,你的留言没有什么特别,对不起,令你误会。

acgy 發表於 23-12-6 13:56
我覺得以一般市民既認知,名氣最大最多人識我會認為係 DGS,DBS,LS,QC,SPCC 呢5間。

SPCC好多人其實 ...
一般市民是讲中文的。拔萃喇沙最响。皇仁玛利诺次之。可能有一半人口是分不开圣保罗男女和圣保罗男的。

Dylanli2017 發表於 23-12-7 09:47
個人認為LS成績好好多,成績都算是1A,另一間就努力追緊林大輝呀體藝呀,可能好快會成為香港運動員搖籃:waha ...
快ga la. 伍家朗
, 黃澤林等等都是出自旺角体院。

nucleotide 發表於 23-12-7 10:19
唔係fa?
伍家朗?
就嚟退体 La fa?
意思是旺角体院有能力培养运动明星law...

nucleotide 發表於 23-12-7 10:35
伍家朗小學讀保良局陳守仁小學
2006年,他入讀拔萃男書院,同年獲選中到香港體育學院接受專業訓練[11]。  ...
他在DBS读完F6。很多运动人都同时到体院接受训练的,但不可抹杀学校对他们的影响的。

jiljill 發表於 23-12-7 11:47
香港教育整體感覺係直資比官立/津貼優勝。

這是否反映在教育局現行制度下學校較難培養出優秀學生?自主性 ...
如果自行学位比例由现在的3成变成5成或更多,可能距离会拉近很多。

poonseelai 發表於 23-12-7 14:14

如果講db主菜, 又不可只睇dse, 始終分流了一批學生考ib
B1A学校,133人中,有大约50人没有3322, 怎样看,都是夸张了些的。如果证明只是衰中文,而英文数学还不错,相信会释去多人疑虑,认为学术方面的能力还是存在的。

mcl233 發表於 23-12-7 15:26
你似乎誤解左,我記得猴子爸曾經講過,運動人將運動時間改為讀書,係會變尖子~

希望,呢次佢唔會反口啦 ...
我有讲过吗?多些提醒,麻烦你screen cap让我看看,好吗?我不是challenge你,我是真的想看看。

mcl233 發表於 23-12-7 17:22
我唔中意SC架喎,好記得你當時係討論2X個A小學入D中學你既睇法,唔認唔緊要啦,冇問題的,忘記佢~ :funny ...

千祈唔好講到我唔認咁。神又係你,鬼又係你。唔該你一係搵番我個留言,一係認自己老作。
事實係我寫咗太多嘢,我自己都唔係好肯定。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊